Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a votat alături de PSD moțiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”. Moțiunea împotriva ministrului USR-PLUS a căzut cu 161 de voturi „împotrivă” și 140 „pentru”.
Deputaţii PSD au cerut demisia ministrului Sănătăţii, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut cităm „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani". La dezbaterile care au avut loc pe marginea moțiunii, ministrul Vlad Voiculescu mai degrabă a atacat decât s-a apărat, explicând că „autorul direct al dezastrului din ultimii 30 de ani din sistemul de sănătate din România este PSD”. Ministrul român al Sănătății a reamintit în acest context că PSD a avut din 1989 încoace 12 miniștri în fruntea Sănătății și că ultimii trei dintre aceștia sunt anchetați de procurorii anti-corupție”. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății și sub premierul Dacian Cioloș, în 2016 și a declarat că a găsit acum sistemul de sănătate autohton „mult mai rău decât l-a lăsat”.
Prima moţiune simplă depusă de Opoziţie în această legislature a fost deci respinsă, dar oricum din punct de vedere proceduralo moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic nici dacă este adoptată de Parlament.
Coaliția a trecut de primul său test cu brio, iar ministerul Sănătății tocmai s-a lăudat prin vocea seceratarului său de stat Andrei Baciu că peste 90% din personalul medical a fost vaccinat şi cu cea de-a doua doză. Potrivit datelor, a mai adăugat oficialul român, în ultimele patru săptămâni s-a constatat o scădere cu 87% a infectărilor în rândul cadrelor medicale, ceea din punctul lui de vedere dovedește că „vaccinarea este sigură și eficientă” .
În România au fost vaccinate peste 700 000 de persoane, potrivit statisticilor oficiale, dar potrivit ultimelor cercetări sociologice mai mult de jumătate dintre români vor să se vaccineze. 13% nu vor să se vaccineze, este vorba mai ales despre tineri între 16 și 24 de ani. Femeile sunt mai sceptice și mai temătoare în privința vaccinării, potrivit studiului dat publicității de Ipsos, în timp ce în rândul bărbaților intenția de vaccinare este de 58% , doar 45% dintre femei s-ar vaccina deocamdată.
Oricum, România se află pe locul al 4 lea în Uniunea Europeană, ținând cont de numărul dozelor administrate la 100 de persoane. Acest record este umbrit de faptul că multe persoane aflate în grupa de risc nu reușesc să găsească un loc liber pentru a se imuniza, în vreme ce mulți oameni au primit imunizarea sărind peste rând.