Printre oficialii administrației Biden care se vor ocupa printre altele de politica față de Rusia sunt câțiva veterani de pe vremea președintelui Barack Obama, când Casa Albă s-a aflat într-o relație mai contondentă, pe față, cu Moscova.
Printre ei se numără William Burns, nominalizat pentru postul de director CIA, care a fost ambasador la Moscova în 2005-2008, și nr. 2 în ierarhia Departamentului de Stat, în 2011-2014.
Iar persoana nominalizată pentru postul de subsecretar de stat pentru afaceri politice, un post pe care Burns l-a deținut și el, a fost Victoria Nuland, a cărei muncă în vremea protestelor de pe Maidanul din Kiev (2013-2014) a iritat Kremlinul.
„Statele Unite pot să fructifice avântul înnoitor de acasă și stagnarea din Rusia pentru a întinde din nou o mână. S-ar putea ca Putin să nu poată, sau să nu vrea să o accepte. Dar rușii trebuie să știe că Washingtonul și aliații lui le dau posibilitatea de a alege, lui Putin și Rusiei”,a scris Nuland într-un articol din Foreign Affairs în iunie.
Pavel Koshkin, cercetător senior la Institutul pentru Studii Americane și Canadiene la Academia de Științe a F. Ruse, a anticipat că administrația Biden va fi mai dură și mai intransigentă față de Moscova, dar va căuta de asemenea căi să îmbunătățească relațiile.
„Asta va fi însă foarte dificil, pentru că astăzi Rusia este percepută ca o țară ostilă și provocatoare, mai degrabă decât ca un prieten sau cineva care rezolvă probleme”, a spus el într-o analiză publicată luna trecută de Wilson Center, din Washington.
„Mai precis, Washingtonul va privi mai departe Rusia ca pe un actor-cheie, deși iresponsabil, pe arena internațională, inclusiv în Orientul Mijlociu și Europa de est. Asta înseamnă că Statele Unite vor căuta să ceară Rusiei socoteală pentru politica sa internă și externă”, a mai scris el.
În vreme ce relațiile ruso-americane au continuat pe o spirală descendentă, iar administrația Trump a adăugat „straturi” noi la sancțiunile împotriva unor indivizi și entități din Rusia, în cercurile de experți din capitala americană au crescut și presiunile pentru găsirea unor căi de dialog cu Moscova.
Cea mai la îndemână și mai facilă metodă va fi probabil prelungirea tratatului New START, ultima înțelegere de control al armamentelor care acoperă arsenalele nucleare ale celor două țări, au spus mai mulți experți. Tratatul expiră la 16 zile după inaugurarea lui Biden, dacă nu se prelungește de comun acord.
„Va trebui să luăm în considerare prelungirea tratatului, în interesul Statelor Unite”, a spus John Sullivan, cel care va fi consilier pe teme de securitate națională al lui Biden, într-un interviu pe 3 ianuarie, la CNN.
Altă chestiune urgentă cu care va avea de lucru administrația Biden este recentul atac cibernetic asupra unor instituții guvernamentale americane.
Rapoarte preliminare americane indicau o posibilă implicare rusească.
Iar războiul din estul Ucrainei, între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană, va intra în al optulea an.
Observatorii spun că o întrebare-cheie este dacă Kremlinul și Casa Albă vor „compartimentaliza” temele - despărțind arestarea lui Navalnîi de alte chestiuni, de exemplu.
„Administrația Biden poate face ambele lucruri simultan, dacă procedează cu grijă și cu simțul direcției”, a spus EL Thomas Graham, cel mai înalt în rang oficial pentru relația cu Rusia în timpul administrației lui George W. Bush.
Pe de altă parte, cazul Navalnîi are o mare importanță și din cauza folosirii Noviciokului, agentul neurotoxic sovietic interzis de convențiile internaționale. Relatări ale EL și altor organizații de știri au indicat posibilitatea ca Rusia să aibă un program secret de arme chimice.
„Otrăvirea lui Navalnîi va fi, cel puțin pentru americani, o chestiune de stabilitate strategică, pentru că duce spre problema nerespectării de către Rusia a angajamentelor internaționale pe care le-a semnat”, ne-a mai spus Graham.
Un semnal suplimentar că administrația Biden va îmbrățișa o abordare mai pragmatică a relației cu Rusia este un studiu apărut la 14 ianuarie într-o publicație a institutului din Washington Center for a New American Security.
Studiul sugerează că Washingtonul ar trebui să se concentreze asupra alinierii dintre Rusia și China, mai ales în dezaprobarea lor față de politica externă americană. Un co-autor al studiului,
Andrea Kendall-Taylor, va face parte din echipa lui Sullivan, de securitate națională, după ce a fost oficial de rang înalt pentru chestiuni rusești în serviciile de informații, în vremea lui Obama.
„Statele Unite ar trebui să modifice felul cum își calculează rușii interesul, astfel ca Moscova să perceapă un anumit nivel de cooperare cu Statele Unite și Europa drept preferabil subordonării sale tot mai pronunțate față de China”, a scris Kendall-Taylor, care nu a răspuns imediat solicitării noastre de a detalia aceste remarci.