Linkuri accesibilitate

În vremuri de criză, politicienii invocă spiritul lui Plahotniuc?


Umbra lui Plaha la Parlament
Umbra lui Plaha la Parlament

La doi ani de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, spiritul arhitectului acelor alegeri, fugarul Vlad Plahotniuc, este invocat des de politicienii rămași acasă, inclusiv președinta Maia Sandu, care încearcă să descurce ițele lăsate încâlcite de „oligarh” la fuga sa din țară.

În 2019, pentru prima dată în istoria R. Moldova, 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, dar 51 – în circumscripții uninominale, în urma trecerii la sistemul electoral mixt. Adoptarea „mixtului” printr-o decizie intempestivă a Partidului Democrat, condus pe atunci de Plahotniuc, și a Partidul Socialiștilor, avându-l ca lider informal în acea perioadă pe fostul președinte Igor Dodon, a provocat critici occidentale la adresa R. Moldova. „Mixtul” însă a fost pus în operă aducându-l în Parlament și pe Plahotniuc, care a fost ales deputat chiar la el în raion, la Nisporeni, cu un scor covârșitor.

Aleasă și ea deputată în 2019, în circumscripția pentru Europa occidentală, Maia Sandu spune că acel sistem a dat un parlament „în care se vând deputați, se cumpără deputați și se răpesc deputați” și care o împiedică acum, după ce a devenit președintă, să înceapă o adevărată luptă contra corupției.

„De-oligarhizarea R. Moldova nu a fost posibilă pentru că în parlamentul actual, ales în regimul autoritar și după regulile lui Plahotniuc, nu au ajuns suficienți deputați care să vrea să curețe statul de influențele oligarhice”, a spus Sandu, marți, într-un discurs, după ce planurile sale de a provoca rapid alegeri parlamentare anticipate au fost spulberate de o decizie a Curții Constituționale.

Reanimând termeni aproape dați uitării ca „de-oligarhizare”, „capturarea statului”, „regim autoritar”, Sandu a rostit de multe ori numele lui Plahotniuc. După ce a pierdut puterea, în vara lui 2019, acesta a fugit din R. Moldova, iar locul aflării sale rămâne necunoscut.

Fantoma regimului „autoritar” îi va ajuta oare pe politicienii moldoveni să găsească un numitor comun și o soluție actualei crize, sau ii va încâlci și mai tare?

V-ar mai putea interesa:

În așteptarea unei decizii a Curții Constituționale cruciale pentru soarta Maiei Sandu și a parlamentului actual

Dacă va ajunge premier, Natalia Gavriliță vrea să-și dea demisia pentru grăbirea anticipatelor

Curtea Constituțională a fluierat prelungiri în meciul Maiei Sandu cu majoritatea parlamentară

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG