În timp ce președintele Trump se află la Centrul medical militar Walter Reed, din apropiere de Washington fiind tratat de COVID19, continuă negocierile cu privire la un al doilea program de stimulare a economiei americane, afectată de pandemie.
Sâmbătă, șeful executivului a cerut Congresului să aprobe un astfel de program, dar obstacole rămân încă în procesul de negociere. Economia americană da semne de slăbiciune și asta mărește și mai mult importanța unui program de stimulare.
„America noastră măreață dorește și are nevoie de un program de stimulare a economiei. Lucrați împreună că să îl avem”- a scris președintele pe Twitter, de la spital, apelând la colaborare bipartizană.
Probleme sistemice în economia americană sunt acum mai evidente pe fondul pierderilor de locuri de muncă care par permanente sau de lungă durata în anumite industrii. În plus, un număr de afaceri mici și mijlocii par să aibă dificultăți de supraviețuire sau sunt în faliment. Negocierile sunt cu atât mai dificile cu cât trei senatori republicani au și ei COVID19 și virusul s-ar putea răspândi pe Colina Capitoliului.
Cu toate acestea negocierile vor continuă, iar președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și ministrul de finanțe, Steven Mnuchin, sunt optimiști, după runda de sâmbătă. Democrații doresc un program de stimulare de 2,2 bilioane de dolari în timp ce Mnuchin vrea pînă la 1,5 bilioane, acesta fiind un decalaj încă substanțial.
Există diferențe de opinie și cu privire la alocarea de fonduri pentru acoperirea celor care și-au pierdut asigurarea medicală și intră sub incidența controversatului program Obamacare, pe care republicanii îl doresc anulat. Democrații vor ca programul să continue alocația de 600 de dolari pe săptămână, care făcea parte din primul program, adăugîndu-se ajutorului de șomaj, Mnuchin vrea 400 de dolari iar alți republicani chiar mai puțin, temându-se că nivelul ajutorului i-ar putea tenta pe recipienți să nu-și mai caute de lucru. Republicanii resping de asemenea încercarea democraților de a suplimenta ajutoarele pentru state, acesta fiind probabil cel mai mare obstacol în calea unui acord. Democrații spun că, fără un astfel de ajutor, administrațiile unor state vor fi nevoite să concedieze salariați și să limiteze servicii, în timp ce republicanii văd în această măsură o încercare de a ajuta state conduse-în viziunea lor, ineficient-de guvernatori democrați.