Linkuri accesibilitate

Antony Blinken, UE, o nouă diplomație SUA și obstacolul Nord Stream 2


Noul șef al diplomației SUA ("secretarul de stat" = ministrul de externe), Antony Blinken, francofon și eurofil, cu studii la Paris, a avut pentru prima oară ocazia, luni, 22 februarie, să stea de vorbă prin video cu fiecare din omologii săi din cele 27 de țări ale UE, reuniți în mod fizic la Bruxelles.

Venind după izolaționismul mandatului lui Donald Trump și după atitudinea neinteresată față de Europa a predecesorului său Mike Pompeo, pro-europeanismul și atlantismul lui Blinken aduc deja o mare schimbare în relațiile UE-SUA.

Antony Blinken
Antony Blinken

Practic, Blinken și europenii s-au arătat de acord cu tot ce se afla pe agenda reuniunii de luni seara, inclusiv proiectul de noi sancțiuni împotriva Rusiei (care vor fi decise concret la summitul UE din 25-26 martie).

Blinken a împins chiar curtoazia până la a scrie pe Twitter că a fost fericit să poată discuta chestiuni de politică internațională cu omologul său european Josep Borrell.

Borrell, în schimb, cel mai criticat înalt oficial UE în acest moment, pentru umilirea inutilă prin care a trecut la Moscova în faimoasa conferință de presă cu omologul său rus Serghei Lavrov (motiv pentru care Borrell a fost apoi aspru discutat și certat în Parlamentul European), Borrell nu a menționat pe Twitter că a discutat luni seara cu Antony Blinken.

Problema cea mare în discuții s-a dovedit a fi discuția în jurul conductei submarine de gaz ruso-germane Nord Stream 2. Aceasta e concepută dinadins pentru a ocoli țările Baltice, Polonia și Ucraina și e foarte contestată de acestea. Administrația Trump a amenințat cu sancțiuni orice firmă occidentală care ar participa la construirea conductei.

Administrația Biden, în schimb, este prinsă între dorința de a continua acea politică – prin care ar fi într-adevăr pedepsită economic Rusia – și cea de a ameliora relațiile cu Germania.

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau și cel ucrainean Dmitro Kuleba au publicat de altfel, în ajunul discuției, un text comun (un „op-ed” în POLITICO, cerând oprirea construirii conductei, care pune în pericol unitatea Europei, deoarece ocolește dinadins Polonia, țările baltice și Ucraina.

Vorbind vineri 19 februarie, prin video, la conferința pe teme de securitate de la München, Joe Biden nici măcar nu a menționat proiectul de conductă ruso-german, care din partea rusească este subvenționat în primul rând de trustul controlat de Kremlin Gazprom.

Pe de altă parte, Biden știe că trebuie să repare relațiile SUA cu Germania, stricate de animozitatea personală dintre Trump și Angela Merkel, care au mers până la decizia lui Trump (blocată între timp de Biden) de a retrage o parte din militarii SUA încartiruiți în Germania.

La rândul ei, în fața criticilor, Angela Merkel a tot insistat că proiectul Nord Stream 2 e unul pur comercial și că executivul politic german nu are a se amesteca acolo.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG