Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi va executa pedeapsa suspendată din 2014, a decis un tribunal rus


La Moscova, poliția „curăță” străzile de protestatari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

La Moscova, poliția „curăță” străzile de protestatari

Opozantul Alexei Navalnîi a fost condamnat marți la închisoare, sute de persoane au fost din nou reținute de poliție.

Un tribunal din Rusia a decis marți, 2 februarie, că Aleksei Navalnîi trebuie să execute acum o pedeapsă cu suspendare de 3 ani și jumătate de detenție primită în 2014 pentru fraudă, precizând că aceasta este redusă cu aproape un an pentru că opozantul a petrecut o perioadă îndelungată în arest la domiciliu.

Într-un proces care a cauzat consternare pe plan internațional și a ample proteste pro-Navalnîi, în Rusia, judecătoria orășenească din Moscova a decis că politicianul a încălcat controlul judiciar și urmează să execute pedeapsa într-o colonie.

Vorbind înainte de aflarea deciziei, Navalnîi a spus că în spatele întemnițării sale se află „frica și ura” lui Vladimir Putin, președintele rus. Dintr-o celulă de sticlă în sala de judecată, el a mai spus că sentința din 2014 a fost declarată nelegitimă de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar statul rus i-a și achitat despăgubiri.

Tribunalul din capitala rusă a mai decis că termenul detenției lui Navalnîi poate fi redus din contul aflării opozantului în arest la domiciliu în anul 2014 și în arest preventiv, în ultimele peste două săptămâni.

Navalnîi: „Nu vom admite niciodată să ne fie furată țara”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

Critic proeminent al Kremlinului și activist anticorupție, Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde a fost tratat timp de aproape cinci luni în urma otrăvirii sale în Siberia, din august 2020, incident pentru care dă vina pe Vladimir Putin. Kremlinul respinge acuzația.

La procesul de marți, opozantul rus a spus că întemnițarea sa are scopul să înfricoșeze milioane de oameni lipsiți de perspectiva unui trai decent de către o conducere coruptă.

În timpul audierilor, simpatizanții lui Navalnîi au protestat în apropierea tribunalului și în alte locații ale capitalei ruse. Potrivit relatărilor presei, sute de protestatari au fost reținuți de poliție.

La Moscova, poliția „curăță” străzile de protestatari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00


Potrivit OVD-Info, organizație pentru drepturile omului din Rusia, în timpul protestelor de marți în sprijinul lui Navalnîi, la Moscova, Sankt-Petersburg și alte orașe ale țării au fost reținute peste 1000 de persoane.

Poliția rusă reține sute de protestatari înaintea procesului lui Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG