Linkuri accesibilitate

Summit UE + NATO: liderii europeni vor (iarăși) o apărare comună


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg și președintele Consiliului European Charles Michel înainte de conferința pe teme de securitate și apărare, Bruxelles, 26 februarie 2021
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg și președintele Consiliului European Charles Michel înainte de conferința pe teme de securitate și apărare, Bruxelles, 26 februarie 2021

Deschiderea discuțiilor UE despre securitate de către șeful NATO a fost importantă: 21 dintre cele 30 de țări ale NATO sunt si membre in UE.

S-a încheiat summitul UE de două zile, după ce luna trecută a avut loc un altul, destinat in bună parte tot chestiunii „paşapoartelor de vaccinare”, iar peste exact o lună, pe 25-26 martie, liderii se vor reuni din nou, pentru summitul de primăvară, de astă dată în persoană, fizic, la Bruxelles.

Summit UE + NATO: liderii europeni vor (iarăși) o apărare comună
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Vineri, în a doua zi a summitului, au fost discutate și principalele amenințări cu care se confruntă Europa dincolo de Covid. S-a discutat de fapt despre apărarea Europei si chestiunile strategice. Reuniunea video de azi s-a deschis printr-o discuție cu secretarul-general NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a spus: „Haideți să nu lăsăm această criză sanitară să se transforme într-o criză securitară."

Ideea este că există amenințări securitare la fel de importante: China, Rusia, terorismul. Apoi, politica migrației.

Deschiderea discuțiilor despre securitate de către secretarul-general NATO a fost importantă. 21 dintre cele 30 de țări ale NATO sunt si membre in UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a căutat să promoveze principiul de „Autonomie strategică europeană”, principiu sprijinit si de Emmanuel Macron printre alții. Aici, Polonia si țările baltice s-au arătat împotrivă. Aceste țări consideră, mai ales privind la ce se întâmplă la vecini, în Ucraina, că orice mișcare în direcția unui dispozitiv securitar european ar slăbi de fapt NATO și influența SUA.

Ursula von der Leyen și Charles Michell la conferința UE pe teme de securitate și COVID
Ursula von der Leyen și Charles Michell la conferința UE pe teme de securitate și COVID

Chiar și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amintit că UE are la rândul său misiuni proprii de menținere a păcii care nu depind de NATO precum și o politică de securitate comună: PESCO. UE investește de altfel mult în tehnologie militară.

S-a mai discutat apoi și despre migrație. Cum a comentat un expert în securitate europeană, Gilles Merritt, UE are nevoie de o unealtă solidă aici, dar singura unealtă disponibilă se află în mâinile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Tocmai ajungând aici, la aceste subiecte mari de securitate care sunt Turcia și Rusia, acestea au fost lăsate pentru reuniunea viitoare, cea față în față, pe 25-26 martie, liderii se vor reuni din nou, pentru summitul de primăvară, de astă dată în persoană, fizic, la Bruxelles.

Pașapoartele vaccinale”

Concluziile summitului nu spun încă nimic despre obligativitatea unui pașaport sau certificat de vaccinare cerut de unele țări. Multe alte țări sunt însă împotrivă, pentru că un asemenea document încalcă drepturile omului, dând acces vameșilor la dosarul medical.

Francezii, de pildă, sunt total împotrivă, din chestiuni de etică. In schimb, multe din marile companii aeriene fac presiuni și o intensă campanie de lobbying pentru introducerea unui asemenea document care să fie prezentat la îmbarcare, ceea ce ar însemna ca persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu se vaccinează, n-ar mai putea călători.

Este de altfel unul din motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne foarte sceptică față de această propunere. Pentru moment, nu toate țările le cer străinilor care sosesc din afară dovada unui test epidemiologic și doar o minoritate de țări impun o perioadă de carantină călătorilor. Țările din sud, în special Grecia, sunt cele care susțin cel mai activ ideea acelui „certificat de vaccinare”, care să fie acceptat la nivel european, ceea ce ar fi pentru ele de o mare utilitate în prevederea turismului din vară.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG