Aceasta are la dispoziție 14 zile pentru a propune legislativului un program de guvernare și componența executivului. Dacă această candidatură va fi respinsă, președinta Maia Sandu va trebui să o propună repetat sau să nominalizeze o altă persoană. Dacă și în acest caz majoritatea deputaților va vota împotrivă, parlamentul va putea fi dizolvat și vor fi declanșate alegeri anticipate. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a anunțat că nu va vota acest executiv. Unul dintre fruntașii PAS, deputatul Virgiliu Pâslariuc, explică de ce partidul său pledează ferm pentru anticipate.
Europa Liberă: Președinta Maia Sandu a nominalizat-o premier pe Natalia Gavriliță, fostul ministru de finanțe în guvernul pe care l-a condus chiar dna Sandu. Totuși, șefa statului pledează în continuare pentru alegeri anticipate și Dvs., aleșii poporului din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), insistați categoric că nu o s-o votați pe Natalia Gavriliță la funcția de șef al executivului. Multă lume vorbește despre o poziție ciudată pe care ar fi adoptat-o PAS, cum vedeți deznodământul actualei incertitudini politice?
Virgiliu Pâslariuc: „Poziția PAS, ca și poziția, de altfel, a Președintelui R. Moldova, a rămas neschimbată. Problema acestei țări nu este guvernul, dar acest parlament. Niciun guvern, oricât de bun, nu va putea lucra pentru oameni cât timp acest parlament este dominat de hoți de miliarde și de transfugi, ăsta este un lucru despre care cred că s-a vorbit cel mai mult. Noi ne dorim alegeri anticipate, la fel cum o cer și cetățenii. Investirea oricărui guvern de acest parlament, repet, acest parlament, înseamnă de fapt salvarea parlamentului și amânarea, dacă nu chiar anularea, a alegerilor anticipate. Ceea ce s-a întâmplat acuma, deci, președintele R. Moldova s-a conformat, așa cum s-a și așteptat, prevederilor Constituției și interpretărilor Curții și a înaintat un candidat la funcția de prim-ministru. Acest lucru s-a întâmplat fiindcă parlamentul, adică majoritatea PSRM-Șor și transfugii ceia ai lui Plahotniuc, nu a dorit să înainteze un candidat propriu.
Chiar dacă au această majoritate, ei au zis că ea nu este formalizată...
De aceea singura modalitate de a provoca alegerile anticipate rămâne nevotarea de două ori de către parlament a unui guvern propus de președinte.”
Europa Liberă: Prin acest gest se încearcă a fi testați deputații care vor sau nu vor anticipate?
Virgiliu Pâslariuc: „Clar că există un spirit de autoconservare, și noi am vorbit foarte mult despre acest lucru, mulți deputați vor dori să-și păstreze fotoliile și locurile călduțe și vor căuta tot felul de încercări de a evita alegerile anticipate. Dar problema rămâne că acest parlament care este dominat, cumva, acuma, această fracțiune Șor, deja, ea constituie grosul acestei majorități și nimeni nu va dori să aibă de a face, nici pe plan internațional, dar nici pe intern cu un asemenea parlament și cu un guvern care va fi investit de această majoritate. Iată de ce fracțiunea PAS insistă anume pe acest scenariu: de două ori să fie nevotat guvernul propus de președinție, pentru a dizolva acest parlament.”
Europa Liberă: Mulți întreabă: totuși, nu e un absurd că Maia Sandu înaintează candidat la funcția de premier pe Natalia Gavriliță și spune că este o persoană în care are încredere, o profesionistă integră și responsabilă și că chiar i-a pus sarcina să creeze echipa executivului și să pregătească programul de guvernare care s-ar axa pe dezvoltare economică, pe curățarea instituțiilor statului de corupție și chiar Dvs., care-i sunteți colegi, să nu o votați?
Virgiliu Pâslariuc: „Da. Asta este primul paradox. Președintele a fost obligat să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, chit că, repet, parlamentul, majoritatea PSRM-Șor a refuzat să înainteze candidatura sa. Și lupta care a fost vehiculată în mass-media și de unii politicieni, de a înainta un candidat de formă, ca să nu fie votat, nu a putut fi acceptată de către președinte, în primul rând din respect față de instituțiile statului și față de oameni. Președintele nu a putut merge pe această cale. De aceea a fost înaintat un candidat puternic, cel mai bun candidat pe care a putut să-l orienteze partidul, noi ne-am asumat acest lucru pentru funcția de prim-ministru. Este cunoscut faptul că Natalia Gavriliță este o persoană integră, are o vastă pregătire profesională, are o experiență internațională și, de fapt, dna Gavriliță va înainta un guvern și un program de guvernare extrem de serios.
Singura problemă este că șanse ca acest guvern să fie lăsat să lucreze, dacă va fi votat, sunt nule, practic...
Fiindcă interesele majorității parlamentare PSRM-Șor sunt diferite de interesele oamenilor. Deci, la prima asumare de răspundere care se va întâmpla, majoritatea PSRM-Șor va demite acest guvern, iar situația în țară va deveni și mai instabilă. Acest guvern nu va fi lăsat să performeze, dar va fi sabotat, asta este cel de-al doilea paradox. Și acum oamenii trebuie să înțeleagă ce este mai bine. Noi zicem că soluția e să fie nevotat acest guvern și să declanșăm alegerile anticipate, ca oamenii să vină la urne și să decidă ei parlamentul și guvernul viitor.”
Europa Liberă: Dar mulți deputați spun că i-ați luat prin surprindere și-i puneți în fața unui fapt împlinit și ei nu știu cum să procedeze, și cei care reprezintă PD-ul, și cei care reprezintă PPDA.
Virgiliu Pâslariuc: „Nu știu dacă toți sunt sinceri, fiindcă, din start, s-a pedalat foarte mult, uitați-vă, aceste săptămâni s-a vorbit că acest președinte este obligat să înainteze..., fiindcă președintele înaintează Constituția... ș.a.m.d. Toată lumea își dă seama că de fapt președintele trebuia să înainteze un candidat asumat politic. Problema este că anume acest scenariu, care – singurul – a fost lăsat la dispoziția noastră, prevăzut de Constituție e nevotarea, pornește de la ideea că noi nu trebuie să votăm acest guvern. Eu cred că ei foarte bine-și dădeau seama că aceasta este situația. Noi am încercat să evităm acest scenariu, am încercat să mergem la Curte să aflăm dacă este posibilă autodizolvarea și multe altele, dar... Am încercat chiar să înaintăm această foaie de parcurs, și ea tot a fost respinsă. Iată, acuma socialiștii, mingea este în terenul lor.
Deci, ei au majoritatea de blocaj, toată responsabilitatea de tot ce se întâmplă în acest parlament stă pe ei. În mod normal, PSRM nu ar trebui să voteze guvernul principalului său adversar politic, care este PAS, și să meargă la alegeri anticipate. Dar există posibilitatea ca, din spirit de autoconservare, PSRM să voteze guvernul. Acuma totul va decide PSRM, fiindcă anume ei sunt cei care vor vota sau nu vor vota. Și în acest caz guvernul Gavriliță, dacă ei votează, va fi unul minoritar, deci, nu va avea susținerea parlamentului și va putea fi demis în orice clipă. Deci, ei își propun să înrăutățească în acest scenariu situația și le va fi foarte greu să explice electoratului lor de ce au votat un guvern, doar pentru ca să-l demită în scurt timp. Fiindcă, evident că el nu va face membri, va opri schemele, vor schimba oamenii ș.a.m.d. De aceea insistăm că singura soluție este declanșarea alegerilor anticipate în urma nevotării de două ori a guvernului.”
Europa Liberă: Deci, ar trebui să se epuizeze cele 15 zile, atât timp are la dispoziție dna Gavriliță ca să formeze noua echipă și să vină cu programul în legislativ, și Dvs. vă arătați încrezători că totuși ar putea să nu se voteze guvernul și să se ajungă la declanșarea anticipatelor?
Virgiliu Pâslariuc: „Da, noi asta ne dorim, asta ne-au cerut oamenii și asta este singura soluție. Noi asta vrem să explicăm la oameni, că nevotarea guvernului, când președintele a fost, practic, impus și președintele s-a conformat acestor prevederi, este singura soluție care să declanșeze alegerile anticipate, fiindcă oamenii – 70 %, arată sondajele – doresc alegeri anticipate. Și politicienii trebuie să meargă, de fapt, după ce-și doresc oamenii.
De altfel, uitați-vă, în discursul tuturor politicienilor, chiar și al celor care nu-și doresc de fapt alegeri anticipate, ei spun că trebuiesc alegeri anticipate! Fiindcă asta cere electoratul. Dar noi, repet, mergem în mod perseverent pe această idee, că alegerile trebuiesc declanșate constituțional, așa cum prevede Constituția, prin nevotare de două ori – chiar a unui guvern foarte bun, cum este guvernul Gavriliță.”
Europa Liberă: Dar i-ați pus în dificultate pe colegii pe care i-ați luat prin surprindere prin acest pas făcut de președinta Maia Sandu?
Virgiliu Pâslariuc: „Dna Ursu, ei foarte bine înțelegeau ce trebuie să urmeze. Eu nu cred că au fost luați prin surprindere. Eu cred cu siguranță, că ei, foarte bine, atunci când insistau ca președintele să insiste pe înaintarea candidaturii, s-au gândit anume la această variantă. Dar noi, repet, suntem perseverenți și spunem că parlamentul trebuie dizolvat prin eșuarea celor două tentative. Fiindcă este și cealaltă posibilitate, de trei luni de neactivare a parlamentului...”
Europa Liberă: Să nu fie adoptată nicio lege în parlament.
Virgiliu Pâslariuc: „... dar PSRM a spus că nu, parlamentul se va întruni, vor vota legile în două lecturi. Adică, nouă ne rămâne doar această soluție și cetățenii, de fapt, trebuie să înțeleagă că aceasta este singura soluție care poate duce la alegerile anticipate.”
Europa Liberă: Dar când vă așteptați să vină dna Gavriliță să prezinte programul și echipa guvernamentală?
Virgiliu Pâslariuc: „În cele 15 zile se va încadra, cu siguranță se va încadra în termenul stabilit.”
Europa Liberă: De ce vă pun întrebarea? Pentru că socialiștii spuneau că chiar săptămâna viitoare ar putea să se convoace parlamentul în ședință plenară.
Evident că aici este nevoie de un pic de timp, dar cu siguranță va fi un timp prevăzut de legi...
Virgiliu Pâslariuc: „Evident că aici este nevoie de un pic de timp, dar cu siguranță va fi un timp prevăzut de legi.”
Europa Liberă: Se cunoaște și echipa guvernamentală sau e prea devreme?
Virgiliu Pâslariuc: „Da, acuma cred că e prea devreme să discutăm despre aceasta. Și cred că candidatul la funcție trebuie să fie acea persoană care să-i anunțe.”
Europa Liberă: Și trebuie să fie neapărat din echipa PAS? Pot fi și persoane din afara politicului, cum credeți?
Virgiliu Pâslariuc: „Deja va reieși din strategia și din programul pe care și-l va asuma noul guvern. Eu nu cred că va fi un program surpriză, pentru că la bază va fi luat programul prin care Maia Sandu a mers în alegerile prezidențiale, dar evident că în privința oamenilor decide primul-ministru.”