Linkuri accesibilitate

Alexei Ceban: „Vaccinul trebuie să fie disponibil, persoanele trebuie să accepte vaccinarea...”


Vaccinarea studenţilor de la medicină. 22.03.2021
Vaccinarea studenţilor de la medicină. 22.03.2021

Interviu cu unul din coordonatorii campaniei de vaccinare din R. Moldova.

La trei săptămâni de la începutul campaniei de vaccinare, R. Moldova a reușit să administreze în jur de 25 de mii de doze de vaccin contra noului coronavirus, ceea ce ar constitui doar jumătate din loturile deja primite din donația românească și cea de pe platforma COVAX și doar 0,7 la sută din totalul populației. Criticii spun că viteza de vaccinare este foarte mică și că, dacă va continua tot așa, îi vor trebui ani de zile pentru a imuniza un număr suficient de oameni ca să se ajungă la o imunitate colectivă. Liliana Barbăroșie l-a întrebat pe un responsabil din grupul de experți creat de guvern pentru coordonarea campaniei de vaccinare, Alexei Ceban, epidemiolog al Agenției Naționale de Sănătate Publică, cum răspund autorităţile acestor critici.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban
Medicul epidemiolog Alexei Ceban

Alexei Ceban: „Se merge pe contingentul de etapa I, nu poți să activezi toată populația cu 10 mii de vaccinuri în stoc. Se vaccinează lucrătorii medicali, se vaccinează personalul din centrele de plasament și personalul social. Dacă grupul tehnic de coordonare a procesului de imunizări o să extindă aceste etape, atunci fără nicio problemă. Deci, vaccinarea cu vaccinul Pfizer merge destul de bine, peste 2.500 pe zi, pe contingente înguste, se face maximum posibil ca să se acopere într-un timp cât mai scurt.”

Europa Liberă: Senzația asta a unora că stăm cu vaccinurile în frigider n-ar fi corectă, dacă vă înțeleg eu corect?

Alexei Ceban: „Da, să mă înțelegeți corect, avem trei săptămâni de vaccinare, am recepționat 36 de mii de doze de AstraZeneca și 24 de mii de doze de Pfizer. Acum dacă noi 36 de mii de doze le-am distribuit pe toate de AstraZeneca, Pfizer am distribuit în jur de 12 de mii de doze, adică am securizat doza a doua, în total avem circa 48 de mii de vaccinuri, dintre care 12 mii au fost puse în aplicare de ieri și avem la acest moment încă 25-26 de mii de personal nevaccinat.

Nu ne putem compara cu alte state, fiindcă alte state au început vaccinarea pe 27 decembrie...

Nu ne putem compara și nu trebuie de comparat cu alte state, fiindcă alte state au început vaccinarea pe 27 decembrie, acum se află la etapa a III-a, au extins toate contingentele, desigur e mai ușor a vaccina atunci când ai toate contingentele posibile. Dacă noi deschidem acum oricare etapă, deci, vă imaginați că avem foarte multe persoane care pot fi vaccinate. Acum se întreabă de criteriul de echitate: dacă ai 10 mii de doze la 700 de mii de persoane, pe cine alegi să vaccinezi și cine o să răspundă pentru acest lucru? Se vaccinează lucrătorii medicali și acei medico-sociali.”

Europa Liberă: Există rost pentru mărirea vitezei sau Dvs. nu-l vedeți?

Alexei Ceban: „Desigur întotdeauna trebuie să fie un proces cât mai accelerat, au fost unele provocări, dar se încearcă maxim a le minimaliza. Avem și un proces foarte îndelungat, întrucât dozele sunt administrate dintr-un flacon de 10 doze, trebuie să te asiguri că ai 10 persoane. Aceasta și face anevoios procesul, fiindcă nu poți să deschizi un flacon și să vaccinezi din el două săptămâni, trebuie să fie foarte bine organizat.”

Studenții de la medicină vaccinați cu serul Sinopharm din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Europa Liberă: Dvs. ați văzut, probabil, calculele astea că, dacă mergem în acest ritm, vor trebui ani de zile?

Alexei Ceban: „Ani de zile vor trebui, dacă mergem cu câte 1.000-2.000 de doze pe zi. Noi când vom trece la etapa a II-a vom avea câte 5.000, câte 10.000, ulterior, mai mult de 10.000 de vaccinări pe zi. Nu pot fi comparate niște ritmuri care nu au relevanță, adică limitarea la toată metodologia dată este că s-a calculat conform etapei I, dar noi vom activa și etapa a II-a, etapa a III-a și vorbim despre disponibilitatea vaccinului. Vaccinul trebuie să fie disponibil, persoanele trebuie să accepte vaccinarea, acești doi factori sunt legați unul de altul.”

Europa Liberă: Să concluzionăm, în acest moment e o chestiune nu de birocrație, nu de lipsă de capacități, e o chestiune că așa a fost programat de la bun început? Eu corect am înțeles?

Alexei Ceban: „Corect. Am spus că etapa I va fi în jur de o lună și jumătate-două luni. Și întotdeauna sunt momente de îmbunătățit, nu toate comentariile sunt pertinente, dar trebuie să ne ajutăm și să înțelegem că procesul este unul mult mai complex decât se pare la suprafață.”

Europa Liberă: Dacă s-ar mări acum viteza, ar exista suficiente vaccinuri pentru a-i cuprinde pe toți?

Alexei Ceban: „Asta și este întrebarea numărul 1 și întrebarea-cheie. Trebuie să te asiguri că ai vaccinuri pentru contingente, pentru toate categoriile, adică dacă ai pentru lucrătorii medicali trebuie să te asiguri că ai vaccinuri suficiente.”

Europa Liberă: Ce așteptări mai există de intrări de vaccinuri în acest moment?

Alexei Ceban: „Așteptăm dozele pe platforma COVAX, care se amână de la o zi la alta, nu avem încă o confirmare, au spus că în următoarea perioadă ne vor livra dozele de AstraZeneca, de asemenea pe donația din România încă nu avem o confirmare, dar am înțeles că e posibil în viitorul apropiat să mai vină un lot. Cantități exacte nu pot să vă dau, deoarece nu am nicio confirmare.”

Europa Liberă: Dar această categorie despre care vorbeați, cât am cuprins din ea, iată, medicii, asistenții și cât ar mai fi?

Alexei Ceban: „Noi în total vorbim despre etapa I, în jur de 60.000 de persoane, dacă avem cuprinși aproximativ, ieri datele erau în jur de 24-25 de mii de persoane, mai mult de o treime, în jur de 40 la sută.”

XS
SM
MD
LG