Linkuri accesibilitate

Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă


Pe aripile Sputnikului

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a spus că vaccinul rusesc Sputnik-V va ajunge în R. Moldova „poate chiar săptămâna aceasta, sau săptămâna viitoare”, după ce România a donat Chișinăului vaccinuri occidentale, făcând posibilă începerea campaniei de imunizare anti-Covid în stânga Prutului.

În urma declarației liderului socialist, că Sputnik-V poate ajunge la Chișinău fie ca donație, fie prin achiziție de stat sau privată, președinta socialistă a parlamentului, Zinaida Greceanîi, a cerut guvernului interimar să găsească de urgență „posibilități” de a cumpăra 1 milion de doze de vaccinuri direct de la producători.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a spus că achiziția milionului de doze a fost discutată la parlament într-o ședință convocată de Greceanîi, dar a respins sugestiile presei despre faptul că i s-a cerut să cumpere Sputnik-V.

„Eu am spus că noi depunem eforturi pentru achiziționarea vaccinurilor, fără să specific care anume. Ar fi culmea ca un prim-ministru, fie el și în exercițiu, să favorizeze public într-o declarație un anumit vaccin”, a declarat Ciocoi Europei Libere.

Republica Moldova și-a început campania de vaccinare cu imunizarea medicilor din prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19, virusul care i-a ucis în mai puțin de un an aproape 4 mii de cetățeni, inclusiv 91 de lucrători medicali. Campania de vaccinare a putut începe pe 2 martie datorită unui lot de peste 21 de mii de doze de vaccinuri AstraZeneca donate de România.

Chișinăul se mai află în așteptarea unor donații prin inițiativa COVAX, o platformă globală pe care țările bogate au creat-o pentru a le ajuta cu vaccinuri pe cele mai sărace. Primele doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul COVAX urmează să sosească în R. Moldova chiar astăzi, 4 martie.

Pro-rusul Igor Dodon continuă însă să promoveze Sputnik-V, spunând că vrea să fie primul moldovean care-și face vaccinul rusesc. Dar, la peste jumătate de an de când Rusia s-a lăudat că a omologat vaccinul, în august 2020, devenind prima țară din lume care obține o asemenea performanță, Dodon încă se mai află în așteptare.

V-ar mai putea interesa:

Igor Dodon și o zi de naștere la capătul pământului, pe insulele Kurile

În vremuri de criză, politicienii invocă spiritul lui Plahotniuc?

În așteptarea unei decizii a Curții Constituționale cruciale pentru soarta Maiei Sandu și a parlamentului actual

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

XS
SM
MD
LG