Linkuri accesibilitate

Plusuri și minusuri: cei doi candidați prezidențiali pe ultima turnantă înainte de turul doi


Comisia Electorală Centrală a început joi repartizarea buletinelor în secțiile de votare din țară.

CEC a precizat că, spre deosebire de primul tur de scrutin, alegerile de duminică, 15 noiembrie, vor fi monitorizate de mai mulți observatori, inclusiv internaționali.

Plusuri și minusuri: cei doi candidați prezidențiali pe ultima turnantă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Între timp, comentatorii politici se feresc să facă pronosticuri, observând că în pofida lipsei unei dezbateri veritabile între cei doi candidați, Maia Sandu și Igor Dodon, campania pentru cel de-al doilea tur de scrutin a fost una agitată, din care nu au lipsit învinuirile reciproce, acțiunile ce urmăresc denigrarea oponentului sau declarații la limita bunului simț. Cu ce șanse intră cei doi candidați pe ultima sută de metri de campanie?

Pornind de la premisa că cei doi candidați la funcția de președinte, Maia Sandu și Igor Dodon, au obținut în primul tur de scrutin numărul maxim de voturi pe care puteau miza, pentru cel de-al doilea așteptarea era ca ambii concurenți să se adreseze electoratului din „taberele vecine”.

Doar că aceștia au continuat să vorbească pe limba oamenilor care deja și-au dat votul pentru ei, constată politologul Ion Duminică, de la Academia de Științe. În opinia lui, evitând să coopteze noi simpatizanți, cei doi concurenți nu au făcut decât să-i împingă pe oameni în tabăra indecișilor:

Fiecare se îndreaptă spre electoratul său

„Acesta a fost punctul slab al ambilor candidați, or, ei după turul întâi nu și-au mobilizat staff-urile ca să motiveze alți simpatizanți să vină în bazinul lor electoral. Practic, campania se duce ca și în turul întâi. Fiecare se îndreaptă spre electoratul său, dar nu se lucrează cu noii simpatizanți.”

Până în prezent, Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu și Andrei Năstase și-au îndemnat susținătorii să o sprijine pe Maia Sandu. În ce-l privește pe Igor Dodon, acesta ar putea miza pe o parte din voturile care în primul tur au migrat spre Renato Usatîi și Violeta Ivanov, e de părere Ion Duminică.

Totuși, el atrage atenția că primarul de Bălți a îndemnat alegătorii să voteze „contra Dodon”, iar Ilan Șor, liderul formațiunii ce-i poartă numele, și-a îndemnat simpatizanții să voteze cu candidatul care este gata să susțină programul partidului „Șor”, dar nu a spus dacă acesta este Igor Dodon sau Maia Sandu.

Marele regret al campaniei electorale din acest an este lipsa unei dezbateri publice între candidații ajunși în cel de-al doilea tur de scrutin, comentează analistul politic Vlad Țurcanu, în trecut purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti. Maia Sandu a refuzat să participe la un duel cu Igor Dodon, insistând că actualul președinte în exercițiu, citez, „lansează falsuri ca să sperie lumea”. În opinia lui Vlad Țurcanu, decizia seamănă cu o sabie cu două tăișuri:

„Cred că această decizie a fost foarte bine cântărită, nu s-a bazat pe spoturile denigratoare împotriva sa, s-a bazat pe capacitățile și posibilitățile pe care le-ar fi avut Maia Sandu într-o confruntare la scenă deschisă cu Igor Dodon. Având în vedere reflexele acestuia, probabil decizia este corectă. Deși, majoritatea electoratului, plus cei care s-au dus spre Renato Usatîi, ar fi vrut să-i vadă pe cei doi duelându-se.”

O altă observație a celor doi politologi a fost că, spre deosebire de campania electorală din primul tur, în prezent alegătorii sunt ținta diverselor tactici manipulatorii. Paleta e arhicunoscută: promisiuni fără acoperire financiară, minciuni despre adversari sau cadouri electorale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG