Linkuri accesibilitate

Presa din România și Occident citește alegerile din R. Moldova în cheie geo-poitică


Comentatorii nu uită însă să menționeze că rațiunile economice sunt pentru moldoveni cel puțin la fel de importante, dacă nu chiar mai importante, decât cele geo-politice.

Presa occidentală despre alegerile prezidențiale din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Agenția de știri americană Associated Press scrie că scrutinul prezidențial e perceput ca un referendum în care se alege între două viziuni divergente pentru viitorul „micului stat est-european. De când a obținut independența, Moldova a fost împărțită între cei care favorizează relații mai strânse cu Uniunea Europeană și cei care preferă legături mai puternice cu Moscova”, se precizează în articol.

Ce șanse de victorie are Maia Sandu și cum ar putea Putin să renunțe la „păpușa” Dodon – acesta e subiectul analizei lui Mihnea Lazăr, publicată pe portalul românesc Digi24. În material e citat analistul politic Armand Goșu, care consideră că retorica Moscovei încearcă să schițeze mesajul că dacă Dodon pierde alegerile, le va pierde nu pentru că aceasta ar fi fost opţiunea poporului moldovean, ci pentru că Dodon a fost victima unui complot al SUA şi Occidentului. „În general, în cazul Rusiei, utilitatea lui Dodon în ultimii 4 ani pentru Kremlin a fost mai degrabă propagandistică”, a spus Goşu.

Republica Moldova se află în mijlocul unor alegeri prezidențiale puternic contestate, cu un electorat frustrat, cu o politică internă influențată din exterior și ample campanii de dezinformare pe rețelele sociale, se scrie într-o analiză semnată de Andrew D'Anieri, pentru institutul american Atlantic Council. În articol se menționează că țara nu atrage aceeași atenție internațională ca Ucraina vecină și a fost umbrită în ultimele luni de evenimentele din Belarus. Cu toate acestea, comunitatea internațională trebuie să nu scape din vedere Moldova și să sprijine această țară împovărată, importanța căreia e determinată inclusiv de poziția geografică unică, se subliniază în analiză.

„Alegerile din Moldova și riscul unui Kaliningrad la Prut” – așa este intitulată o analiză semnată de Cătălin Gomboș, pentru portalul românesc HotNews. Autorul scrie că reformiștii din Republica Moldova ar putea avea, din nou, șansa de a încerca să traseze direcția țării. „Victoria ei [n.r. Maiei Sandu] nu e nici pe departe sigură și chiar dacă o va obține, greul abia atunci începe”, precizează Gomboș. Cu toate minusurile opoziției, alternativa – o victorie a lui Igor Dodon și consolidarea controlului socialiștilor – ar putea să fie catastrofală pentru viitorul pe termen lung al Republicii Moldova, consideră jurnalistul român. Moldova riscă să se afle ferm, atât timp cât va dori Moscova, în subordinea acesteia, afirmă Gomboș.

Într-o analiză pentru BBC, Sarah Rainsford scrie că la aceste alegeri se așteaptă o luptă strânsă dintre candidați. Vectorul „est-vest” a umbrit politica moldovenească de ani de zile, deși de data aceasta economia a ajuns să stagneze din cauza pandemiei COVID-19, se precizează în material. „Această problemă ar putea juca un rol major în modul în care oamenii votează”, consideră Rainsford.

Cristian Lupașcu de la agenția de știri română AGERPRES a adunat comentariile mai multor analiști politici de la Chișinău despre perspectivele Republicii Moldova după alegerile prezidențiale. În articol e citat Cornel Ciurea care e de părere că, indiferent de rezultatul alegerilor, lupta politică din Republica Moldova nu se va încheia, ci se va acutiza. „Vom avea o confruntare acută, fiecare dintre părţi va fi sprijinită fie de Occident, fie de Rusia”, consideră Ciurea. Analistul politic Nicolae Negru atenționează că preşedintele în Moldova e o persoană simbolică. „Rezultatele alegerilor vor spune ceva, dar nu totul. Mai sunt lucruri de făcut ca să ne mişcăm într-o direcţie bună", afirmă Negru.

Într-o analiză pentru Euronews, Orlando Crowcroft scrie că deși alegerile din Moldova sunt văzute de comunitatea internațională sub lumină geopolitică, moldovenii votează mai mult din rațiuni economice. „Ca și restul Europei, Moldova a fost afectată de pandemia coronavirusului, iar restricțiile impuse au afectat negativ economia țării”, scrie autorul.

XS
SM
MD
LG