Linkuri accesibilitate

Presa din Federația Rusă și Ucraina despre alegerile din R. Moldova


Presa rusă despre alegerile din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Încotro se va îndrepta Republica Moldova după al doilea tur al alegerilor prezidențiale? – la această întrebare încearcă să răspundă Ilia Barabanov, într-o analiză publicată pe site-ul redacției ruse BBC. Autorul scrie că rezultatele primului tur au arătat că Moscova a supraestimat atitudinea moldovenilor față de politica pro-rusă a lui Igor Dodon. El mai menționează că în al doilea tur Dodon trebuie să conteze doar pe forțele proprii. Barabanov consideră că președintele curent al Republicii Moldova nu are decât să mizeze pe mobilizarea electoratului său, pe sprijinul televiziunii ruse și al celebrei deja ghicitoare din Etulia.

Galia Ibragimova a realizat o sinteză pentru portalul de știri de stat al Rusiei RIA Novosti, în care scrie că șansele ambilor candidați sunt egale, în pofida unor programe electorale diferite. Actualul președinte promite să aprofundeze cooperarea cu Rusia, adversara sa garantează apropierea de UE, precizează autoarea. În articol sunt citați mai mulți experți care fac o comparație dintre beneficiile colaborării cu Rusia și Occidentul. Aceștia ajung la concluzia că pentru Moldova „e important să se conlucreze cu ambele părți, dar e necesară concentrarea pe dezvoltarea internă a țării”.

Când numele președintelui Moldovei era implicat în scandaluri neplăcute cu iz de corupție, de fiecare dată o umbră negativă cădea și pe Moscova, scrie jurnalistul Vladimir Soloviov, într-un editorial pentru portalul News Ru, bazat în Olanda. Autorul scrie că prezidențialele moldovene din nou s-au transformat într-o competiție dintre Est și Vest. „Problema e simplă: Moscova va pierde, chiar dacă omul ei va câștiga”, scrie Soloviov. Autorul explică asta prin faptul că în acești patru ani, Rusia nu făcea decât să sprijine un singur politican, pe când UE s-a axat pe dezvoltarea unor proiecte sociale. „Rezultatul guvernării lui Dodon nu a fost deloc în favoarea Rusiei”, conchide Soloviov.

Într-un material de pe postul TV ucrainean Espresso se subliniază că moldovenii votează activ în al doilea tur și că prezența e relativ înaltă. „Maia Sandu și-a câștigat capitalul politic prin faptul că mulți ani a luptat atât cu forțele sprijinite de Moscova, cât și cu oligarhii din Moldova”, se conchide în articol.

Jurnaliștii de la agenția rusă federală de știri ITAR-TASS au publicat portretele candidaților din turul doi la alegerile prezidențiale. În materialul despre Maia Sandu se subliniază că pentru prima dată în istoria țării, fotoliul președintelui ar putea fi ocupat de o femeie. Mulți dintre susținătorii Maiei Sandu cred în promisiunile ei electorale, dar TASS amintește că Moldova este o republică parlamentară. „Președintele trebuie să coordoneze deciziile sale cu parlamentul, unde partidul lui Sandu nu are o majoritate decisivă”, se conchide în material. Cât despre Igor Dodon, TASS subliniază că acesta nu se poziționează ca un președinte pro-rus, ci ca unul pro-moldovenesc. Jurnaliștii ruși scriu că alegerile au loc pe un fundal de criză, agravată de o campanie electorală cu năbădăi, în timpul căreia a devenit clar că corupția încă nu a fost dezrădăcinată în toate instituțiile statului.

Ernest Bunguri și Andrei Pozneakov au scris despre contextul economic al scrutinului prezidențial, pentru redacția rusă a Euronews. Autorii subliniază că un rol important în economia țării îl joacă moldovenii plecați la muncă în UE, ceea ce aprofundează dependența țării de partenerii occidentali. „Corupția omniprezentă și sistemul judiciar nefuncțional sunt motivele principale din care investitorii străini evită Moldova”, se conchide în analiză.

Cine este favoritul alegerilor prezidențiale? – se întreabă Iulia Semionova într-un articol pentru redacția rusă a Deutsche Welle. În opinia autoarei, rezultatul votului depinde de capacitatea candidaților de a mobiliza electoratul pe vreme de pandemie. Semionova scrie că în ciuda luptelor din cercurile politice, atmosfera din societate rămâne calmă, chiar și ciocnirile de pe rețelele de socializare sunt fără scântei. „Oamenii s-au săturat de politică și de pandemie”, conchide autoarea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG