Linkuri accesibilitate

Întrebarea-cheie a campaniei: Va vota R. Moldova pentru dreapta la prezidențiale?


Igor Dodon a declarat miercuri la una din televiziunile-prietene că este candidatul cetățenilor, nu al socialiștilor, al politicii externe echilibrate, nu al celei pro-ruse
Igor Dodon a declarat miercuri la una din televiziunile-prietene că este candidatul cetățenilor, nu al socialiștilor, al politicii externe echilibrate, nu al celei pro-ruse

Analistul Victor Ciobanu crede că prima sarcină a actualului președinte, liderul informal al socialiștilor, e să-și extindă bazinul electoral. Pe când Maia Sandu, pentru a obține un scor bun, trebuie să aibă o campanie foarte agresivă.

Anunțându-și ultimul din pretendenții la funcția de președinte intenția de a candida, Igor Dodon a ținut să sublinieze că nu va fi un emisar al socialiștilor trimis în această cursă, ci al cetățenilor, un alt anunț al său fiind că nu va participa la dezbateri, sugerând că are treburi mai importante de făcut. Ce spun aceste lucruri despre calitatea, temele și, poate, deznodământul viitorului scrutin?

Intrebarea cheie a campaniei - va vota R. Moldova pentru dreapta la prezidentiale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Pentru analiști, campania care stă să înceapă se va axa pe o întrebare-cheie și o intrigă. Întrebarea însemnând șansele unei rare victorii a dreptei în prezidențiale, poate fi soluționată în favoarea acesteia doar grație unui supra-efort, spune la Europa Liberă analistul Victor Ciobanu.

„De 20 de ani în prezidențiale câștigă stânga. Pentru a schimba această paradigmă este nevoie de o campanie supra-exemplară, pe toate fronturile – cam tot ce se poate trebuie de aplicat ca să se schimbe această legitate ce se reduce, de fapt, la Nord și Sud, care votează constant într-un anumit mod.”

Cât despre chestiunea care poate produce surprize, mai spune Victor Ciobanu, aceasta s-ar reduce la o întrebare tehnică și anume: cine se va clasa pe locurile 3 și 4 în primul tur, pentru că de asta depinde spre cine din primii doi clasați vor merge aceste voturi în cel de-al doilea tur de scrutin, văzut ca inevitabil.

Locul 1 și 2 practic îs clare și acum este important cum se vor repartiza locurile 3 și 4.
Victor Ciobanu, analist politic

„Locul 1 și 2 practic îs clare și acum este important cum se vor repartiza locurile 3 și 4.”

Igor Dodon, care pleacă în scrutin cu locul întâi în sondaje, a fost deja criticat pentru faptul că nu a spus vreme îndelungată dacă va candida sau nu, deși lucrurile oricum erau clare. Unul din avantajele înscrierii mai tardive în cursă, spun criticii, a fost pentru el că și-a putut face nestingherit campanie, prin lansare de cărți, rapoarte și filme laudative, sau, bunăoară, a unui sens giratoriu atunci când, așa cum se știe, nu are treabă cu asta.

Modul și mesajele pe care le-a ales pentru primul pas în campanie - după o vizită de procedură la CEC, de unde a făcut anunțul participării la scrutin, Igor Dodon a fost miercuri seara protagonistul unei ediții speciale la una din televiziunile-prietene, unde a spus că este candidatul cetățenilor, nu al socialiștilor, al politicii externe echilibrate, nu al celei pro-ruse și că va evita să participe la dezbateri - îi sugerează analistului Victor Ciobanu că prima sarcină pentru el acum e să-și extindă bazinul electoral.

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

„El va miza pe electoratul tradițional, dar declarația că merge susținut de tot poporul arată că miza lui e să-și extindă bazinul electoral.”

De cealaltă parte, Maia Sandu, candidatul cu cea mai bună poziție în sondaje din rândul pretendenților de pe dreapta, stăruie deocamdată pe acuzații de fraudă la adresa oponentului său, invocând o pretinsă înțelegere între Dodon și transnistreni, care să-l sprijine contra plată în alegeri, și o la fel pretinsă intenție de a manipula votul diasporei, prin favorizarea, pe fond de pandemie, a numărului de secții de vot deschise în Rusia. Analistul Victor Ciobanu sugerează însă că, pentru victorie, Sandu ar avea nevoie de mult mai mult.

„Are nevoie de o campanie foarte tehnologică și agresivă, cu resurse mari implicate, și aici văd o problemă, pentru că PAS este partidul care ține foarte mult la transparența resurselor.”

Potrivit analistului, evitarea dezbaterilor ar fi totuși mai degrabă o tactică provizorie, valabilă pentru primul tur, Ciobanu fiind aproape sigur că înainte de turul doi, dacă va ajunge acolo, Igor Dodon nu se va mai abține de la ele și, cel mai probabil, le va accepta, în caz contrar va avea de suportat consecințe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG