Linkuri accesibilitate

Bilanțul campaniei de vaccinare la opt săptămâni de la declanșare


Un bilanț al campaniei de vaccinare la opt săptămâni după ce a fost inițiată.

După o accelerare soldată cu impunerea stării de urgență, pandemia de Covid-19 a încetinit de câteva zile. Motivele sunt greu de stabilit cu exactitate deocamdată, și nu există unitate în părerile despre ce restricții ar trebui prelungite, care ar trebui ridicate ș.a.m.d. Un punct de consens este, însă, că trebuie să continue campania de vaccinare, de care mulți își leagă speranțele de depășire a coșmarului care durează de peste un an.

Bilanțul campaniei de vaccinare la opt săptămâni de la declanșare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct

La opt săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost imunizate peste 96 de mii de persoane, ceea ce constituie 2,5 la sută din populația generală, dintre care mai mult de 10 mii cu ambele doze. Cea mai mare rată de imunizare e în rândul lucrătorilor medicali şi constituie 62 la sută.

Rezultatele imunizării, chiar şi cu o singură doză, sunt deja vizibile, constată medicul epidemiolog Alexei Ceban de la ANSP. Rata de îmbolnăvire cu Covid a lucrătorilor medicali scade constant, mai accentuat în rândul medicilor care s-a imunizat în proporție de 80 la sută, precizează Alexei Ceban: „Dacă în medie, medicii reprezentau 2,1 % pe săptămână din totalul de cazuri, în ultima săptămână a fost înregistrat indicatorul de 0,3 %. Asta ar însemna o scădere de 85,7 la sută specific pentru medici. În rândul lor a fost acceptabilitatea şi acoperirea cât mai mare şi rezultatele sunt pe măsură. Este un exemplu şi pentru alte contingente de a fi vaccinate.”

Campania de imunizare are loc deocamdată exclusiv din contul donațiilor. Până acum R. Moldova a recepționat în total peste 290 de mii de doze de vaccin, în special marca AstraZeneca, dintre care mai mult de jumătate au ajuns în ţară sâmbătă, însumând 180 de mii de doze donate de România şi platforma internațională COVAX. Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii Denis Cernelea precizează că, grație noilor doze recepționate, care de marţi au început să fie repartizate în teritoriu, R. Moldova demarează integral etapa a doua a campaniei de vaccinare. Alături de persoanele vârstnice şi cele cu comorbidităţi, vor fi imunizați lucrătorii din educație, cei din structurile de menținere a ordinii publice şi din alte instituţii, între care Parlamentul, Președinție şi Guvern.

Din partea noastră au fost pregătite toate actele necesare

Pe parcursul lunii iunie prin intermediul platformei COVAX ar urma să fie livrat un nou lot de aproape 11 mii de doze de vaccin Pfizer. Este așteptată şi donația de peste 180 de mii de doze de Sputnik promisă de Federaţia Rusă, spune Denis Cernelea: „Din partea noastră au fost pregătite toate actele necesare. Suntem în aşteptarea acestui în timpul cât mai apropiat posibil. O dată exactă nu putem numi. Probabil în timpul cel mai apropiat în luna curentă.”

Concomitent autorităţile din sănătate duc negocieri directe cu 10 producători de vaccinuri, precizează Cernelea. De la compania Pfizer au fost solicitate 700 de mii de doze, în mai multe tranşe. Este aşteptată oferta companiei pentru demararea negocierii contractelor. O altă înţelegere convenită că producătorul vaccinului Moderna prevede achiziționarea a 1,5 milioane de doze, la fel, în câteva tranşe, dar preponderent începând cu anul viitor, afirmă secretarul de stat.

Autorităţile din sănătate au decis să procure mai puţine doze decât planificau iniţial de vaccin CoronaVac al companiei farmaceutice chineze Sinovac, singura care şi-a depus oferta la licitaţia organizată anterior de Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate. Acest tip de vaccin neautorizat încă internaţional este în proces de a fi înregistrat în Moldova, a anunţat şefa comitetului de experţi în imunizări Ninel Revenco (mai multe amănunte AICI). Ea a precizat că vaccinul chinezesc este sigur, chiar dacă eficiența lui este apreciată diferit în studii internaționale

„Iniţial s-a propus 400 de mii de vaccinuri. Am zis loturile să fie mai mici pentru achiziţionare din motive ca ţara să poată asimila aceste vaccinuri mai bine şi mai eficient. Din aceste motive se duc deja tratative pentru a procura 100 de mii de doze, dar contractul încă nu este încheiat.”

Alte circa 2 milioane de doze de vaccin, ce ar acoperi 30 la sută din populaţia ţării, Moldova ar urma să le procure la prețuri preferențiale şi printr-o procedură simplificată prin intermediul platformei COVAX. Ce tipuri de vaccin vor fi achiziționate deocamdată nu e limpede, sugerează medicul epidemiolog Alexei Ceban.

„La moment platforma COVAX lucrează cu vaccinul Pfizer şi AstraZeneca. Vine şli vaccinul Johnson & Johnson. Sunt şi alte vaccinuri, dar care vor fi puse în aplicare după ce vor fi aprobate. Portofoliul este extrem de larg. Toate vaccinurile care vor fi incluse în acest portofoliu vor fi accesibile pentru noi în dependenţă de disponibilitate.”

Un alt segment important pe care contează autorităţile moldovene pentru a suplini stocurile de vaccin şi duc tratative cu Comisia Europeană este ca alte state europene, în special România, să-i poată revinde Moldovei acele loturi pe care le-au achiziționat ele la prețuri preferențiale, intre timp devenite de prisos.

XS
SM
MD
LG