Linkuri accesibilitate

Ne apropie PSRM de pensie?


Ne apropie PSRM de pensie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

O veste s-a rostogolit spre noi dinspre Preşedinţia în care Igor Dodon îşi face bagajele. Aşadar, Igor Dodon a anunțat că Partidul Socialiștilor pregătește un proiect de lege prin care se va reveni la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați. În decembrie 2016, guvernul democrat a nivelat vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, ridicând-o la 63 de ani odată cu reformarea sistemului de pensii.

Asta e vestea şi s-au auzit deja nişte strigăte entuziasmate. Zic să rămânem calmi deoarece lucrurile nu sunt în realitate foarte îmbucurătoare. În primul rând, se impun mai multe întrebări. De ce abia acum PSRM s-a apucat de acest proiect? Igor Dodon nu putea să le sugereze camarazilor mai înainte să-l facă? Dar ţara are suficienţi bani pentru a plăti pensii celor care se vor pensiona mai repede? Cât de justificat e proiectul din punct de vedere economic? Şi vor oare toate doamnele să se pensioneze la 57 de ani? Nu sunt convins.

Mai departe. Dacă pensia e mizerabilă, adică nu e ca la judecători şi procurori, degeaba te pensionezi la 57 şi 62 de ani. Căci va trebui să munceşti în continuare, nu-i aşa? Va trebui poate chiar să-ţi cauţi un loc de muncă nou. Şi noi ştim cum se uită angajatorii la căutătorii de joburi cu plete dalbe.

Dar şi mai important e altceva. Situaţia epidemiologică e tristă de tot. E jale, stimate domnule Dodon, şi am impresia că PSRM-ul dumitale nu s-a prea descurcat în pandemie. Ne-am obişnuit deja cu 20 de morţi pe zi. Şi vin zile şi mai grele. Aşa stând lucrurile, mulţi dintre noi ar putea să nu ajungă la jinduita pensionare. Acum avem nevoie de o luptă adevărată cu virusul, avem nevoie de supravieţuire, iar pensionarea la 57 şi 62 de ani poate să mai aştepte…

XS
SM
MD
LG