Voi fi președintele „care respinge compromisurile ce compromit” a promis Maia Sandu, noua președintă a Republicii Moldova, în discursul ținut cu ocazia depunerii jurământului. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie
În discursul ținut în timpul inaugurării de la Palatul Republicii, Maia Sandu nu a ezitat să critice votarea, în recentele ședințe de parlament, a unei serii de legi contestate acum la Curtea Constituțională, spunând că R. Moldova a fost supusă “unui atac violent din partea corupților”, care “taie șansele țării de a obține ajutoare externe”:
„Politicieni care nu se pot despărți de fotolii își promovează cu nerușinare interesele meschine și încearcă să compromită orice șansă a țării de a ieși din criză. Ce fel de deputați sunt cei care la miezul nopții împart scheme de corupție între ei?”, a spus ea în timpul ceremoniei de la care a lipsit, însă, Igor Dodon și au asistat doar câțiva deputați socialiști în frunte cu șefa parlamentului, Zinaida Grecianâi.
Guvernul, numit cu un an în urmă de o majoritate dominată de socialiștii fostului președinte, și-a depus demisia în ajunul inaugurării de joi. Igor Dodon a optat tot atunci pentru declanșarea unor tratative între forțele parlamentare și noua președintă, căreia i-a sugerat calea numirii unui guvern de tranziție.
Sandu a repetat azi ceea ce a semnalat deja formațiunea PAS și anume: „În parlamentul actual nu sunt 51 de deputați care să susțină un guvern al poporului. Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a curăța parlamentul și a ieși din impas.”
Printre alte teme pe care și-a centrat discursul au fost pandemia de coronavirus și relația cu UE – alte două motive majore de diviziune între președintele care a plecat și cel care a venit: „Voi chema alături de mine pe cei mai buni profesioniști, îi voi ruga să venim cu soluții pentru însănătoșirea sistemului medical, pentru a fi alături de medici și pacienți, pentru a aduce vaccinul cât mai repede și a pune capăt tragediilor prin care trecem în fiecare zi.”
„Voi fi un președinte al integrării europene, care va scoate țara din izolare și o va reîntoarce cu față spre partenerii externi”, a mai spus Sandu.
Adoptarea recentă de către socialiști și noii lor aliați parlamentari a legilor contestate de Sandu și adepții ei a fost criticată de FMI, dar și de UE, care și-a atras însă dezaprobarea Federației Ruse, pentru ceea ce o purtătoare de cuvânt a externelor ruse a spus că ar fi „amestec în treburile interne ale Chișinăului”.
Igor Dodon, care va călători imediat după ceremonie în prima sa vizită de după înfrângerea din prezidențiale la Moscova, nu a venit la inaugurare, ci a așteptat-o pe Maia Sandu în Palatul Prezidențial, unde aceasta a ajuns după mai multe băi de mulțime printre simpatizanții care au ieșit s-o salute.
Întâlnirea de la Palatul Prezidențial a fost, în schimb, scurtă și rece. La plecarea lui Dodon din clădirea președinției, în stradă s-au auzit și câteva huiduieli.