Linkuri accesibilitate

Nord Stream 2 – primul „test al fermității” lui Biden față de Putin


Aliati ai Statelor Unite din Estul si Centrul Europei sint ingrijorati ca administratia Biden nu ar da dovada de suficienta fermitate impotriva unuia dintre proiectele energetice la care Putin tine mult – conducta Nord Stream 2. Aceasta tema este un prim test al fermitatii lui Biden fata de Putin, iar aliati se tem ca seful executivului american nu doreste sa o antagonizeze pe Angela Merkel, care sprijina proiectul a carui abandonare ar antrena costuri semnificative pentru Germania.

Daca conducta este finalizata si folosita, aceasta reprezinta o importanta realizare geopolitica pentru liderul de la Kremlin. In trecut, Rusia a blocat alimentarea cu energie in Ucraina, pe fondul unor conflicte politice, folosind energia ca un mijloc de presiune. Faptul ca aceasta conducta evita sa treaca prin Ucraina, alimentind cu gaz Germania si Europa Occidentala, izoleaza acea tara.

Cinci lucruri despre Nord Stream - 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Conducta este finalizata in proportie de 90% si, daca lucrarile nu sint oprite, poate fi terminata pina in vara. Pina acum, mesaje de ingrijorare au fost comunicate din Statele Unite, pe canale private. Dar luni, o persoana apropiata de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus ca „ucrainenii sint un pic dezamagiti ca presedintele Biden nu s-a angajat la conferinta pentru securitate de la Munchen sa foloseasca toate mijloacele de care dispune pentru a bloca conducta. Dar – a adaugat sursa respectiva – nu e tirziu sa se ia o astfel de masura, exprimind speranta ca administratia Biden o va face.

Un apel similar a fost exprimat intr-un articol semnat de ministrii de externe din Polonia si Ucraina, in Politico Europa, in care i se cere lui Biden sa urmeze exemplul Congresului american si sa opreasca conducta.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus ca „administratia Biden este angajata sa foloseasca toate instrumentele de care dispune pentru a combate influenta nociva a Rusiei si a sprijini obiectivele energetice ale Aliantei Nord Atlantice”. El a adaugat: „Am comunicat cu claritate ca firme economice risca sanctiuni daca sint implicate in proiectul Nord Stream 2. Continuam sa evaluam entitati care pot fi sanctionate”.

Un raport in acest sens a fost trimis Congresului, dar acesta nu continue noi firme economice. Senatorul republican Jim Risch a criticat raportul ca fiind slab si incomplet, cerind adminsitratiei Biden sa ofere explicatii.

XS
SM
MD
LG