Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, întâlnire cu Klaus Iohannis: care este obiectivul comun major


Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
Președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

După vizita la instituțiile europene, Maia Sandu a făcut și o vizită inopinată la București.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a reluat, la întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sprijinul Bucureștiului pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Întâlnirea celor doi nu a fost anunțată în prealabil de niciuna dintre părți și are loc atât pe fondul posibilității alegerilor anticipate din Republica Moldova, cât și al îngrijorărilor legate de presiunile militare exercitate de Rusia în regiune.

Potrivit Palatului Cotroceni, Klaus Iohannis și Maia Sandu au analizat „stadiul implementării proiectelor convenite cu ocazia vizitei Preşedintelui României la Chişinău, la data de 29 decembrie 2020”. Administrația prezidențială de la București precizează în acest context că România a donat Republicii Moldova echipamente medicale şi de protecţie împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro, precum şi o cantitate de peste 200.000 de vaccinuri, urmând ca în etapa următoare să ajungă în Republica Moldova o donaţie constând în 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor moldoveni.

Klaus Iohannis a asigurat-o pe Maia Sandu că România va sprijini agenda de reforme a Chișinăului. Președintele român a mai adăugat că România rămâne principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova și a subliniat în acest context sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19.

Maia Sandu i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru susţinerea oferită de România, mai ales contextul dificil generat de pandemie.

De asemenea, preşedinta Maia Sandu a apreciat sprijinul României pentru calea europeană a Republicii Moldova, subliniind că va continua eforturile pentru implementarea agendei de reforme, în spirit democratic şi european.

Comunicatul administrației prezidențiale de la București menționează că „cei doi preşedinţi au convenit continuarea dialogului bilateral la nivel înalt în vederea aprofundării cooperării pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce priveşte proiectele bilaterale de importanţă strategică, cu accent pe cele din domeniile energiei, transporturilor, precum şi al educaţiei sau sănătăţii”.

Cei doi șefi de stat au vorbit și despre obiectivul principal al cooperări dintre cele state, care pe scurt înseamnă asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova şi conectării sale ireversibile la spaţiul european.

XS
SM
MD
LG