Parlamentul European a organizat așadar astăzi, marți, 9 februarie, o dezbatere publică despre rușinoasa performanță de vinerea trecută („vinerea neagră”, cum i s-a spus, 5 februarie) a șefului diplomației europene Josep Borrell la Moscova. Vizita celui care este, oficial, ministrul de externe al UE la Moscova în plină represiune cotidiană a manifestațiilor în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, nu fusese aprobată de majoritatea a guvernelor, în special celor ale țărilor est-europene, dar avusese loc cu aprobarea Comisiei Europene.
Lipsa totală de pregătire și absența de reacție a lui Josep Borrell, în special în timpul conferinței de presă de vineri, în fața grosolăniilor diplomatice apăsate ale omologului său rus, Serghei Lavrov, au surprins în mod extrem de neplăcut.
Borrell promisese că îi va preda un „mesaj clar” omologului său rus Serghei Lavrov. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spusese însă de la început fără echivoc că Rusia nu va lua în seamă criticile occidentale în legătură cu întemnițarea lui Aleksei Navalnîi și cu maltratarea protestatarilor, avertizând că nu va acorda „nicio atenție” comentariilor din UE despre cum își aplică propriile legi.
Trecuseră oricum trei ani de la ultima vizită a unui șef al diplomației UE la Moscova, iar aceea fusese italianca (tot o socialistă, ca și spaniolul Borrell) Federica Mogherini. Vizitele la acel nivel fuseseră rărite atunci și întrerupte ulterior din pricina ocupării Crimeei de către Rusia și din pricina sprijinirii formațiunilor armate separatiste din estul Ucrainei (în ciuda ficțiunii oficiale rusești, care neagă orice amestec acolo).
În final, eșecul de vinerea trecută a fost total. Nu e vorba doar de faptul că lui Borrell nu i s-a permis să-l viziteze pe Aleksei Navalnîi, dar disprețul evident, voit și apăsat, cu care l-a tratat Lavrov în public în conferința de presă, faptul că Lavrov a spus de față cu el că UE nu este un partener „de încredere” și că a criticat țări europene pentru „nerespectarea drepturilor omului” a stârnit consternare. Apoi, pe când Borrell era în conferință de presă cu Lavrov, trei diplomați UE, din Germania, Polonia, Suedia au fost expulzați fără ca lui să i se spună măcar.
În discuția care a avut loc astăzi în Parlamentul European, mulți eurodeputați au cerut demisia lui Borrell, ceea ce el a refuzat deocamdată, argumentând că vizita lui era justificată și că este nevoie de un dialog cu Rusia.
Alți eurodeputați au cerut sancțiuni mai aspre împotriva Rusiei, dar în special asupra cercului apropiat al lui Putin și împotriva oligarhilor puterii și care îl susțin pe acesta.
În mod poate nesurprinzător, Borrell a fost sprijinit public de eurodeputații de extrema stângă și extrema dreaptă. Aceștia din urmă, în special din partidul francez al lui Le Pen (deputatul Thierry Mariani) și din Alternative für Deuschland (Gunnar Beck), au argumentat că până la urmă ceea ce face Rusia reprimând manifestațiile în favoarea lui Navalnîi nu e cu nimic diferit de ceea ce a făcut Franța lui Macron folosind poliția împotriva manifestanților numiți vestele galbene (gilets jaunes).
La rândul său, eurodeputatul separatist catalan Carles Puigdemont, care a fugit din Spania și a obținut azilul politic în Belgia, a subliniat că până la urmă Navalnîi, în Rusia, n-a primit decât trei ani închisoare, pe când separatiștii catalani au primit în Spania pedepse de închisoare de la 7 ani în sus, până la 13 ani.
Atitudinea generală a fost rezumată cel mai simplu de eurodeputatul polonez Radek Sikorski - fost ministru de externe al țării sale și care cunoaște foarte bine Rusia: vizita lui Borrell la Moscova a fost o uriașă greșeală diplomatică, chiar un dezastru, dar a-l da afară sau a-l obliga să demisioneze ar fi o greșeală la fel de mare, deoarece doar asta ar mulțumi Moscova.
În cele din urmă, într-o discuția care a atins deseori note foarte animate, singurul punct asupra căruia o majoritate a deputaților a părut a fi de acord a fost că cercul sancțiunilor impuse Rusiei ar trebui extins si la oligarhii lui Putin. Până la urmă, dacă aceștia nu mai primesc vize europene și nu își pot duce amantele decât în Dubai sau în China, poate vor sfârși prin a se întoarce și ei împotriva regimului lui Putin.