Linkuri accesibilitate

Restricții drastice anti-covid în Europa. Cum va vota diaspora?


Mai multe țări în care se află importante comunități de cetățeni moldoveni au reintrodus în ultimele zile măsuri restrictive, încercând să oprească răspândirea noului tip de coronavirus. Printre acestea sunt Irlanda, Spania, Israel sau Franța, unde oamenii sunt îndemnați să nu-și părăsească localitățile în care domiciliază. De exemplu, în Franța, de mâine intră în vigoare carantina generală, permițând ieșirea din casă în baza unei declarații pe propria răspundere și din motive bine întemeiate. Mulți din potențialii alegătorii moldoveni care se află în această țară au acte expirate care le permite în acest an să voteze, dar le-ar putea crea probleme atunci când se întâlnesc cu patrulele de poliție.

Restricții drastice anti-covid în Europa. Cum va vota diaspora?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Spania, care continuă să figureze pe lista celor mai afectate țări europene, interzice deplasările nemotivate între regiuni. În această țară vor activa pe 1 noiembrie cinci secții de votare, la Madrid, Barcelona, Santander, Malaga, Valencia. Ca să ajungă la cea mai apropiată secție de votare, Carolina Zolotariova, stabilită în capitala Țării Bascilor, Vitoria, are de parcurs 170 de kilometri. Pe durata aflării de 16 ani în Spania tânăra a participat la toate scrutinele, deoarece consideră dreptul la vot unul fundamental, și acum este dispusă să urce la volanul mașinii și să ajungă la secția de votare, chiar dacă nu știe cât de mult se poate bizui pe informația răspândită de ambasadă precum că cetățenii moldoveni sunt absolviți în acea zi de interdicții.

„Eu stau în Țara Bascilor și am aflat acum câteva zile, pentru că eu nu mă uit la televizor, nu urmăresc toate chestiile acestea, am sunat niște prieteni, tot moldoveni, ca să mergem la Santander, cea mai apropiată secție de votare, de la care am aflat că avem interdicția de a ieși din oraș, adică numai cu treabă de job sau de urgență. Acum nu știu dacă asta cu votarea este o urgență pentru ei, să le zici că mă duc să votez, dacă mă oprește poliția. Nu știu dacă e urgență sau dacă iau amenda de 600 de euro”.

Carolina spune că în orașul Vitoria se află câteva sute de cetățeni moldoveni, iar la alegeri de regulă participă doar câteva zeci de persoane. Noile interdicțiile le-au redus multora dorința de a face un drum până la cea mai apropiată secție, oamenii nu vor să riște să ia amenzi, în plus că se expun și își expun familiile lor ajungând într-o locație până acum tradițional aglomerată.

Și Arcadie Gurău stabilit în Spania, la Santander, se declară decis să participe la alegeri. El spune că moldovenii stabiliți în alte provincii decât în cele în care vor activa secții de votate pur și simplu nu vor putea ieși din respectivele regiuni.

„Restricțiile care au fost impuse acum de către guvern asta ar fi ca și cum situație de urgență și e restricționată mișcarea între orele 23 și 6 dimineață, deci fără un motiv justificat nu ar trebui să circulăm. Aparte de aceasta, în provinciile unde este mare incidența de contagiere acolo fac o restricție perimetrală, așa o numesc ei, și de fapt nu permit să intre persoane din alte provincii și nici în principiu să iasă”.

Decizia de miercuri seară a autorităților franceze de a introduce carantina generală timp de o lună a generat un haos informațional, este de părere Viorica Țîmbalari, stabilită de mai mulți ani la Paris. Asta chiar dacă ambasada de la Paris, ca și cea de la Madrid, anunță cetățenii că pot printa o declarație pe proprie răspundere în care să indice că merg la secțiile deschise în respectivele țări. Viorica îndeamnă pe cei din diaspora să iasă la vot, deși e conștientă că în actualele împrejurări oamenii dau prioritate sănătății și protejării familiilor lor, în detrimentul obligației cetățenești.

„Foarte multă lume își pune întrebarea dar vom putea merge, avem dreptul, n-avem dreptul. Acum certificatele [recomandate de ambasadă – n.r.] le-am trimis oamenilor, dar nu știm dacă reușim timp de câteva zile să ajungă la toți, toți să le scaneze, să le completeze. Mulți spun că nu vor să-și asume riscul, adică birocrația asta cred că va mai tăia din număr, și pandemia... În orice caz, văd un haos și o neînțelegere din partea cetățenilor noștri ce să facă”.

Viorica Țîmbalari presupune că în Paris, unde vor fi deschise două secții, și Franța în general vor ieși la vot mult mai puțini alegători decât la scrutinele precedente, chiar dacă va fi permisă votarea în baza actelor expirate.

Ministerul de Externe a anunțat că negociază cu autoritățile de la Madrid, Paris, Dublin sau Ierusalim simplificarea circulației în cazul cetățenilor moldoveni care au de gând să se prezinte la urne. Numai că oamenii din comunitățile respective își fac griji că informația nu va ajunge în timp util la destinatari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG