O comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolai Ceaus, a fost creată astăzi în Parlament. Nevoia constituirii comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor întreprinse de organele competente în soluționarea cazului. La fel, se urmărește identificarea carențelor din legislația națională. Editorialistul și comentatorul Nicolae Negru vorbește despre o răpire surprinzătoare, iar modul cum s-a întâmplat acest lucru, în opinia sa, scoate în evidență vulnerabilitatea statului.
Nicolae Negru: „Evenimentul săptămânii este această răpire surprinzătoare a judecătorului din Ucraina, Nicolai Ceaus. Și modul cum s-a întâmplat lucrul acesta demonstrează că suntem totuși un stat falit sau un stat eșuat, o casă fără stăpân, în cazul nostru.”
Europa Liberă: Va avea de suferit relația bilaterală dintre Chișinău și Kiev în urma acestui caz?
Ce fel de stat suntem, dacă am acordat acest azil - un fel de refugiu - în mod ilegal?...
Nicolae Negru: „Trebuie clarificate circumstanțele în care s-a produs lucrul acesta și ar avea și statul Republica Moldova câte ceva să-și reproșeze. Eu nu cred că lucrul acesta s-a făcut, să zicem, cu știința lui Zelenski sau cu știința Maiei Sandu, că au coordonat instituțiile sau că a fost implicat SIS-ul în această chestiune. Dar dacă se confirmă că instituțiile ucrainene, procuratura ucraineană s-a adresat către procuratura Republicii Moldova și aceasta nu a răspuns la solicitările ucrainenilor, atunci apare o problemă. Iarăși, ce fel de stat suntem noi, dacă respectăm normele internaționale, dacă suntem și noi angajați în combaterea crimei, combaterea corupției, dacă am acordat acest azil, că nu poți să-i spui azil politic, e un fel de refugiu și l-am acordat în mod ilegal? Prin urmare, instituțiile statului nostru trebuiau să corecteze acea nelegiuire sau ilegalitate care a fost comisă pe timpul când spuneam că statul era capturat și să extrădeze acest personaj, acest judecător, dar nu s-a întâmplat lucrul acesta. Din 2019, noi nu mai suntem un stat capturat, de ce nu au fost corectate acele ilegalități care s-au comis atunci? S-ar putea că nu au fost corectate, fiindcă cei care erau atunci la butoane se află și acum la butoane, dl Dodon, de exemplu. Ei repede s-au grăbit să arunce pisica în ograda președinției, dar dl Dodon este cel care controlează guvernul, cel care coordonează, așa cum coordona mai înainte Plahotniuc, coordonează instituțiile statului și dl Dodon nici nu ascunde măcar lucrul acesta.”
Europa Liberă: În parlament tocmai la inițiativa socialiștilor s-a creat această comisie care vrea să aducă mai multă lumină asupra acestui caz?
Nicolae Negru: „Mie mi se pare că tocmai e cazul când cineva vrea să apuce primul prăjina și acum socialiștii apucă prăjina, dar s-ar putea ca această comisie să constate că instituțiile statului nu și-au făcut datoria cum se cade în această perioadă de după 2019 și responsabilitatea atunci cade pe dl Dodon. În această perioadă a fost el și președinte, în această perioadă el a numit și procurorul general, l-a avut la dispoziție pe ministrul de interne, SIS-ul s-a aflat și el sub oblăduirea, să spunem așa, sub controlul președintelui. S-ar putea ca această inițiativă să-i lovească tot pe deputații socialiști ca un bumerang. E adevărat că Maia Sandu a discutat la Kiev cu Zelenski, dar, iarăși repet, nu cred că Maia Sandu a făcut lucrul acesta, mai cu seamă că instituțiile statului nu se află sub controlul Maiei Sandu și, până la urmă, se va dovedi lucrul acesta, dar asta nu justifică de cealaltă parte, acțiunile ucrainenilor, acțiunile autorităților de la Kiev. Modul cum a fost răpit acest judecător desigur nu ne face nouă cinste, dar nici lor nu le face cinste, fiindcă ei trebuiau să insiste pe cale legală, trebuiau să facă publice aceste demersuri către autoritățile de la Chișinău, ei însă au hotărât să acționeze banditește, adică ei au compromis Republica Moldova și s-au compromis și pe ei înșiși.”
Acum socialiștii apucă prăjina...
Europa Liberă: Mai este un zvon că, chipurile, ar putea a treia țară să aibă interese ca să fie afectată relația dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Nicolae Negru: „Cu siguranță există așa ceva și noi cunoaștem cu toții care este a treia țară și care este a treia forță. Desigur că lucrurile trebuie clarificate, nu putem exclude o implicare a unei a treia forțe, de aceea eu zic că este necesară o clarificare urgentă, fără a ne inflama, să spunem așa, adică în cazul de față mă refer la capii noștri, la președinta Republicii Moldova, la premier ș.a.m.d., fără a ne inflama, cu calm, dar și cu perseverență să încercăm să clarificăm aceste lucruri. Să adresăm anumite întrebări și ucrainenilor, dar iarăși nu cu intenția de a strica relațiile, dar a clarifica, fiindcă aceste acțiuni pot fi organizate cu scopuri diversioniste, cu scopuri rele și de aici, și de dincolo. Eu chiar exclud lucrurile astea că tocmai de la Zelenski au pornit lucrurile astea, dar asta se vrea. Cel care a făcut lucrul acesta, conștient sau inconștient, probabil și-a dorit și o stricare a relațiilor dintre Kiev și Chișinău. Eu nu cred că nu și-au dat seama, că era atâta haos în capul lor sau, să zicem, atâta lipsă de cunoștințe că nu și-au dat seama că ar putea urma consecințe nedorite nici pentru Ucraina și nici pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Până astăzi am aflat de la șeful diplomației de la Kiev că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea acestui judecător Ceaus, urmează totuși să spună cu fermitate și Republica Moldova poziția ei, pentru că de la ministrul de interne Voicu am aflat că majoritatea cetățenilor implicați în această răpire sunt persoane cu cetățenie ucraineană.
Nicolae Negru: „Ucrainenii pot să spună că nu au fost implicate instituțiile statului, dar trebuie să și demonstreze lucrul acesta, deocamdată auzim doar declarații. Și dl Voicu, ministrul de interne al Republicii Moldova, trebuie să prezinte la comisia parlamentară informația respectivă și opinia publică trebuie să se convingă, prin intermediul acestei comisii, că instituțiile statului nostru au procedat corect. Până acum există aceste suspiciuni că cineva de la noi nu și-a făcut datoria la frontieră, de exemplu, sau poliția nu și-a făcut datoria și că ar exista o anumită înțelegere între Kiev și Chișinău, nu neapărat la cel mai înalt nivel, s-ar putea lucrurile astea să se întâmple la un nivel mai jos, dar oricum este ilegală această înțelegere.”
Europa Liberă: În altă ordine de idei, în această săptămână s-a discutat mult despre legătura dintre instituirea stării de urgență și interesul unora de a amâna dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor anticipate. Dvs. ce ați înțeles din declarațiile făcute de principalii actori politici?
Opinia publică trebuie să se convingă că instituțiile statului nostru au procedat corect...
Nicolae Negru: „Declarațiile lui Dodon sunt importante și declarațiile lui Pavel Filip care, într-un fel, a trădat intențiile Partidului Socialiștilor, intențiile lui Dodon. De fapt, dl Ciocoi a spus aproape cu text deschis că această stare de urgență a fost instituită pentru a amâna alegerile anticipate. Și Dodon – pasărea pre limba ei piere – a declarat că, dacă Maia Sandu îl desemnează pe Golovatiuc pentru funcția de prim-ministru, atunci ei anulează starea de urgență. Mi se pare că este un lucru simptomatic, ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns modul acesta cum acționează principalii politicieni, deci cele mai importante persoane se joacă de-a statul în cazul de față, le lipsește seriozitatea și, mai mult decât atât, această declarație a lui Dodon demonstrează că el nu-și dă seama pe ce lume trăiește, că el într-atât de mult vrea să pară că e cel controlează, e cel care se află la butoane, încât se auto-trădează, încât își taie creanga de sub picioare, fiindcă acum demersul lui Octavian Țîcu privind anularea acestei stări de urgență din mai multe pricini poate să aibă un ecou pozitiv la Curtea Constituțională, adică sunt motive de a pune sub semnul întrebării această declarare a stării de urgență în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar între timp președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat Curții Constituționale un demers privind sesizarea legată de dizolvarea parlamentului și ea solicită interpelarea avizului Comisiei de la Veneția în privința acelei sesizări a Maiei Sandu.
Nicolae Negru: „E un demers foarte ciudat din partea Zinaidei Greceanîi. De ce l-a adresat la Curtea Constituțională? Putea să-l adreseze la Comisia de la Veneția. De ce să răspundă Curtea Constituțională pentru Comisia de la Veneția, mai cu seamă că mai înainte fracțiunea socialiștilor a trimis un mesaj la Curtea Constituțională în care a amintit de această recomandare a Comisiei de la Veneția? Avem pur și simplu dovada unor acțiuni incoerente din partea socialiștilor, e un fel de agonie, un fel de agitație și, simțind că le fuge pământul de sub picioare, întreprind tot felul de acțiuni. O acțiune de aceeași natură e și demersul către Consiliul Superior al Magistraturii să desemneze mai repede un membru al Curții Constituționale. De ce s-ar amesteca ministrul justiției în afacerile Consiliului Superior al Magistraturii, a încălcat ceva termene acest Consiliu Superior al Magistraturii sau are dreptul dl Fadei Nagacevschi să dea indicații Consiliului Superior al Magistraturii? D-lui se referă direct la niște date care au legătură cu activitatea Curții Constituționale, am putea zice că el vrea să influențeze Curtea Constituțională. Deci, multe lucruri care se fac acum și pe care le fac cei de la putere, așa-zisa majoritate parlamentară sau majoritatea deputaților sunt incoerente și demonstrează o lipsă de gândire clară, o lipsă de strategie. Probabil ceva se întâmplă acolo și această agitație le întunecă gândirea, să zicem așa.”