Linkuri accesibilitate

UE respinge decizia Moscovei de a include Meduza TV pe lista „agenților străini”


Uniunea Europeană a respins etichetarea de către autoritățile ruse a postului de televiziune independent Meduza din Letonia, drept „agent străin” și a îndemnat Moscova să pună capăt „încălcării sistematice” a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

„Respingem decizia autorităților ruse de a include un media independent Meduza pe lista„ agenților străini”, a declarat serviciul diplomatic al UE într-o declarație publicată astăzi.

Blocul a subliniat că datoria presei este de a „raporta probleme de interes public” și „obligația autorităților statului (...) de a se asigura că pot face acest lucru într-o atmosferă liberă de frică și intimidare”.

„Este extrem de îngrijorător faptul că autoritățile ruse continuă să restricționeze activitatea platformelor media independente, precum și a jurnaliștilor individuali”, a spus purtătorul de cuvânt Uniunii, adăugând: „ acest lucru contravine obligațiilor internaționale și respectării drepturilor omului în Rusia”.

Compania media Meduza a fost înființată în 2014 de fostul redactor-șef al Lenta.ru, Galina Timcenko, după ce ea și majoritatea redacției Lenta.ru au plecat de la aceasta companie ca urmare a unei schimbări de proprietate. Potrivit site-ului independent de monitorizare Medialogia, Meduza a fost printre primele 10 cele mai citate surse de internet în limba rusă în 2020 și a ocupat locul întâi în clasamentul celor mai populare site-uri pe rețelele de socializare. Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Una dintre modificările sale vizează mediile de informare finanțate din străinătate.

În 2017, guvernul rus a plasat pe listă și serviciul rus al RFE/RL, Radio Svoboda, alături de alte șase servicii de știri în limba rusă ale postului nostru, precum și televiziunea Current Time, un proiect comun al Europei Libere și Vocea Americii. La sfârșitul anului 2020, legislația a fost modificată pentru a permite guvernului rus să includă și persoane fizice, inclusiv jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții și pedepse penale.

„Este poziția veche a Uniunii Europene că așa-numita lege a „agentului străin” contribuie la încălcarea sistematică a libertăților fundamentale și restricționează societatea civilă, mass-media independentă și drepturile opoziției politice din Rusia”, se arată în declaraţia Uniunii Europene „Democrația este o valoare universală care implică respectarea drepturilor omului, așa cum stipulează dreptul internațional”.

Agenția de stat rusă care monitorizează presa – Roskomnadzor - a adoptat anul trecut reguli care impun companiilor media de pe lista agenților străini să marcheze toate materialele scrise cu o notificare lungă, toate materialele radio cu o declarație audio și toate materialele video cu o declarație text de 15 secunde. Agenția a întocmit sute de plângeri împotriva proiectelor postului nostru pentru nerespectarea unor astfel de reguli care ar putea duce la amenzi în valoare totală de peste 1 milion de dolari. Compania Radio Europa Libera/Libertatea (RFE/RL) a numit amenzile „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”, în timp ce Departamentul de Stat al SUA a caracterizat acţiunile Moscovei în acest caz drept „intolerabile”.

XS
SM
MD
LG