România caută de mai mult timp soluții pentru ieșirea din această criză demografică, dar deocamdată nu există o strategie în acest sens.
Într-o succintă analiză făcută de banca austriacă Erste, care este și acționarul majoritar al Băncii Centrale Române soluțiile pentru stoparea declinului demografic ar trebui să includă:o integrare mai eficientă a femeilor pe piața muncii, creșterea vârstei de pensionare, reglarea politicilor privind migrația, adoptarea unor măsuri care să stimuleze creșterea numărului de copii.
În Europa Centrală și de Est lucrurile stau deocamdată mai bine decât în Vestul continentului. Cu toate acestea indicatorii privind, spre exemplu, numărul femeilor angajate, arată că în spatele României mai sunt doar Croația și Serbia. Autorii studiului Erste leagă indirect rata de fertilitate cu creșterea forței feminine de muncă și precizează că există un decalaj important între statele din Est și cele din zona Euro. Micșorarea acestui decalaj ar putea aduce milioane de femei pe piața muncii, potrivit analizei, care le recomandă statelor din regiune să urmeze modelul german al instituțiilor publice de îngrijire a copiilor. Ar fi vorba mai ales despre creșe și grădinițe, care sunt în număr destul de mic în România. În Germania, însă, îmbunătățirea sistemului public de îngrijire a copiilor a dus la creșterea ratei familiilor care au al doilea și al treilea copil.
Analiza Erste mai scoate în evidență necesitatea flexibilizării muncii, adică un program pe care angajatul să-l poată negocia cu angajatorul în așa fel încât să fie în favoarea ambelor părți. Acest indicator arată că țara în care condițiile de muncă sunt cele mai flexibile este Olanda, urmată de Germania, Austria și Belgia, potrivit aceluiași Raport făcut de Erste Bank. Pe ultimele trei locuri se află România, Ungaria, Croația.
Studiul critică posibilitatea pensionării anticipate a femeilor la 55 de ani, ceea ce face ca vârsta efectivă de pensionare din Europa Centrală și de Est să fie una dintre cele mai scăzute dintre statele OCDE.
Și în România există posibilitatea ieșirii la pensie anticipat, în cazul femeilor cu 5 ani mai devreme, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet de
35 de ani. Vârsta standard de pensionare a femeilor este de 63 de ani. În cazul bărbaților o pensionare anticipată ar însemna un stagiu de cotizație de 43 de ani, iar vârsta standard de pensionare deste de 65 de ani.
Să mai spunem că o previziune a Institutul Național de Statistică scoate la iveală că România va avea cu 4 milioane de de locuitori mai puțin în 2050, dacă se păstrează actualul trend demografic. 2020 a fost al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât al nou-născuților. Scăderea demografică de anul trecut a fost de 100.000 de oameni
Președintele român Klaus Iohannis a discutat cu liderii coaliției de guvernământ această problemă și potrivit ministrului Dezvoltării,
Cseke Attila, acesta va face o prioritate a mandatului său din construcția de creșe și after-school-uri, astfel încât părinții să aibă posibilitatea să își continue activitatea profesională și să fie stimulată natalitatea.