Linkuri accesibilitate

Presa matinală intră în „viteza electorală”: programul de politică externă al președintelui este „revizionist”, corupția poate fi combătută „numai în cadrul UE”


Revista mantinală a presei.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

“R. Moldova renunță la integrarea europeană, iar embargoul rus este OK” – așa rezumă un fost ministru de externe de la Chișinău, Nicu Popescu din fostul guvern al Maiei Sandu, prioritățile de politică externă pe care le-a citit în programul electoral al candidatului Igor Dodon. Ziarulnational.md dedică comentariului lui Popescu o știre: „Programul prevede doar „cooperarea” cu UE, cam tot așa cum „cooperarea cu UE” face parte, formal, și din prioritățile de politică externă ale unor state precum Belarus ori Burma. Relațiile cu Turcia, China și Rusia sunt puse în fruntea listei, iar relațiile cu UE, România și Ucraina sunt puse la coadă. Fenomenal! Relațiilor cu UE le sunt dedicate doar două fraze. Nimic concret despre cooperare. Una dintre aceste fraze vorbește despre necesitatea de a apăra R. Moldova de UE. Relațiilor cu Rusia și Uniunea Eurasiatică le este dedicată o treime de pagină. Dar în această treime de pagină nu se scrie absolut nimic despre ridicarea completă a embargoului rusesc ca obiectiv de politică externă. “Este cea mai agresivă tentativă de revizionism a politicii noastre externe din ultimii 20 de ani”, conchide Popescu.

Ziarulnational.md mai scrie despre cum vede importanța scrutinului prezidențial moldovean sociologul de la București, Dan Dungaciu. directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Va avea de ales, spune Dungaciu, ca întotdeauna între două civilizații diametral opuse. “Dar combaterea corupției și construirea unei societăți democratice nu poate avea loc în afara Uniunii Europene. Pentru a se apropia de Uniunea Europeană, R. Moldova trebuie să dea un semnal, inclusiv la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, că nu vrea să meargă spre Est, așa cum și-ar dori și „unii de la Bruxelles” și cum ar putea să se întâmple datorită „lehamitei cetățenilor care nu vor ieși la vot”. În opinia sociologului, ar fi păcat ca cetățenii R. Moldova, care sunt în imediata apropiere a UE și NATO, să se mulțumească cu o „abordare de tip belarus”.

Realitatea.md scrie despre concluziile celui mai recent raport al Centrul pentru Jurnalism Independent urmare a monitorizării reflectării la TV a campaniei prezidențiale: patru din zece posturi de televiziune l-au favorizat pe Igor Dodon în cadrul buletinelor de știri. Pe de altă parte, trei posturi de televiziune din cele patru au difuzat un număr mare de materiale privind activitatea Partidului Acțiune și Solidaritate și a președintei acestei formațiuni, Maia Sandu, în mare parte cu conotație negativă. Printre aceste televiziuni sunt Primul în Moldova, NTV Moldova și Accent TV.

Un alt titlu din realitatea.md e: Maia Sandu, solidară cu Țîcu. După ce CEC a ridicat un semn de întrebare în legătură cu veridicitatea a mii de semnături din listele electorale ale lui Țicu, Maia Sandu i-a luat apărarea: doar oamenii pot decide cine va fi președintele lor, nicidecum CEC-ul. „Intenția CEC de a respinge înregistrarea lui Octavian Țîcu în cursa electorală contravine principiilor democratice și conceptului de alegeri libere și corecte, conform cărora cetățenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege”, mai crede lidera PAS, Maia Sandu, candidata la scrutinul prezidențial. Chiar dacă s-ar fi înregistrat unele erori, explică Sandu, nu trebuie de anulat toată munca depusă pentru colectarea acestor semnături. „Colectarea de semnături are o justificare clară, dar nu trebuie să fie o măsură exagerată”, a opinat lidera PAS.

Însuși Octavian Țicu afirmă, citat de tribuna.md, că tocmai în ziua în care urma să se lanseze în campania prezidențială, CEC a ales să-l anunțe că e exclus din cursă. „Frica lui Dodon şi a Moscovei față de eventualitatea participării mele în această campanie a fost atât de mare, încât a decis să elimine orice risc şi să mă scoată din cursă.”, a scris Octavian Țîcu pe pagina sa de FaceBook. “De menționat că, deocamdată CEC nu a făcut niciun anunț în acest sens”, își încheie știrea jurnaliștii de la tribuna.md.

Una din cele mai mari rețele hoteliere din lume s-a retras din R. Moldova, scrie mold-street.net. Este vorba despre Best Western International. Motivul unei astfel de decizii radicale este criza provocată de pandemia de covid-19, mai scrie publicația, care a lovit puternic în industria hotelieră din întreaga lume, și în cea din R. Moldova.

XS
SM
MD
LG