Linkuri accesibilitate

Maia Sandu numește prim-ministru, dar nu vrea să fie votat


Natalia Gavriliță, nominalizată pentru funcția de prim-ministru
Natalia Gavriliță, nominalizată pentru funcția de prim-ministru

Președinta Maia Sandu a avansat-o pe fosta ministră a finanțelor din guvernul condus de ea în 2019, Natalia Gavrilița, în funcția de premier.

Maia Sandu a sugerat însă că ceea ce ar trebui să facă partidele parlamentare e să respingă candidatura, pentru ca ea să poată dizolva parlamentul și declanșa anticipate.

Maia Sandu numește prim-ministru, dar nu vrea să fie votat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Șefa statului a spus că are încredere în Natalia Gavrilița, pentru că o crede “o profesionistă integră și responsabilă”, dar că în continuare își dorește mai mult decât orice anticipate.

Vezi: primul interviu al Natalie Gavrilița în iunie 2019, imediat după ce fusese numită ministru de finanțe în guvernul Maia Sandu.

„I-am dat sarcina să pregătească echipa guvernamentală și un program de guvernare axat pe dezvoltare economică și curățarea instituțiilor statului de corupție, ” a spus ea și a adăugat: „Acum fracțiunile din parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri anticipate sau umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane.”

Un parlamentar din formațiunea PAS condusă anterior de Sandu, Sergiu Litvinenco, a declarat, imediat după briefingul de la președinție, că partidul său nu va vota guvernul.

Eu cred că socialiștii vor vota acest guvern, pentru că este exact ce și-au dorit

Președinta Sandu și PAS speră să obțină astfel dizolvarea parlamentului și declanșarea de anticipate, cel târziu în primăvara curentă, dar unii analiști, printre ei Victor Ciobanu sunt mai degrabă sceptici: „Eu cred că socialiștii vor vota acest guvern, pentru că este exact ce și-au dorit - vor transfera responsabilitatea pentru guvernare către Sandu, declanșând toate schemele lor de a compromitere a președintei... Mă așteptam ca ea să vină cu o figură politică puternică, care să țină piept la tot felul de atacuri de la socialiști și Șor, dar Gavriliță este totuși un tehnocrat mai degrabă, decât un politician”, a spus Europei Libere Victor Ciobanu, la scurt timp după anunțul lui Sandu.

Natalia Gavriliță este fosta ministră a Finanțelor din guvernul Sandu, iar înainte de asta a locuit la Londra, în Marea Britanie, de unde a condus Fondului Global pentru Inovații.

Platforma Demnitate și Adevăr, care a semnalat anterior că o va sprijini pe Sandu în intenția sa de a declanșa anticipate, nu a anunțat deocamdată cum va proceda în privința nominalizării de astăzi.

Învestirea sau nu a Nataliei Gavriliță depinde în primul rând de voința socialiștilor, care împreună cu aliații lor parlamentari au suficiente voturi ca să promoveze un guvern, dar, așa cum estimează analiștii, își doresc anticipate mai târziu, poate în toamnă, și nu au spus deocamdată ce anume vor face. Igor Dodon, fostul președinte revenit la cârma PSRM după înfrângerea din alegeri, a precizat doar că decizia socialiștilor va fi luată ulterior, după prezentarea componenței și programului ipoteticului executiv, reproșându-i din nou succesoarei sale că a întins-o prea mult cu nominalizarea.

Dacă Gavrilița nu va fi votată, președinta va trebui să mai facă o desemnare, abia după nevotarea căreia are dreptul să dizolve legislativul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG