Linkuri accesibilitate

Unde se termină politețea și începe amestecul în procesul electoral?


Alegeri, candidați, știri false, propagandă... Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul Igor Boțan care comentează evenimentele recente petrecute pe scena politică.

Unde se termină politețea și începe amestecul în procesul electoral?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Boțan, ce a avut în vedere legislatorul atunci când interzice influența externă sau ingerințele externe în procesul electoral? Cine poate măsura exact dacă, de exemplu, o telegramă de felicitare sau o secvență video se pretează la această interdicție sau e simplă politețe și diplomație?

Igor Boțan: „Legislația electorală chiar în primul articol definește ce înseamnă agitația electorală, iar art. 52 al Codului electoral spune că cetățenii străini nu pot fi sub nicio formă implicați în agitația electorală a candidaților.”

Europa Liberă: Și atunci când ditamai președintele Partidului Popular European își exprimă speranța că un candidat anume va câștiga scrutinul prezidențial, asta este o ingerință?

Igor Boțan: „Nu, nu este o ingerință, pentru că este o opinie a unui lider al unui partid cu afiliere în țările din Europa și cele asociate.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce un panou publicitar cu Putin alături ar fi considerat o ingerință?

Igor Boțan: „Pentru că este o acțiune activă a concurentului electoral care a produs aceste panouri și le-a plasat în diferite locuri. O simplă felicitare sau o atitudine exprimată de un anumit funcționar străin asta nu înseamnă agitație electorală atâta timp cât concurentului electoral din Republica Moldova nu folosește acest eveniment pentru a convinge cetățenii că, uitați-vă, am și susținerea, de exemplu, a Federației Ruse sau a Uniunii Europene ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Iată, contrar acestei interdicții, avem cea mai proaspătă mostră de intervenție, așa cum spuneți Dvs., candidatul independent de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a lansat în plină campanie un film propagandistic de agitație în care apare alături de Putin, Erdogan, Macron, Trump. Cine ar fi să-l sancționeze, dacă ar avea curajul și dacă ar găsi de cuviință?

Igor Boțan: „Acest material propagandistic sigur că trebuie să fie examinat de către Comisia Electorală Centrală, care trebuie să decidă pe marginea acestui document.”

Europa Liberă: Este în drept să se autosesizeze sau la îndemnul concurenților?

Igor Boțan: „Se poate autosesiza. Comisia Electorală Centrală s-a autosesizat, de exemplu, atunci când a emis o circulară privind utilizarea banilor de către partide, cumva a anticipat. În cazul lui Igor Dodon, sigur că Igor Dodon poate spune că, iată, reflectă ceea ce a făcut în calitate de șef al statului. Și aici sunt lucruri foarte fine, eu nu știu cum va decide Comisia Electorală Centrală, dar legea spune foarte clar că în campania electorală nu poți folosi imaginea altor lideri străini, instituții ș.a.m.d., deci această problemă trebuie s-o rezolve Comisia Electorală Centrală.

Dar ca să fie clar pentru toată lumea, faptul că, de exemplu, dl Dodon ar putea fi felicitat de către Putin și această felicitare ar deveni cunoscută cetățenilor, iar candidatul Igor Dodon nu abuzează, deci nu pune în circulație și nu subliniază, nu accentuează acest lucru, o astfel de felicitare ca și cum vine de la dl Putin sau de la un alt candidat care ar fi susținut, bunăoară, de Traian Băsescu. Este opinia lui Traian Băsescu, candidatul unionist din Republica Moldova nu ar avea nimic la asta, ar putea spune: „Dle, cine îi poate interzice dlui Putin sau dlui Băsescu să facă niște declarații?”. Accentul se pune pe manifestarea activă a concurentului electoral din Republica Moldova în răspândirea unor astfel de materiale și asta ar însemna agitație.”

Europa Liberă: Un caz anecdotic. Vorbim despre Violeta Ivanov, ea nu are cont bancar, prin urmare, operațiunile financiare le desfășoară în mod ilegal?

Igor Boțan: „Într-adevăr, ea desfășoară activitățile în mod ilegal, dar Comisia Electorală Centrală a avertizat băncile că este inadmisibil ca să nu-i permită deschiderea contului electoral. Deci, Violeta Ivanov încalcă legislația Republicii Moldova, dar o face sub presiunea circumstanțelor și aici autoritățile moldovene trebuie să decidă...”

Europa Liberă: Și în fața unui judecător imparțial contează ce stă la baza acestei încălcări? Să admitem că Violeta Ivanov câștigă alegerile. Nu va îndrăzni oare un judecător de la Căușeni, de exemplu, să spună: „Dna Violeta Ivanov a cheltuit banii fără să aibă un fond electoral, nu acceptăm să fie președintele cu încălcare de lege”?

Igor Boțan: „Răspunsul meu ar fi următorul: în Republica Moldova e posibil orice. Dar în situația precisă, situația la care vă referiți Dvs., un judecător, din punctul meu de vedere, ar judeca în felul următor: este un drept fundamental – dreptul de a alege și de a fi ales. Autoritățile Republicii Moldova nu au putut să-i ofere dnei Ivanov posibilitatea să deschidă un cont electoral pentru a-și finanța în mod legal campania. Ea a recurs la anumite – cum să zic mai bine? – trucuri pentru a-și finanța campania. Eu cred că, dacă punem pe talerele cântarului dreptul fundamental și încălcarea din cauză că statul Republica Moldova nu i-a oferit mijloacele legale, ar trebui să o justifice pe dna Ivanov.”

Europa Liberă: Ar fi fost bine ca aceeași logică să fie prezentă în judecata magistratei care a anulat alegerea primarului Andrei Năstase. Și totuși, ce încălcări la capitolul ingerințe din exterior sau din interior, cum ar fi resursa administrativă, cum ar fi încălcarea normelor de securitate sanitară, ce ați observat? Dacă ar fi să le clasificați, ce este cel mai grav?

În Republica Moldova avem un proces electoral care nu este integru

Igor Boțan: „Este grav că se încalcă restricțiile impuse de Comisia națională excepțională de sănătate publică. Acest lucru este grav, în opinia mea, și el aduce prejudiciu sănătății publice, iar dacă separăm lucrurile, partea medicală de cea electorală, se vede cu ochiul liber că în Republica Moldova avem un proces electoral care nu este integru, iar integritatea procesului electoral are importanță colosală, pentru ca după alegeri nimeni să nu conteste rezultatele. Când mă refer la subminarea integrității procesului electoral, am în vedere că în Republica Moldova nu a fost, din păcate, soluționată problema finanțării transparente a partidelor și candidaților care participă la alegeri. Ne amintim scandalurile care au izbucnit în acest an și anul trecut cu tot felul de filmulețe în care lideri politici sunt implicați în tratative și își destăinuiesc modalitatea ilegală de finanțare a partidului. Deci, acești concurenți electorali și partide nu au fost pedepsite și autoritățile nu au luat măsuri împotriva repetării unor cazuri de acest fel.”

Europa Liberă: Cel puțin, justiția să fi cercetat, să fi spus, să fi făcut tentative de a afla ce-i în buclucașul „kuliok”, cum se mai numește în folclor.

Igor Boțan: „Asta este și mai grav, pentru că nici nu s-a încercat. Al doilea lucru care subminează integritatea procesului electoral este concentrarea mijloacelor media în mâinile unor oameni afiliați partidelor politice, lucru care distorsionează întreaga campanie electorală.

Ajungerea la cetățeni a informațiilor părtinitoare despre concurenții electorali este foarte gravă și al treilea aspect este activitatea așa-zișilor trolli, care iată că utilizează de mai bine de 10 ani zeci de portaluri care nu au niciun fel de însemne pentru ca cetățenii să înțeleagă cui îi aparțin, ale cui interese le apără, iar noi știm cu toții că aceste zeci de portaluri își schimbă atitudinea față de concurenții electorali nu pe criterii ideologice, dar, cel mai probabil, pe criterii pecuniare, hai să spun așa, iar acest lucru este un factor care subminează integritatea procesului electoral. Noi înțelegem că oamenii în felul acesta sunt implicați în campania electorală, nimeni nu știe cum sunt plătiți, de cine sunt plătiți și înțelegem că își identifică de cele mai multe ori victimele pe care le lovesc nemilos în timpul campaniei electorale.”

Europa Liberă: O să mai vorbim despre acest subiect mai pe îndelete, dar totuși vreau o evaluare scurtă: oare oamenii continuă să fie la fel de creduli ca pe vremuri și tot ce scrie în ziar, pe perete și se dă la televizor este luat drept adevăr în ultimă instanță, mai ales arunci când portalurile, știrile la care faceți trimitere Dvs. se vede de la o poștă că sunt contrafăcute, pentru că nu au o identitate clară?

Igor Boțan: „Lucrurile sunt și mai grave. Aceste portaluri despre care vorbim, chipurile, fac știri, după care toate împreună le comentează și creează un fenomen care, de fapt, este supt din deget. Dar, răspunzând la întrebarea Dvs., cred că lucrurile sunt mult mai grave. Nu e vorba de faptul că oamenii rămân a fi creduli, e vorba de faptul că oamenii sunt dezgustați și asta are impact asupra participării alegătorilor la alegeri, iar în situația în care ne aflăm noi dezgustarea oamenilor pentru ceea ce fac politicienii și acești trolli, și portalurile prin intermediul cărora se produc, împreună cu factorul pandemic, pot submina validarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.”

Europa Liberă: Dar oare nu asta urmăresc acei trolli?

Igor Boțan: „Nu cred, pentru că ar fi absurd. Oricum, autoritățile nu investighează cine stă în spatele acestor lucruri urâte, dar, dacă alegerile vor fi invalidate, atunci în două săptămâni, după adoptarea deciziei respective de către Comisia Electorală Centrală, va avea loc votarea repetată cu aceiași candidați, iar la votarea repetată nu există prag de validare.”

Europa Liberă: Păi, vedeți, de ce să te chinui să câștigi alegerile cu 50+1 în două tururi, dacă poți să-ți iei mandatul cu un minimum de voturi?

Igor Boțan: „Da, dar nimeni nu știe care alegători vor fi mai sensibili și vor refuza să vină la votarea repetată.”

Europa Liberă: Sau care vor fi dârji și vor veni să-și aleagă președintele?

Un scrutin electoral liber, corect, onest ajută societatea să iasă din criză

Igor Boțan: „Deci, riscul e foarte mare pentru cei care fac astfel de strategii. De aceea trebuie să înțelegem cu toții că un scrutin electoral liber, corect, onest ajută societatea să iasă din criză, întrucât un președinte respectat pentru că a venit în funcție legal și corect are mai multe șanse să devină un mediator între puterile din stat și să asigure o funcționare coerentă cu un efect de sinergie pentru societate care, din păcate, este înapoiată încă, trebuie să recunoaștem acest lucru.”

Europa Liberă: Și, mai ales, să nu pățească ca Lukașenka, să devină un „lepros” pentru mulți lideri din lumea întreagă. Și mai fac o paranteză aici alături de numele acesta, mulți deja s-au arătat îngrijorați de rezultatul votului și au de gând să-și apere voturile. Ce înseamnă acest avertisment?

Igor Boțan: „Eu cred că este un semnal îngrijorător, pentru că Republica Moldova se află într-un spațiu în care se întâmplă lucruri foarte stranii – Belarus, Kîrgîzstan, am văzut cum se votează în Federația Rusă în alegerile regionale și pentru așa-zisul referendum de modificare a Constituției. Deci sunt semnale care, probabil, reflectă o stare de spirit în întreg spațiul în care se află Republica Moldova și pentru politicieni este un avertisment să facă totul pentru ca procesul electoral să fie considerat unul liber și corect.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG