Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: Grupările politico-oligarhice s-au coalizat împotriva președintei Maia Sandu


Răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns subiect de discuții în Parlament, unde a fost creată o comisie care va investiga acest caz. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii PSRM. Ministerul de Externe al Ucrainei a negat implicarea instituțiilor de stat. Disputele au pornit de la faptul că mașina, în care a fost urcat judecătorul, avea numere de înmatriculare diplomatice. Expertul comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, sugerează că acest caz este promovat în lupta politică internă.

Interviu cu Valeriu Pașa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât mister există în acest caz de răpire a cetățeanului ucrainean pe teritoriul Republicii Moldova?

Valeriu Pașa: „Deocamdată e, deocamdată este destul de mult. Pentru mine, cele mai mari semne de întrebare le trezește felul în care au acționat diferite grupuri mediatice, în special cel afiliat Partidului Socialiștilor, pentru că, din momentul când s-a întâmplat, au acționat în baza unei pregătiri. Deci, este un scenariu clar, din ce informații se lansează, de unde, cum se amplifică, ce mesaje se transmit și doi: sunt acele filmări care, chipurile, întâmplător se întâmplă, în special a doua filmare care a apărut în spațiul public cu acea cameră, chipurile, întâmplătoare, care foarte comod se întoarce în spatele acele mașini și filmează, și cu mașina care se oprește exact acolo, nu merge nici câțiva metri în față, nici câțiva în spate. Sunt niște lucruri dubioase, urmează să se clarifice organele de resort, dar eu cred că autoritățile ucrainene ar trebui să dea cât mai rapid numeroase explicații, să publice ce cunosc și să dezamorseze inclusiv aceste teorii conspirologice în jurul acestui caz.”

Autoritățile ucrainene ar trebui să dea cât mai rapid numeroase explicații...

Europa Liberă: Dar per ansamblu, ce lecții dă acest caz Republicii Moldova, pentru că mai mulți cetățeni vorbesc că ar exista deja o teamă pentru securitate, pentru că statul nu e capabil să asigure această securitate cetățeanului, alții cred că în joc e și un interes geopolitic?

Valeriu Pașa: „Interesul geopolitic deja este în vizor în momentul în care acest caz este instrumentat în lupta politică internă și în promovarea unor mesaje anti-ucrainene, anti-Vest, în sens mai larg evident că se întrevăd aceste lucruri, dar vedem și actorii, pentru că sunt niște exponenți ai Moscovei la Chișinău, aceste grupuri politice și mediatice nu sunt cumva o surpriză și este firesc că au utilizat-o. Asta fac ei, încearcă să își promoveze interesele cum o înțeleg. Cât ține de atitudinea cetățenilor, nu cred că s-au schimbat prea multe. Mai mult ca atât, am asistat și la tentative absolut stângace, să compari acest caz cu răpirea abuzivă a acelor profesori turci și expulzarea lor ilegală în Turcia, unde au fost condamnați pe criterii strict politice. Deci, este o crimă gravă împotriva drepturilor omului să-l compare cu acest caz Ceaus, care este unul grav, dar totuși nu sunt cazuri comparabile, nu cred că s-a schimbat ceva și în opinia cetățenilor despre instituțiile statului Republica Moldova, care sunt slabe, dar eu, în același timp, am mari semne de întrebare despre cum a acționat Ministerul de Interne în acest caz, inclusiv felul în care au fost scurse în presă anumite informații. A trecut deja o săptămână și Ministerul de Interne nu prezintă pe cine totuși au reținut și ce informații au, Ministerul de Interne a afirmat că a avut o persoană reținută, a trecut o săptămână și noi nu-i cunoaștem identitatea, au spus doar că este cetățean străin, apoi mai multe surse de presă au scris că este un cetățean ucrainean și noi până acum nu avem din partea Ministerului de Interne măcar confirmarea că, într-adevăr, este un cetățean ucrainean, să ni-l arate, să explice ce implicare are. Și asta tot ne duce la gândul că mai multe părți implicate în tot procesul, inclusiv în investigații, nu ne spun tot ce știu.”

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Europa Liberă: Dar tocmai la inițiativa deputaților PSRM în parlament a fost creată o comisie menită să elucideze acest caz. Aveți așteptări că ar putea să verse mai multă lumină această comisie?

Valeriu Pașa: „Eu am niște așteptări foarte precise de la această comisie și vă garantez că primele ei concluzii foarte rapid vor fi că Serviciul de Informații și Securitate trebuie trecut în subordinea parlamentului, iar actualul director trebuie să-și dea demisia sau să fie demis. De fapt, concluziile acestei comisii deja au fost enunțate de către Andrian Candu și de către Igor Dodon. Și dacă ne aducem aminte că încă la finele lunii martie Igor Dodon spunea că este sigur că o procedură de impeachment va fi inițiată de partidele de dreapta și PSRM-ul va susține acest demers, atunci vedem că acest scenariu se materializează prin această comisie. Și tot Igor Dodon a spus că el crede că acest caz poate duce la demiterea președintei, dar nu prin procedură de referendum, ci prin procedură penală, iar primii în spațiul public această ipoteză că răpirea lui Ceaus trebuie să ducă la condamnarea dnei președinte și demiterea ei au fost niște politicieni inclusiv apropiați de Veaceslav Platon. Pentru mine nu este altceva decât o coalizare largă a grupărilor politico-oligarhice, care pot fi tratate și drept grupări criminale organizate împotriva președintei și în favoarea menținerii sistemului acesta corupt, cleptocratic, în special a controlului asupra justiției.”

Europa Liberă: În ce măsură poate să se înrăutățească relația bilaterală între cele două state - Republica Moldova și Ucraina -, pentru că tocmai după ce a preluat mandatul de președinte Maia Sandu efectuând prima vizită peste hotare în Ucraina s-a considerat un dezgheț al cooperării moldo-ucrainene?

Valeriu Pașa: „Eu cred că acest fapt depinde, în primul rând, de autoritățile ucrainene în ce măsură vor fi cooperante și vor publica transparent informația pe care o au despre acest caz. În cazul în care se va demonstra că sunt implicate organe de stat sau persoane private...”

Europa Liberă: Șeful diplomației de la Kiev a și dezmințit că ar fi implicate instituții de stat din Ucraina.

Valeriu Pașa: „În cazul în care se va confirma că instituții de stat au fost implicate și nici măcar șeful diplomației nu știa, vedem că și el ar fi pus într-o situație foarte stânjenitoare.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă se va răsfrânge acest caz asupra cooperării dintre Chișinău și Kiev.

Valeriu Pașa: „Asta spuneam, în cazul în care autoritățile de la Kiev vor fi cooperante și vor prezenta toată informația de care dispun, vor organiza investigații imparțiale și transparente pe interior și dacă se dovedește că sunt cetățeni ucraineni implicați, aceștia vor fi pedepsiți, atunci eu cred că nu va exista o înrăutățire a relației. Dacă însă se dovedește că din cauza inacțiunii sau a acțiunii unor instituții de stat din Ucraina situația politică din Republica Moldova se înrăutățește în asemenea hal, evident că asta va afecta relația bilaterală și cooperarea inclusiv pe platforme internaționale, nu doar bilaterale.”

Europa Liberă: Așteptați ca Ceaus să vină cu declarații fie în spațiul public, fie pe banca acuzaților?

Valeriu Pașa: „Nu știu, dar dacă este adevărată afirmația precum că acesta a fost scos în Ucraina, firesc ar fi să apară și să ne vorbească în public. Dacă însă este cu totul în altă parte, de exemplu, la Tiraspol, cum presupun unii, atunci clar lucru că nu va apărea.”

Europa Liberă: Cât de mult va avea de suferit imaginea Republicii Moldova, dacă nu se elucidează acest caz?

Valeriu Pașa: „Ea este proastă și așa, adică nu cred că ne afectează încă mult mai rău, dar cu siguranță nu ne face față.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG