Linkuri accesibilitate

Dorin Cimil: Mizăm pe buna-credință a fiecărui alegător să nu solicite urna mobilă decât dacă este necesar


Moldova, Dorin Cimil, 5 octombrie, 2020
Moldova, Dorin Cimil, 5 octombrie, 2020

Cetățenii R. Moldova vor decide duminică, 1 noiembrie, cine merită să fie următorul președinte.

La vot sunt așteptați peste 3 milioane de alegători din țară și de peste hotarele ei. Președintele ales va fi al 6-lea în cei 29 de ani de independență ai statului și al patrulea ales direct de popor. Totul este complicat de situația sanitară, mulți alegători se tem să meargă la vot din cauza epidemiei. Președintele CEC, Dorin Cimil dă asigurări că procesul electoral este posibil în timp de pandemie, chiar dacă e destul de dificil.

Dorin Cimil: Nu abuzați de urna mobilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:25 0:00
Link direct

Europa Liberă: Duminică, 1 noiembrie, Republica Moldova va experimenta primele alegeri desfășurate în regim de pandemie de COVID-19, iar noi îl avem prezent în studioul Europei Libere de la Chișinău pe președintele autorității electorale, Dorin Cimil, de la care o să aflăm dacă nu vor fi probleme în procesul electoral și dacă nu există un risc cu privire la răspândirea noului coronavirus. Ce ne puteți spune cu doar trei zile înainte de organizarea acestui scrutin?

Dorin Cimil: „Ținând cont de situația creată și administrarea alegerilor pe timp de pandemie, este important ca fiecare alegător să fie informat și să se informeze corect. Astfel, obiectivul primordial al organelor electorale și al concurenților electorali este informarea corectă a alegătorilor despre faptul și modul cum urmează să se prezinte la urnele de vot. Este important să cunoască regulile de echipare, dotare cu mască de protecție și pix personal, efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în secția de votare, respectarea distanței fizice între alegători și funcționari, dezinfectarea ulterioară a atributelor care au servit pentru realizarea votului și, respectiv, părăsirea încăperii într-un ritm rapid, ca să nu se admită aglomerări.”

Europa Liberă: Secțiile de votare se deschid la ora 7.00 și se închid la 21.00. Ar putea totuși această criză sanitară să prelungească în vreun fel votul?

Există o posibilitate de extindere a timpului de vot cu două ore

Dorin Cimil: „Examinăm mai multe variante de administrare a proceselor în acest mod, considerăm că pentru 5.000 de buletine pentru secțiile de votare de peste hotare va fi o problemă să fie procesate un așa număr de buletine, cu toate că am și dotat o mare parte din secțiile de votare cu scannere de citire a informațiilor de pe acte care facilitează fluidizarea procesului de vot, însă calculele matematice spun că va fi complicat sau greu să asigurăm 5.000 de alegători într-un anumit termen de 14 ore, pe care îl oferă legea. Și există o posibilitate de extindere a timpului de vot cu două ore, lucrul acesta se realizează doar în baza cererii alegătorilor care se află în așteptare pentru a-și realiza votul, dar au venit la secția de votare. Cererea se face către președintele secției de votare, se examinează și se dispune prelungirea timpului de vot cu două ore sau nu mai mult de două ore, cu o informare ulterioară a CEC-ului, ca să ne informăm și să procesăm acest eveniment.”

Europa Liberă: Din mai multe state europene suntem anunțați că restricțiile vor fi și mai dure. În Franța, de exemplu, acum am aflat că de mâine se instituie din nou regimul de izolare. Ce fac cetățenii din statele unde se schimbă din mers regulile de joc, ținând cont de pandemia de COVID-19?

Dorin Cimil: „Vorbind despre exemplul Franței, Ambasada Republicii Moldova în Franța deja a elaborat un comunicat prin care a menționat care sunt pașii și care urmează să fie acțiunile pentru fiecare alegător și ce acte urmează să semneze pentru a garanta securitatea prezentării la vot și a depăși unele impedimente de ordine publică deja instituite pentru Republica Franceză.”

Regulile sunt stabilite pentru fiecare țară în parte

Europa Liberă: În Franța trebuie să fie completate două formulare, ceva mai devreme și în Spania se zicea că e vorba despre niște reguli mai restrictive?

Dorin Cimil: „Exact! Regulile sunt stabilite pentru fiecare țară în parte, informațiile vor fi furnizate către alegătorii care se vor găsi la momentul votului într-o anumită țară sau regiune pentru a ști corect cum urmează să se organizeze, să-și planifice timpul și să vină la secțiile de votare. Este foarte important și pe această cale aș face un apel ca alegătorii să se autoorganizeze, să stabilească un grafic de timp când și cum să se prezinte la urna de vot pentru a nu crea în mod artificial cozi. Este un element destul de important pe perioada pandemică în care alegătorii trebuie să știe că autoorganizarea este un factor esențial pentru a reuși desfășurarea votului.”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că în Italia unde sunt amplasate cele mai multe secții de votare sau în Rusia își pot coordona prezența la vot cetățenii aflați în aceste state?

Dorin Cimil: „Eu nu cred, eu sunt sigur că trebuie să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Cum?

Dorin Cimil: „Avem diasporele care ne-au comunicat despre disponibilitatea lor de a prezenta persoane participante în cadrul birourilor electorale; avem ambasadele noastre care comunică intensiv cu cetățenii; avem Ministerul de Externe care furnizează permanent datele despre situația creată în fiecare stat în parte; avem CEC-ul care informează permanent despre condițiile de vot și modul de efectuare a votului; avem concurenții electorali care sunt obligați să informeze potențialii lor alegători despre modul în care să vină la vot, să respecte regulile de siguranță și avem și alți actori obligați în sensul dat.”

Europa Liberă: Până duminică, ziua alegerilor, a rămas timp foarte puțin. Credeți că ar putea eventual în anumite state să fie închise anumite secții de votare?

Dorin Cimil: „Îmi exprim speranța că nu vor fi restricționate total, vor fi stabilite doar unele condiții care urmează a fi respectate atât de cetățenii noștri, cât și de alte persoane. Sunt niște condiții de ordine publică, care trebuie înțelese și respectate, este o jurisdicție a statului străin și noi ca și organ de stat, CEC-ul, nu putem interveni în politica jurisdicțională a stalului respectiv, trebuie să fim clar înțeleși de cetățeni.”

Europa Liberă: Deci, duminică vor fi funcționale toate cele 139 de secții de votare deschise peste hotare?

Dorin Cimil: „Duminică ne dorim să fie funcționale, deja am fost informați că a venit echipamentul și rechizitele electorale în adresa acestor secții, deja avem și lume care va ieși să muncească în aceste birouri electorale, ceea ce înseamnă că s-au depus eforturi și s-au făcut anumite acțiuni pentru a asigura începerea și funcționarea acestor secții.”

Europa Liberă: Revenim la votul din Republica Moldova și, mai exact, la votul cetățenilor din stânga Nistrului. Au fost rezerve exprimate de către autoritățile locale că nu ar accepta să fie deschise toate cele 42 de secții, dar au rămas 42 de secții deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Dorin Cimil: „Da, au rămas 42 de secții, se duc și în prezent tratative și discuții cu reprezentanții autorităților publice locale și cu reprezentanții societății civile care au făcut demersuri în adresa CEC-ului și ne-au informat că se vor opune, că nu vor permite, însă d-lor trebuie să înțeleagă că regulile sunt instituite de către Codul electoral și trebuie să-i oferim fiecărui cetățean dreptul de a-și exprima votul, desigur cu anumite restricții, iar în privința restricțiilor ne-am exprimat în temeiul hotărârii din 20 octombrie, și anume cum urmează să vină la vot, utilizând propriul automobil sau pe jos, sau cu transportul public și este categoric interzisă transportarea organizată a alegătorilor în interesul unui sau altui concurent electoral, sau pentru un concurent electoral sau altul.”

Europa Liberă: De la alegerile din 2019 și până astăzi se vorbește foarte mult că alegătorul poate fi ademenit cu bani, că s-ar fi dat 400 de lei în 2019 sau 20 de euro. Cum anticipați ca să nu se repete acest scenariu trist?

Dorin Cimil: „Deja avem acreditați pentru monitorizarea alegerilor circa 2.200 de observatori naționali și internaționali, toți sunt instruiți și știu cum să informeze organele electorale, inclusiv CEC-ul despre eventualele încălcări sau abateri, și această formă de corupere la fel este o încălcare esențială a procesului electoral. Trebuie să fim informați și să se aducă probe clare despre faptul că unii sau alții alegători au fost determinați să-și exprime votul pentru un concurent electoral sau altul. Deci suntem în așteptarea să fim clar informați, să luăm deciziile de rigoare, așa cum prevede Codul electoral.”

Europa Liberă: Concurenții electorali nu au avut acces să treacă Nistrul, să discute cu alegătorii de acolo. i lăsat la discreția fiecărui cetățean să se informeze așa cum știe el mai bine?

Dorin Cimil: „Da. Nu am putut asigura trecerea concurenților electorali în stânga Nistrului și nu am ascuns niciodată că putem cuiva asigura, am lăsat ca alegătorii să se informeze preponderent din internet și din pliantele care au fost distribuite în stânga Nistrului, informația au fost transmisă către un post de televiziune transnistrean, cu referință la Dnestr, care sperăm să-și facă treaba și să informeze cetățenii. La fel obligația de informare este și pe seama concurenților electorali care trebuie să vină cu informații, cu explicații, cu tot ceea ce înseamnă proces electoral corect.”

Europa Liberă: Cât de multă lume se adresează ca să-i fie trimisă acasă urna mobilă? Există multe persoane care și-ar dori să-și exercite dreptul la vot, chemând acasă funcționarul electoral?

Dorin Cimil: „Este o cifră mai mare decât de obicei, dar mizăm pe corectitudinea și pe buna-credință a fiecărui alegător ca să nu solicite urna mobilă decât în cazurile în care este necesar, pe motiv că este clar că doar două persoane vor fi dotate din cadrul biroului electoral cu echipament, cu tot ceea ce este necesar, care vor avea și un grafic prestabilit pentru a vizita fiecare potențial alegător care are nevoie de această urnă mobilă. Pe această cale chem persoanele să nu facă abuz de acest procedeu, de această deschidere legală pentru astfel de persoane pe motiv că regula generală este de a se prezenta fizic la secția de votare și a realiza votul în condițiile care au fost create.”

Europa Liberă: La cât se ridică cifra aceasta?

Dorin Cimil: „La data de 28 octombrie, numărul de cereri pentru persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută COVID este de 321 de cereri, pentru celelalte motive temeinice este de 23.243. Deci, atenție, 28 octombrie!”

Europa Liberă: Deci, asta ar însemna un număr mare?

Dorin Cimil: „Pentru un milion și ceva de cetățeni care este așteptat, bine, rata de validare este de 33,3% și asta ar însemna sub un milion de persoane care trebuie să participe pentru a valida scrutinul. Dacă coraportăm cifra dată de un milion, luând un milion la general, o să vedem că deja numărul este considerabil.”

Europa Liberă: Și încă ar putea să crească, până duminică au dreptul să apeleze ca să cheme urna de vot acasă?

Dorin Cimil: „Inclusiv până la ora 15.00 în ziua de duminică.”

Europa Liberă: Se aud multe supărări și critici din partea celor care au vrut să organizeze un exit-poll la închiderea urnelor și nu au avut undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale.

Dorin Cimil: „Cererea privind intenția de organizare a exit-poll-ului a venit de-abia astăzi, oficial înregistrată, iar discuțiile s-au pornit începând cu ziua de ieri, ceea ce înseamnă că noi avem timpul necesar ca să examinăm și să ne pronunțăm printr-o hotărâre a CEC la această cerere.”

Europa Liberă: Încă nu aveți un răspuns?

Dorin Cimil: „Am dat un răspuns intermediar la intenția respectivă, dar răspunsul respectiv a venit din informațiile care s-au lansat în spațiul public, însă cererea oficială semnată de către reprezentanții respectivi a venit în ziua de azi și avem timpul necesar pentru a fi examinată și să ne expunem printr-o hotărâre, așa cum urmează procedura.”

Europa Liberă: Dar ar fi cu putință să fie organizat?

Dorin Cimil: „Nu vreau să mă ante-pronunț, pe motiv că n-o să am dreptul să votez.”

Europa Liberă: Dar rezultatele votului o să le anunțați?

Dorin Cimil: „Deja este un program stabilit pentru ziua de duminică, o să anunțăm cum decurge procesul de vot, vorbesc despre ora 8.00 – prima ieșire; orele 12.00, 15.00, 16.00 și 22.00, așa este programul de comunicare în acea zi. Veți avea și harta interactivă, ceea ce înseamnă informații despre prezența numărului la vot a persoanelor pentru fiecare secție de votare și veți vedea și când vom depăși numărul necesar de alegători ca să fie validat scrutinul în general.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG