Linkuri accesibilitate

Administrația Biden preferă să acționeze în legătură cu cazul Navalnîi pe canale diplomatice


Acțiunea pro-Navalnîi în Londra, Marea Britanie. 13 aprilie 2021
Acțiunea pro-Navalnîi în Londra, Marea Britanie. 13 aprilie 2021

Șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională, Jake Sullivan, a răspuns criticilor că președintele Biden nu l-a menționat pe Alexei Navalnîi în conversația telefonică cu Vladimir Putin.

Administrația Biden a avertizat guvernul rus că dacă oponentul lui Putin, Alexei Navalnîi moare în detenție, vor exista consecințe. Într-un interviu, șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională, Jake Sullivan, a răspuns criticilor că președintele Biden nu l-a menționat pe Navalnîi într-o recentă alocuțiune cu privire la Rusia sau în conversația telefonică cu Vladimir Putin, spunînd că administrația preferă să acționeze în legătură cu această chestiune pe canale diplomatice, care vizează nivelele cele mai înalte ale conducerii Rusiei.

Surse de presă au arătat că Biden a caracterizat sîmbătă arestarea lui Navalnîi ca fiind „total nedreaptă și nepotrivită”. Unele știri arată că Navalnîi riscă insuficiența renală și că se află în greva foamei. Autoritățile susțin că lui i s-ar fi oferit îngrijire medicală, dar că a refuzat-o, solicitând accesul unui medic pe care să-l aleagă el, asta în condițiile în care se știe ca regimul de la Moscova a încercat să-l otrăvească.

Susținători ai lui Navalnîi spun că decesul este o posibilitate distinctă, în condițiile actuale. În interviul său, Sullivan a amintit că Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce regimul i-a făcut lui Navalnîi, inclusiv folosirea unui agent chimic pentru a-l ucide. Sullivan a spus că ceea ce i se întîmpla dizidentului rus este responsabilitatea guvernului de la Moscova, care-l ține la închisoare si ca Rusia va suporta consecințe în cazul unui eventual deces.

O alta preocupare a administrației americane este situația din Ucraina, unde, conform declarațiilor directorului CIA, Bill Burns, Rusia a masat suficiente efective pentru o „incursiune militară limitată”.

Moscova a evitat o intervenția directă în estul Ucrainei în 2014, dar experți spun că ar putea-o face acum, într-o încercare de a extinde controlul asupra unor noi teritorii și a asigura surse de apă pentru Crimeea ocupată. Acesta este contextul în care – în convorbirea sa telefonică cu Putin – Joe Biden a propus organizarea unui summit.

XS
SM
MD
LG