Alegeri libere şi democratice sunt o precondiţie pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relaţiilor UE – Republica Moldova. Este ceea ce a declarat Europei Libere deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova care s-a convocat săptămâna trecută.
Siegfried Mureșan: „Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru o relație strânsă a oricărei țări din afara Uniunii Europene cu instituțiile Uniunii Europene. De aceea, indiferent de preferințele politice ale fiecărui cetățean, ale fiecărui alegător, oamenii trebuie să știe următorul lucru: regulile Uniunii Europene permit Uniunii Europene să ajute doar în țări în care alegerile au fost libere, democratice și se respectă un sistem politic pluripartinic, transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime. Și de aceea, în primul rând, modalitatea în care sunt organizate aceste alegeri, egalitatea șanselor pentru toți candidații, transparența în privința susținătorilor fiecărui candidat, a finanțării campaniilor electorale, respectarea regulilor în fiecare etapă a procesului electoral este esențială pentru ca Republica Moldova să poată beneficia în continuare de sprijin european.
Fără alegeri libere nu poate exista nici sprijin european. De aceea, instituțiile Uniunii Europene se uită spre Republica Moldova.
Tocmai din acest motiv săptămâna trecută am și avut o reuniune importantă a Comitetului Parlamentar de Asociere dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European pentru a pune din nou pe ordinea de zi, pentru ca toată lumea să înțeleagă cât este de important ca aceste alegeri să fie libere, corecte și democratice, căci fără alegeri libere nu poate exista nici sprijin european. De aceea, instituțiile Uniunii Europene se uită spre Republica Moldova, în primul rând, din această perspectivă a unor alegeri libere și democratice. Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană prevede o mulțime de oportunități pentru Republica Moldova, toți termenii colaborării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt stipulați acolo și cu cât acest Acord de Asociere va fi mai bine implementat, cu cât reformele asumate în acel Acord de Asociere vor fi implementate mai rapid, mai clar, mai convingător, cu atât și sprijinul Uniunii Europene poate fi mai consistent.”
Europa Liberă: Autoritățile Republicii Moldova dau asigurări pentru desfășurarea unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului. De fapt, observatorii naționali și internaționali vor supraveghea bunul mers al acestui scrutin prezidențial. Totuși, când se consideră fraudate alegerile? Ați putea să ne lămuriți acest lucru?
Siegfried Mureșan: „Faptul că oamenii politici aflați la putere spun: „Nu vă faceți griji, noi vom organiza alegerile bine”, este o declarație politică fără niciun fel de valoare, nu contează declarațiile, contează acțiunile și aici contează foarte mult concluziile observatorilor internaționali obiectivi, care au experiență, care au participat la monitorizarea de alegeri în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene. Ne bazăm cu toții pe concluziile experților internaționali, misiunilor de monitorizare a alegerilor și instituțiile Uniunii Europene, Comisia Europeană, Parlamentul European monitorizează de asemenea foarte îndeaproape organizarea alegerilor în toate procesele de pregătire a scrutinului, evident nu doar în ziua votului.
Nu doresc în momentul de față să asociez termenul „alegeri în Republica Moldova” cu fraudă.
Nu doresc în momentul de față să asociez termenul „alegeri în Republica Moldova” cu fraudă, mai mulți europarlamentari de la mai multe grupuri politice din Parlamentul European și-au arătat îngrijorarea săptămâna trecută la ședința Comitetului Parlamentar de Asociere legată de neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate, s-au arătat îngrijorați cu privire la dezechilibrele în deciziile Comisiei Electorale Centrale, cu privire la numărul secțiilor de votare din străinătate. Deci, colegii europarlamentari văd aceste lucruri, ele reprezintă imagini de moment, elemente importante care vor fi introduse în analiza finală, dar la acest moment nu doresc să vorbesc despre alegerile din Republica Moldova în termenii aceștia teoretici, ipotetici ai unei fraudări, cum ați spus Dvs., monitorizăm și la momentul la care avem ceva de comunicat vom comunica.”
Europa Liberă: De fapt, autoritățile de la Chișinău au și fost avertizate, dacă pot să spun așa, pentru că a existat și o evaluare prealabilă recentă făcută de OSCE și acolo se atrăgea atenția asupra potențialului de cumpărare a voturilor, de exemplu, abuz al resurselor de stat, pericolul resurselor mass-media controlate politic, lipsa unei transparențe în finanțarea campaniei și riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din regiunea de est, din stânga Nistrului și diaspora. Aceste lucruri ar trebui să pună pe gânduri autoritățile?
Siegfried Mureșan: „Exact! Finanțarea transparentă a tuturor candidaților, egalitatea sarcinilor în spațiul media, o prezentare echitabilă, echilibrată, obiectivă a tuturor programelor candidaților ce se prezintă la aceste alegeri, buna organizare a alegerilor în diaspora astfel încât cetățenii să poată vota oriunde în afara Republicii Moldova - sunt condiții pentru ca alegerile să poată fi declarate ca fiind bine organizate. Aceste condiții au fost evidențiate inclusiv de către observatorii Parlamentului European chiar la ultimele alegeri prezidențiale din toamna anului 2016, când noi, Parlamentul European, am trimis atunci o misiune de observare a alegerilor, eu chiar am participat în acea misiune.”
Europa Liberă: Va fi și acum o misiune din partea Uniunii Europene?
Siegfried Mureșan: „Vor fi prevăzute condițiile legate și de pandemie, eu mi-aș dori să avem asemenea misiuni, dar avem situația aceasta specială în care Parlamentul European își desfășoară activitatea în mod mai restrâns din cauza acestei pandemii, dar, după cum bine știți, vor fi monitorizate aceste alegeri și din partea OSCE, care este misiunea pe termen lung, care este importantă. Eu îmi doresc să avem cât mai mulți observatori și eu militez și la nivelul Parlamentului European pentru a trimite o misiune de observare a alegerilor în Republica Moldova, îi foarte importantă reprezentativitatea alegerilor și vă spun: cu cât există mai multe semne de întrebare, chiar dacă la final alegerile vor fi în mare considerate a nu fi în nereguli majore, dar cu cât există semne de întrebare privind interpretarea egalității de șanse pentru toți candidații, privind spațiul mass-media, cu cât există semne de întrebare cu privire la votarea în diaspora sau la finanțarea partidelor politice, cu atât va avea câștigătorul acestor alegeri o legitimitate mai mică.
Este în interesul tuturor participanților la aceste alegeri, mai ales în interesul candidaților cu șanse reale, care se socotesc a fi potențiali câștigători ca alegerile să fie bine organizate, căci nu se dorește să câștige alegerile cu un deficit de credibilitate.”
Europa Liberă: Dl Mureșan, dar această pandemie de COVID-19, care prezintă noi provocări pentru procesele electorale democratice din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova, ea poate în vreun fel să afecteze bunul mers al alegerilor?
Siegfried Mureșan: „Ce este foarte important, este să fie respectate cu strictețe toate regulile medicale și sanitare. Obligația nr. 1 revine autorităților de a organiza scrutinul astfel încât oamenii să fie distanțați în secțiile de votare, să fie spațiu, să fie aerisit, interacțiunea între membrii secțiilor de votare și votanți să fie cvasi-inexistentă, să fie prezenți dezinfectanți, măști în plus în ziua votului pentru oamenii care vin la vot.
Aceasta este obligația nr. 1 a autorităților – organizarea cu respectarea tuturor regulilor sanitare și de securitate a alegerilor pentru ca riscul în momentul prezenței la vot să fie unul minim; organizarea unui număr mare de secții de votare și secții de votare mari, aerisite, astfel încât oamenii să poată vota fără cozi și fără risc de contaminare.
După aceasta, cea de-a doua miză evident le revine cetățenilor: să respectăm cu toții regulile, igiena mâinilor, să purtăm mască ș.a.m.d., distanțarea, inclusiv în secția votare. Dacă aceste două condiții – organizarea bună a alegerilor de către autorități și respectarea regulilor de către cetățeni – sunt respectate, atunci riscul participării la vot este unul foarte mic, este comparabil cu riscul mergerii și cumpărării de alimente la o alimentară. Este un risc foarte mic, dar dacă regulile nu se respectă, atunci, evident, alegerile sunt mult mai riscante.
Noi în România am organizat o campanie electorală, alegeri locale pe 20 septembrie și am văzut că alegerile s-au desfășurat bine, fără incidențe, creșterea numărul de cazuri s-a datorat în ultimele săptămâni în România mai degrabă deschiderii școlilor și, mai ales, evenimentelor din familie, faptului că oamenii au organizat evenimente în familie, nunți, care sigur sunt evenimente importante în viața fiecăruia, dar le-au organizat cu număr mare de persoane și fără respectarea regulilor de distanțare socială. De aceea, noi înșine putem opri extinderea acestui virus respectând regulile, acum autoritățile au obligația și mai mare de a organiza alegerile punând la dispoziție toate echipamentele necesare, la fel cum și în România, de exemplu, guvernul de la nivel central a trimis prefecturilor în fiecare județ toate echipamentele de protecție – măști, dezinfectanți pentru ziua votului – și nu au fost semnalate incidente în ziua votului.”
Europa Liberă: Cum ar trebui să reclădească, reașeze relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană cel care va câștiga următorul mandat de președinte?
Siegfried Mureșan: „Nu m-ați văzut implicat în această campanie electorală și nu-mi doresc să mă implic nici acum în favoarea sau defavoarea unui sau altui candidat, însă este clar că relațiile viitoare vor depinde, cum am spus și până acum, în primul rând, de buna desfășurare a alegerilor și, în al doilea rând, de angajamentul proeuropean al viitorului președinte al Republicii Moldova.
Există mai mulți candidați și oamenii se vor uita la acești candidați și știu că unii candidați sunt cu adevărat proeuropeni, unii candidați doresc o relație strânsă între Republica Moldova și Uniunea Europeană, iar unii candidați nu doresc acest lucru. E de la sine înțeles faptul că Uniunea Europeană poate ajuta mai mult, dacă la conducere în Republica Moldova se află un președinte atașat parcursului european al Republicii Moldova și ultimii ani au dovedit acest lucru.
Și oamenii se pot uita la oamenii politici care au construit guverne ale Republicii Moldova sau care au condus Republica Moldova în ultimii ani și au văzut că sprijinul european e cu atât mai consistent cu cât la conducerea Republicii Moldova se află oameni politici proeuropeni și, mai ales, care respectă angajamentele față de Uniunea Europeană. Atunci și sprijinul european este mai mare, pentru că Uniunea Europeană dorește să ajute cât mai mult după alegeri, dar pentru asta avem nevoie la conducerea Republicii Moldova de un președinte care dorește să fie ajutat și care dorește să lucreze cu Uniunea Europeană, care dorește să aibă o relație strânsă și apropiată a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dvs. ați lucrat mult la bugetul Parlamentului European și deseori ați amintit că Republica Moldova nu va fi uitată și că Republica Moldova și cetățenii ei urmează să beneficieze de toate avantajele de pe urma cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pentru anul viitor știți cam ce ajutor ar putea primi Republica Moldova de la Uniunea Europeană?
Siegfried Mureșan: „În primul rând, chiar acum, în mijlocul pandemiei am decis alocarea unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
Comisia Europeană a venit cu această propunere, iar noi, Parlamentul European, am votat imediat această propunere la finalul lunii mai; banii sunt deja la dispoziția Republicii Moldova. După cum știți, s-a semnat și un Memorandum de înțelegere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Deja trebuie ca prima tranșă să fie cât de rapid accesată de autoritățile Republicii Moldova, să nu mai avem discuțiile pe care le-am avut în ultimii doi ani de zile, când au existat trei tranșe: prima a fost adoptată în timpul guvernului condus de Maia Sandu, cea de-a doua – la final, cu chiu și vai, iar cea de-a treia tranșă Guvernul Chicu a pierdut-o. (....) La nivelul Republicii Moldova trebuie să fie absorbite cât mai repede aceste tranșe; cu cât banii ajung mai repede în Republica Moldova, cu atât pot fi mai bine folosiți. Nu mai vreau să avem dezbateri în care să ne fie teamă că Republica Moldova va pierde unele din aceste tranșe, e important ca banii să ajungă cât mai repede și să fie folosiți acum în Republica Moldova deja.”
Europa Liberă: Dar Bruxelles-ul va continua să condiționeze suportul financiar, în general, asistența din partea UE?
Siegfried Mureșan: „Sigur că da. Și acest lucru l-am spus chiar la începutul discuției noastre: sprijinul financiar este condiționat, în primul și în primul rând, de alegeri libere, de respectarea criteriilor democratice, de existența unui sistem politic pluripartinic rezultat din alegeri libere și transparente. Aceasta este regula de bază a relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin respectarea acestei reguli încă se poate pune problema unui sprijin financiar. Celelalte condiții legate de combaterea corupției, legate de întărirea sistemului bancar, legate de investigarea fraudei din sistemul bancar, legate de reforme urmează după aceea, dar fără alegeri libere, democratice, fără semne de întrebare nu se pune problema unui sprijin din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Eu sper ca după aceste alegeri să nu ne aflăm în această situație și eu îmi doresc ca după aceste alegeri să spunem că avem la conducerea Republicii Moldova oameni politici care au câștigat alegerile fără niciun semn de întrebare, că alegerile au fost libere, corecte, democratice și să avem o relație cât mai apropiată între Uniunea Europeană și Republica Moldova.”