Linkuri accesibilitate

„Răsună zăngănit rece de cătuşe pe la uşa lui Dodon” dacă pierde alegerile (Iulian Chifu/Adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Comunicatul Ministerului de Externe al Federației Ruse privind alegerile din Republica Moldova este prezentat și de G4media. Titlul atrage atenția asupra acuzației că moldovenii din diaspora ar fi fost transportați „în masă” la centrele de vot, iar citatele din comunicat fac să se înțeleagă că acest procedeu ar echivala cu o „ingerință” în alegerile din Republica Moldova. Vine apoi și recoamndarea-avertisment că acest lucru n-ar trebui să se repete la turul doi.

Pentru spotmedia.ro, Magda Grădinaru a stat de vorbă cu analistul de politică externă Iulian Fota, care spune că alegerile din Moldova, turul al doilea al prezidențialelor, sunt cruciale și pentru România. Intențiile deja exprimate de candidatul socialist Igor Dodon ar trebui să stârnească fiori. Votul va fi foarte strâns. Pe de o parte, din pricina trădării neașteptate a Partidului Democrat, care și-a retras miniștrii din guvernul de la Chișinău, lăsând țara, în prag de alegeri, fără ministru de externe, vicepremier și ministru al educației. În plus, se face loc pentru oamenii lui Dodon. Ce este cu anunțul abscons al lui Renato Usatîi: Iulian Fota crede că Usatîi a vrut pur și simplu să se răzbune pe Igor Dodon, nu ar fi propriu-zis un îndemn către alegătorii lui să o susțină pe Maia Sandu. Mulți dintre ei nici n-o vor face, crede analistul, culturalmente și politic se simt mai confortabil cu un pro-rus. E o problemă și cu electoratul dezamăgit al unioniștilor, care au propus prea mulți candidați la primul tur, dovedind că ideea însăși de unire nu le vine încă deloc bine. Iulian Fota spune fără ocol: „Dacă Dodon va câștiga alegerile din Republica Moldova, o va face pentru că românii noștri nu se duc la vot. În primul tur, mai aveau scuza distribuirii voturilor. Românii au candidat la Chișinău cu mult prea multe partide, inclusiv unioniștii - și e un aspect peste care nu vreau să trec, pentru că e de fapt un faliment al politicilor noastre pe Republica Moldova din ultimii ani – au candidat la aceste alegeri cu două sau trei partide. Adică ei vor unirea cu țara-mamă ca obiectiv politic declarat și nu sunt capabili să se unească într-un singur partid, la Chișinău”.

„Turul al doilea de scrutin pare aparent lipsit de vlagă şi relevanţă”, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. Tensiunea ar crește însă enorm pe dedesubt. Igor Dodon a realizat că poate pierde acest al doilea tur și că, în această situație, îl așteaptă consecințe neplăcute: „răsună zăngănit rece de cătuşe pe la uşa sa, după alegeri. (Își) joacă viaţa, libertatea şi banii”. De aceea, scrie Chifu, „şi-a acţionat toate pârghiile de influenţă şi putere”. Eliberarea posturilor de miniștri, ocupate până acum de democrați, îi dă posibilitatea să răsplătească cu portofolii Partidul Șor și, eventual, Partidul Nostru. Apoi, Dodon „A acţionat pe toate căile pentru a amplifica prezenţa la urne a cetăţenilor din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, pe bani, cu transportul asigurat la urnele dedicate din dreapta Nistrului. (…)Baza vor fi votanţii din raioanele de răsărit, care pot ajunge la 30.000 de voturi preponderent pentru Dodon. Apoi voturile din Federaţia Rusă, unde nu există observatori, iar votanţii sunt constrânşi, condiţionaţi în diferite feluri, în primul rând de legalizarea şederii în Rusia. Şi de aici pot veni, de această dată, până la 30.000 de voturi. Dacă adăugăm mobilizarea internă, cu preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi primari chemaţi la picior de Dodon la Preşedinţie şi condiţionaţi, putem avea suprize mari”.

XS
SM
MD
LG