Linkuri accesibilitate

Caruselul vaccinurilor în UE și „ruleta rusească" a Sputnikului


Kremlinul cere ca Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) să se scuze în mod oficial, după ce a comparat vaccinul Sputnik cu „ruleta rusă".

Caruselul vaccinurilor în UE și „ruleta rusească" a Sputnikului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Austriaca Christa Wirthumer-Hoche, care e printre principalii responsabili ai EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor) , a insistat într-un interviu la TV că nu recomandă în niciun fel vaccinul rusesc, deoarece Moscova n-a oferit documentația necesară, ba chiar nici măcar date despre persoanele deja vaccinate. A se lăsa injectat cu Sputnik, a spus ea, e comparabil cu a juca la "ruleta rusă" (subînțelegând: cu pistolul la tâmplă).

În propria ei țară, însă, Austria, cancelarul Sebastian Kurz, rupând solidaritatea europeană, s-a declarat gata să se inoculeze cu Sputnik și și-a exprimat chiar intenția de a produce vaccinul rusesc în țara sa, după ce Italia anunțase același lucru marți, premieră în UE.

Ungaria lui Viktor Orbán, la rândul ei, nici nu a așteptat avizul EMA, iar acolo programul de vaccinare cu Sputnik a început deja să fie aplicat. Cehia și Slovacia au anunțat că vor face același lucru.

Rusia a promis că până în vară ar putea furniza europenilor 50 de milioane de doze de ceea ce EMA numește "ruleta rusă".

Între timp, la Bruxelles

În ceea ce la Bruxelles e numit, în jargon eurocratic, o newsletter, marți, președintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat strategia UE a vaccinelor, având și vorbe mustrătoare pentru SUA și Marea Britanie pentru „interzicerea exporturilor de vaccinuri.”

„Nerăbdarea e de înțeles, dar nu trebuie să ne orbească" a avertizat Charles Michel, proaspăt întors din turneul lui prin Moldova, Georgia și Ucraina. În contrast cu atitudinea britanică, a spus Michel, „UE nu s-a oprit niciodată din exporturi”.

„Absolut fals,” a răspuns la asta ministrul de externe britanic Dominic Raab, cu toate că e domeniul public că guvernul lui Boris Johnson a insistat să aibă prioritatea obținerii vaccinurilor Oxford/AstraZeneca.

În aceeași newsletter, Charles Michel a mai spus că UE va căuta să sprijine activ țările Parteneriatului estic pe care el le-a vizitat săptămâna trecută Georgia, Moldova și Ucraina și a avut cuvinte foarte dure pentru Rusia și China: „N-ar trebui să ne lăsăm induși în eroare de China și Rusia, ambele – regimuri cu valori inferioare alor noastre și care organizează operațiuni extrem de limitate de distribuire de vaccinuri, însă larg mediatizate. Europa nu va folosi vaccinuri în scopuri propagandistice. Noi promovăm valori.”

În acest timp, însă, europenii par prinși într-o cursă în care fiecare țară caută să obțină cât mai multe doze pentru propriii ei cetățeni. Până acum, doar Franța a decis să ofere 500.000 țărilor sărace până în luna iunie. Asta va pune presiune și pe alte capitale europene să-și respecte angajamentele.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG