Linkuri accesibilitate

Lidera opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia a început să creeze un cabinet din umbră


Svetlana Țihanovskaia la întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, la Vilnius, 29 septembrie 2020
Svetlana Țihanovskaia la întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, la Vilnius, 29 septembrie 2020

Svetlana Țihanovskaia - candidata opoziției din Belarus, ai cărei susținători spun că a câștigat alegerile prezidențiale care au fost fraudate de Alexandr Lukașenka - a început să creeze un cabinet din umbră, fiind refugiată în Lituania. Apropiați ai politicienei au anunțat astăzi pe rețeaua socială Telegram că un cunoscut avocat pentru drepturile omului, Hari Pahaniaila, care a apărat numeroși activiști și jurnaliști în Belarus, este reprezentantul Svetlanei Țihanovskaia în problemele drepturilor omului, în timp ce expertul economic Ales Aliahnovici ar fi reprezentant pentru reformele economice.

„Nu mai putem rămâne inactivi și urmărim cum țara se îneacă în continuare într-o criză. De aceea, pentru a asigura noi alegeri, îmi continui activitățile de a uni toate forțele democratice ale societății din Belarus”, a spus Țihanovskaia, la o zi după ce a avut convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron, la Vilnius.

Politiciana opozitei a fugit în Lituania pe fondul represiunii împotriva protestatarilor și a mass-mediei de către Lukașenka, care a continuat să susțină că este câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, scrutin pe care țări și organizații occidentale îl consideră ca fiind fraudat.

Națiunile occidentale au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka drept președinte legitim al Belarusului. El a refuzat să negocieze cu opoziția, care a solicitat un transfer pașnic de putere.

Opoziţia a format un Consiliu de coordonare pentru a facilita transferul puterii, dar majoritatea membrilor lui au fost arestaţi și intimidați.

Reamintim că Svetlana Țihanovskaia a candidat la funcția de președinte în locul soțului ei, care fusese arestat înainte de alegeri.

Ea a spus că va organiza noi alegeri prezidențiale după preluarea puterii.

XS
SM
MD
LG