Linkuri accesibilitate

V.Munteanu: „Dodon a lăsat Maiei Sandu o moștenire incredibil de complicată”


Victor Munteanu
Victor Munteanu

Este nevoie de alegeri anticipate cât mai repede posibil pentru că regimului Dodon nu-i pasă de micii fermieri, de distrugerea domeniului agricol, de cei bolnavi de Covid 19, ci vrea să lase viitoarei guvernări găuri imense, iar apoi să dea vina pe aceasta și să revină la putere. Deputații PSRM-Partidul Șor și-au împărțit bugetul țării după bunul plac. Dar anul care se încheie ar putea sa fie și un început de schimbare, este opinia directorului de programe la SOROS Moldova, Victor Munteanu.

Valentina Ursu în dialog cu Victor Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:41 0:00
Link direct

Victor Munteanu: „2020 s-ar putea să marcheze începutul unei epoci cu adevărat noi sau cu adevărat despre care am uitat. Noi ne-am obișnuit să trăim fără războaie, ne-am obișnuit să trăim fără epidemii, ne-am obișnuit să credem la nivel de societate, dacă nu la nivel de individ, că medicina în mare poate rezolva orice problemă, mai ales despre pandemii.


Pentru noi, pandemiile erau chestiuni din trecut. Dacă ne întoarcem în timp, avem Primul Război Mondial când făcea ravagii gripa spaniolă, lucruri despre care am uitat. A fost al Doilea Război Mondial, am uitat. Deci, speranța mea este că 2020 a fost un început și, în același timp, un sfârșit de astfel de ravagii. Bineînțeles, 2020 primul lucru de care ne vom aminti întotdeauna a fost începutul pandemiei care, la rândul ei, a trezit și generează altfel de relații sociale, altfel de relații personale, răstoarnă o sumedenie de prezumții și o sumedenie de condiții.”

Europa Liberă: Și a arătat fața adevărată a guvernelor?

Victor Munteanu: „Pandemia aceasta a arătat hăul care există între guvernare și necesitățile de zi cu zi ale oamenilor, inclusiv cele de sănătate. Dacă vorbim despre reacția Guvernului Republicii Moldova la ceea ce se întâmplă sau ceea ce s-a întâmplat, a fost o reacție lamentabilă și a fost o prestație lamentabilă. Motivul ei principal este că întotdeauna în față a fost pusă minciuna, manipularea, ascunderea adevărului și - de ce nu? - interesul personal, pentru că pentru unii pandemia este tragedie, pentru alții pandemia este o sursă de venit ca și oricare calamitate socială, cum sunt războaiele, spre exemplu.


Războaiele aduc nenorocire și îmbogățesc, la fel e și pandemia, pe timp de pandemie cred că s-au făcut cele mai urâte acțiuni la nivel de societate. Nimeni nu va răspunde pentru explozia prețurilor la medicamente, nimeni nu va răspunde pentru piața neagră de medicamente care este în floare, totul cumva va fi spălat de cuvântul „pandemie”, lucruri foarte triste pentru noi. Totuși, poate sunt și lucruri bune care vizează 2020. Vorbim de Republica Moldova, să lăsăm nivelul global globaliștilor...”

Europa Liberă: Haideți să vedem pe plan politic, ce s-a întâmplat. S-a terminat mandatul de șef de stat al lui Igor Dodon și a început mandatul Maiei Sandu odată cu victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie. Ce înseamnă un început de schimbare?


Victor Munteanu: „Când era Plahotniuc la putere, neoficial, bineînțeles, afirmau cu toții că mai jos nu se poate. Prezența dlui Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova a demonstrat că se poate. În plan politic, cred că mai jos decât am ajuns și consecințele pe care le vom avea imediat în 2021 mai jos de atâta chiar că nu se poate. Am în vedere aici, în mijlocul Europei, o țară cu Constituție, o țară cu legi despre care spune toată lumea că sunt bune, dar se implementează rău, deci, noi nu vorbim de o țară care este în afara oricărui cadru regional sau în afara unor convenții, nu despre asta vorbim, noi nu suntem Belarusul care nu semnează nimic și nu e parte la niciun fel de convenții, vorbim despre altfel de stat, asta voiam noi să credem.


Din toate punctele de vedere, președinția dlui Dodon a fost cea mai proastă, ea a sugerat cel mai rău lucru care putea fi sugerat: Furați ca în codru, fraților! E loc de furat! Ceea ce se întâmplă acum în parlament sau ceea ce s-a întâmplat este doar rezultatul acestui semnal: acum este cazul să ne batem buzunarele, cât se mai poate!

Europa Liberă: Și asta se face sub privirea cetățenilor...

Victor Munteanu: „Sub privirea neputincioasă a cetățenilor, pentru că cetățenii încă sunt cuminți, cetățenii încă așteaptă ca să funcționeze legea, așteaptă un fel de dreptate de la cineva. Este foarte trist să spunem acum că

Dodon a lăsat o moștenire Maiei Sandu incredibil de complicată..


dreptatea nu are de unde să vină într-o astfel de conjunctură inimaginabilă, de altfel, câțiva ani în urmă. Trebuia să reacționeze măcar cineva. În realitate, dacă vedeți, unica structură care cumva încă se va opune acestor dezmățuri totale legislative, unica speranță ne este la Curtea Constituțională, dar și aici sunt multe semne de întrebare. În realitate, Dodon a lăsat o moștenire Maiei Sandu incredibil de complicată, a lăsat să se înțeleagă nr. 1 că, pentru a fi bogat în țara asta, trebuie neapărat să accesezi funcții publice și neapărat să ai funcții politice și să fii aproape de putere. Este singura cale prin care poți deveni bogat și foarte bogat și trebuie să faci parte dintr-o anumită conjunctură de tip mafiot.”

Europa Liberă: Cum scapă Maia Sandu de această moștenire pe care o ia de la Igor Dodon?

Victor Munteanu: „Trebuie să înțelegem că Maia Sandu nu are soluții imediate în buzunar. Maia Sandu însă vine complet dintr-o altă direcție și este din alt aluat, Maia Sandu se va opune pe toate căile acestor înțelegeri de tip mafiot în detrimentul beneficiului public și pentru îmbunătățirea situației financiare a anumitor indivizi.”


Europa Liberă: Dar, cunoscând împuternicirile pe care le are conform Constituției, nu ar putea să se pomenească și dumneaei neputincioasă în fața unor realități?

Victor Munteanu: „Eu nu cred că este total neputincioasă. Poziția de președinte este o poziție foarte importantă totuși în Republica Moldova și, de fapt, reprezintă un fel de standard al moralității, ceea ce nu a înțeles fostul președinte Dodon. Este un exponent al puterii și în sensul direct al cuvântului, el nu exercită puterea, este un standard la care trebuie să se refere și de aceea cu cât mai echilibrată și, în același timp, dură va fi Maia Sandu împotriva acțiunilor de corupție, se va pricepe la decriptarea schemelor de corupție, la demistificarea unor mesaje, cu atât mai multă susținere din partea populației va avea.


De fapt, lupta se va da acum și pe care eu cred că Maia Sandu are o mare posibilitate să câștige această luptă este lupta pentru încrederea din partea populației. Eu nu văd, la acest moment, pe altcineva care poate să câștige și are încrederea populației. Speranța oamenilor întotdeauna se duce, așa suntem noi făcuți ca societate, se duce către un anumit om, către un anumit individ. În același timp, este foarte greu să faci față acestei speranțe, să nu răspunzi și, bineînțeles, riscul cel mare este să nu poți răspunde adecvat la așteptările populației.”

Europa Liberă: Dar dumneaei își începe mandatul cu o rezistență puternică din partea unor instituții ale statului? Și mă refer, în primul rând, la legislativ și guvernul îi este ostil, s-ar putea și alte instituții ale statului să-i fie nu tocmai prietenoase.


Victor Munteanu: „Nu încape nicio îndoială că Maia Sandu se va lovi de o rezistență puternică din partea acestor instituții, însă este mult mai rău să nu avem un președinte care să fie în contradicție cu aceste instituții total corupte și total preluate de scheme și de interese publice. La momentul actual pentru noi ca societate este mult mai bine să trăim acest conflict, pentru că el ne dă speranță, pe de o parte, că nu totul este pierdut. Cu asta începe 2021 pentru noi, noi avem o speranță foarte mică acolo, dar există, renăscută, pe care n-

Lucrurile depind de o sumedenie de chestiuni: depind de cât de consolidată va fi societatea; depind de interacțiunea cu structurile internaționale, inclusiv cu cele financiare


am avut-o până acum. De aici încolo, lucrurile depind de o sumedenie de chestiuni: depind de cât de consolidată va fi societatea; depind de interacțiunea cu structurile internaționale, inclusiv cu cele financiare, și cel mai important lucru de care depindem și care trebuie să se întâmple – avem nevoie de susținerea structurilor internaționale, în mod special a celor europene, pentru a găsi un răspuns adecvat de urmărire a averilor corupților din această țară care ne fură de ne rup și își plasează banii oricum prin intermediul mecanismelor financiare existente în anumite țări europene. Până a ajunge în Bahamas sau nu știu unde, oricum sunt implicate bănci europene. Ceea ce trebuie să facem, să insistăm ca țară care avem de pierdut imens în urma capturării tuturor instituțiilor statului de către scheme, să insistăm în fața structurilor internaționale să ne ajute cu mecanisme care ar putea să urmărească banii.


Nimic altceva nu-i poate opri pe acești indivizi, absolut nimic. Eu mă așteptam în fiecare zi, mă așteptam la măcar o reacție din partea structurilor de justiție și de forță ale acestei țări care măcar să aibă un apel, chiar dacă nu trezește efecte juridice imediate: Opriți-vă! Opriți-vă din furat, că suntem cu ochii pe voi! Nimic din aceste lucruri nu se întâmplă, deci unica speranță, la acest moment, este să avem un fel de mecanism la nivel european care să urmărească banii acestor oameni, care, de fapt, sunt banii noștri.”

Europa Liberă: Care scheme ar trebui demontate? Pentru că toată lumea vorbește despre scheme mafiote, scheme unde sunt intersectate interesele celor de sus, de unde trebuie începută curățenia asta?

Victor Munteanu: „Dacă vrem să fim eficienți, este foarte important să începem nu tocmai cu nivelul cel mai de sus, cu capii care sunt cunoscuți, sunt văzuți, ci cu executorii lor din eșalonul doi, din nivelul numărul doi. Aceștia nu sunt oameni care au făcut averi miraculoase sau imense, sunt simpli executorii care câștigă o anumită avere în urma interacțiunii și executării ordinelor acestor mafioți de top.”

Europa Liberă: Și ei sunt cinovnici ai statului?

Victor Munteanu: „În marea lor majoritate sunt oameni cu funcții în stat, sunt cinovnici și, în același timp, sunt cei care organizează așa-numita „funcționare” a schemelor de spălare de bani, de tot felul. Deci, anume aceștia pot fi urmăriți, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili. S-ar putea iarăși să fie un lucru paradoxal, pentru că, dacă ne uităm la cele mai frecvent invocate nume, cum ar fi Șor, Plahotniuc etc., în genere, acești oameni sunt într-o perspectivă imediată intangibili, pentru că au știut să-și asigure cu bani foarte mulți securitatea proprie.


Asta nu putem spune și despre cei care sunt pe loc și care beneficiază de susținerea acestor indivizi, pe de o parte, pe de altă parte, pentru a beneficia trebuie să elaboreze aceste scheme, trebuie să participe foarte conștient făcând acest lucru și pentru bani în plic sau pentru tot felul de beneficii. Aceștia trebuie să fie ținta numărul unu. Ca să mă fac înțeles, să nu creadă lumea că bat apa în piuă și nu există soluții, amintiți-vă de cazul de la Londra cu fiul unui mare cinovnic moldovean, deci s-a putut, autoritățile britanice au putut. De ce s-a putut atunci și nu se poate acum, eu nu-mi pot explica, deocamdată. Aici trebuie realmente să avem discuții sincere cu instituțiile

Avem un precedent; un precedent care trebuie folosit la maximum și trebuie invocat de fiecare dată. În situația asta cred că sunt zeci și zeci de cinovnici și copii sau rudele lor care toacă banii necăjiților de moldoveni prin magazine și restaurante, oriunde.”


europene sau nemijlocit cu instituțiile acelor state, dar atunci când băiatului respectiv i-au fost pur și simplu sechestrați banii și averile pe care le arunca în stânga și în dreapta, pentru că legea acelei țări spune: Din momentul ce te afli legal pe teritoriul meu, trebuie să faci dovada că banii pe care îi cheltuiești sunt legali. Aici e vorba de legea acelei țări. În momentul în care tu nu ai o astfel de explicație, simplul fapt că mi i-a pus tata în buzunar nu este suficient. Deci, avem un precedent; un precedent care trebuie folosit la maximum și trebuie invocat de fiecare dată. În situația asta cred că sunt zeci și zeci de cinovnici și copii sau rudele lor care toacă banii necăjiților de moldoveni prin magazine și restaurante, oriunde.”

Europa Liberă: De vreo 4 ani în Republica Moldova s-a creat Autoritatea Națională pentru Integritate, s-au pus mari speranțe că anume această entitate va reuși să dovedească întregii societăți de unde au atâtea averi funcționarii statului.

Victor Munteanu: „Încerc de fiecare dată să explic că noi când operăm cu termenul „stat capturat” nu înțelegem întreaga dramă a acestei situații, când toate instituțiile statului, nu una, nu două, toate(!) sunt folosite, toate atributele statale, eu nu obosesc să repet acest cuvânt, sunt folosite pentru scopuri personale și pentru îmbogățiri. Respectiv, dacă Autoritatea Națională pentru Integritate pentru un moment măcar teoretic poate să le încurce și nimeni și nimic nu se poate opune, sincer vorbind, noi avem o situație, la acest moment, care nu poate fi depășită fără o implicare masivă a societății și, dacă vreți, fără o revoltă socială. Noi măcar trebuie să ne opunem și ar trebui să spunem „nu”. Primul lucru pe care îl avem de făcut este să demascăm și să decriptăm schemele și mesajele întortocheate ale acestor indivizi care, vezi Doamne, spun că vor să facă un lucru în favoarea...”

Europa Liberă: Adică, opoziția parlamentară nu ar avea suficientă putere ca să demonstreze aceste lucruri?


Victor Munteanu: „Fără susținerea societății, fără o dispoziție în interiorul societății de a răsturna situația, de a participa nemijlocit și direct prin manifestații, efectiv prin ieșirea în stradă, prin luarea de poziții, nu se poate, pentru că încă o dată repet: noi nu avem de-a face cu politicieni care au ajuns

Acesta este banditism, acestea sunt scheme mafiote transferate la nivel de stat, puțin ce a mai rămas neluat și neacaparat și aici sunt necesare mijloace și metode adecvate de răspundere în astfel de situații.


să fie politicieni datorită pregătirii intelectuale, aspirațiilor, credințelor, nu, este vorba de un singur scop, o singură formulă: banii pe orice cale, atributele statale folosite pentru câștig personal. Deci, acesta este banditism, acestea sunt scheme mafiote transferate la nivel de stat, puțin ce a mai rămas neluat și neacaparat și aici sunt necesare mijloace și metode adecvate de răspundere în astfel de situații. Faptul că vom spune că justiția trebuie să-și facă treaba, și ce dacă spui asta? Despre ce vorbim, despre care justiție trebuie să-și facă treaba, organele de urmărire penală? Care organe de urmărire penală? Care concret să-și facă treaba și cum să-și facă treaba când băieții șmecheri s-au gândit demult cum să pregătească aceste structuri, astfel ca să nu-și poate face treaba, chiar dacă și-ar dori cineva acolo foarte mult? Eu pun la îndoială că sunt 1, 2, 3, 10, 15 judecători, 20 de procurori la care nu le convine, care vor să facă treabă, dacă vorbim de structurile statului care trebuie să se ocupe de aceste crime la nivel de stat. Nu are cine și chiar dacă are, întreaga mașinărie este sub control. Și atunci, îmi pare foarte rău să spun asta, dar în realitate noi trăim practic o situație care înainte s-ar fi numit o situație prerevoluționară. Nu e nimic de făcut aici mai mult, nu e nimic fără o implicare serioasă din exterior, fără o condiționare. Până și condiționările financiare, dacă observați, nu mai funcționează, nici astea măcar nu funcționează. Fără o mașinărie de a urmări veniturile și banii acestor indivizi oriunde s-ar afla, speranța este în această cooperare internațională în acest sens și la susținerea populației și informarea corectă a acesteia despre ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Și ce așteptări aveți de la 2021?

Victor Munteanu: „Eu știu un singur lucru: ceea ce se numește astăzi parlament și ceea ce se întâmplă nu este parlament, este o gașcă. Nu are voie și nu are niciun drept moral să mai existe acolo pe banii noștri. O bună parte din acești indivizi trebuie urmăriți în justiție. Speranța mea este ca în 2021 măcar această structură mafiotă, care se numește acum Parlamentul Republicii Moldova, să fie lichidată și să găsim căi prin care alți oameni, de altă calitate să ajungă să fie plătiți din banii noștri acolo, pentru a face legi bune, pentru a depune eforturi pentru bunăstarea socială, nu pentru bunăstarea patronului bandit ascuns nu știu unde și, indirect, pentru bunăstarea lor personală. Vorbim despre lucruri total diferite, deci, oricare zi va cădea acest parlament este binevenită și este binecuvântată, dacă vreți. Sper 2021 să fie acest an.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG