Linkuri accesibilitate

România: livrarea celei de a doua tranșe a vaccinului anti-COVID-19 întârzie


În opt țări s-a întârziat livrarea vaccinului anti-COVID din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. În România, următoarea tranșă va ajunge marți, 29 decembrie, transmite hotnews.ro, citând un comunicat al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit sursei citate, duminică, în prima zi a campaniei de vaccinare anti-COVID în România, s-au vaccinat 960 de cadre medicale din cele zece spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Persoanele vaccinate nu ar fi înregistrat efecte adverse, mai spune Comitetul. În România au ajuns sâmbătă primele 10.000 de doze de vaccin de la Pfizer-BioNTech, urmând ca săptămânal să mai vină circa 150.000 de doze. În total, România ar urma să primească 10 milioane de doze de vaccin, iar autoritățile își propun să încheie prima etapă de vaccinare până la începutul lui februarie și să inoculeze serul la peste jumătate de milion de cadre medicale, procedura vaccinării fiind una benevolă.

La Chișinău, un oficial medical a estimat că primele vaccinuri anti-COVID-19 pot ajunge în Republica Moldova „în maximum 3 luni”, iar un program național de vaccinare ar putea demara în toamna anului 2021. Prognoza a fost făcută de șeful adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, într-o postare pe Facebook. Autoritățile moldovene mizează pe donații ale României, care primește vaccinuri prin intermediul programelor Uniunii Europene. Pe 7 decembrie, R. Moldova a prezentat o solicitare oficială de vaccinuri platformei internaționale COVAX coordonată de Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări.

Majoritatea țărilor Uniunii Europene au lansat, duminică dimineața, programele de vaccinare împotriva COVID-19 cu scopul opririi pandemiei. Primele doze de vaccin Pfizer/BioNTech au fost administrate bătrânilor din aziluri și cadrelor medicale din prima linie a luptei cu pandemia. Scopul Uniunii Europene este să vaccineze întreaga populație adultă pe parcursul anului 2021. Politicieni și oficiali din domeniul sănătății repetă în debutul campaniei de vaccinare că vor mai trece câteva luni până când serul va deveni disponibil la scară largă, de aceea populația va trebui să respecte în continuare măsurile de siguranță.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG