Linkuri accesibilitate

Luptă strânsă pentru fotoliul prezidențial, spun sondajele de opinie


Două sondaje de opinie publicate la Chişinău sugerează scoruri diferite, dar foarte strânse, ale finaliștilor cursei prezidențiale.

Sondajul realizat de CBS-Research o dă câștigătoare în turul doi pe candidata PAS, Maia Sandu, dar în limita marjei de eroare.

Luptă strânsă pentru fotoliul prezidențial, spun sondajele de opinie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Potrivit sondajului Asociației Sociologilor şi Demografilor învingătorul scrutinului ar fi candidatul independent Igor Dodon sprijinit de PSRM, dar cu un decalaj de nici un procent față de Maia Sandu. O altă companie sociologică Date Inteligente, care a prezentat tot azi un sondaj, a decis să nu publice, decât contra cost, rezultatele obținute de cei doi candidați. În schimb, compania a analizat cât de apropiate de rezultatele scrutinului au fost sondajele publicate în primul tur.

Compania CBS-Research, care prognozează în cel mai proaspăt sondaj o victorie la limită a candidatei PAS Maia Sandu, a prezis cel mai exact rezultatele primului tur de scrutin prezidențial în Barometrul Opiniei Publice realizat la comanda Institutului de Politici Publice. Deşi nu a măsurat în acel sondaj nici opţiunile alegătorilor din regiunea transnistreană şi nici cele ale diasporei, care au influențat rezultatele primului tur, datele companiei CBS-Research s-au apropiat cel mai mult de rezultatele obținute de candidaţi.

Nu am mai întâlnit o eroare atât de mică

„Eroarea medie este extrem de mică – 0,74. În experiența mea de a evalua sondaje nu am mai întâlnit o eroare atât de mică”, a precizat Mihai Bologan directorul executiv al companiei Date Inteligente care a analizat cât de apropiate de rezultatele scrutinului au fost toate sondajele publicate în primul tur.

În sondajul pentru turul doi al scrutinului realizat la comanda Institutului de Politici Publice şi comunitatea WatchDog, compania CBS-Research anticipează un scor foarte strâns, în limita marjei de eroare, între Maia Sandu şi Igor Dodon. Decalajul dintre cei doi e de nici doi la sută, în favoarea candidatei PAS. Experții care au participat la publicarea cercetării au precizat că rezultatele finale ale scrutinului sunt foarte incerte întrucât vor fi influențate de câțiva factori impactul cărora nu poate fi măsurat în sondaje.

„Acest sondaj nu reflectă votanţii din stânga Nistrului, nu reflectă diaspora şi nu reflectă eventualele posibile încălcări ale legislaţiei electorale precum sunt transportarea organizată, mobilizarea ilicită prin corupere sau alte aspecte negative pe care le-am avut în ajunul primului tur şi sigur că ar putea avea loc şi în turul doi”, a explicat juristul şi activistul civic Ştefan Gligor.

„Acest sondaj nu ia în calcul impactul resursei administrative. Acest uşor avans pe care îl vedem în sondaj pentru Maia Sandu poate fi foarte uşor recuperat. Iar impactul măsurabil al resursei administrative este foarte greu de estimat, depinde de amploarea şi intensitatea cu care va fi aplicată”, a mai precizat Valeriu Paşa, directorul comunității WatchDog Moldova

Valeriu Paşa, directorul comunității WatchDog Moldova
Valeriu Paşa, directorul comunității WatchDog Moldova

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, care la fel a măsurat opţiunile electorale în ajunul turului doi, se numără printre casele de sondaje care în primul tur a publicat date foarte diferite de rezultatele scrutinului, mult peste marjele de eroare asumate în fiecare sondaj. Cel puţin aşa rezultă din evaluarea realizată de compania Date Inteligente. Dacă în sondajele din primul tur Asociația Sociologilor şi Demografilor îi atribuia lui Igor Dodon un scor mult peste cel al Maiei Sandu, în proaspăta măsurarea diferenţa dintre cei doi este de sub un procent.

Evaluarea realizată de compania Date Inteligente sugerează că în primul tur de scrutin cele mai multe sondaje au oferit rezultate fie exagerate, fie diminuate faţă de cele obținute de candidați la alegeri. Erorile diferă în fiecare sondaj, în unele fiind atât de mari încât trezesc bănuiala ca şi-ar fi propus mai curând să participe la operațiuni de manipulare a opiniei publice.

Doru Petruți: Electoratul, dezamăgit, e la capătul puterii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:31 0:00

O evaluare similară a rezultatelor sondajelor versus cele înregistrate la vot a fost realizată recent de directorul general IMAS Chişinău, Doru Petruţi. El a ajuns la concluzia că piața de cercetare sociologică din Republica Moldova înregistrează „fenomene grave”. Petruţi face trimitere, între altele, la difuzarea de sondaje care se dovedesc a fi la mare distanță de realitate, la sondaje cu clasamentele total pe dinafară, la preluarea în presa a unor cercetări semnate de companii cu reputație șubreda şi a unor sondaje online lipsite de orice rigoare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG