Linkuri accesibilitate

Miloš Zeman: nu există dovezi privind implicarea Rusiei în explozia din 2014 de la Vrbetice


Vrbetice, estul Moraviei, Cehia, 20 octombrie 2014.
Vrbetice, estul Moraviei, Cehia, 20 octombrie 2014.

Președintele Cehiei Miloš Zeman a declarat că există două teorii despre ce anume a cauzat explozia unui depozit de muniții în 2014 aflat la baza unei severe crize deiplomatice dintre Cehia și Rusia, și că amândouă trebuie cercetate. Vorbind prima oară despre acest incident într-o intervenție televizată duminică 25 aprilie, Zeman a spus că o versiune a evenimentelor e aceea potrivit căreia serviciile de informații rusești au fost implicate în acea explozie. Cealaltă versiune, a adăugat el, e că explozia a fost cauzată de mânuirea neglijentă a munției.

Premierul ceh Andrej Babiš a anunțat în 17 aprilie că investigatori ai Serviciului de securitate și informații au pus la dispoziție „dovezi de necontestat” că există o „suspiciune rezonabilă privind rolul unor membri ai unității 29155 din serviciul de informații al armatei ruse GRU în explozia depozitului de muniție de la Vrbetice în 2014”.

Referindu-se la raportul Serviciului de securitate și informații, Zeman a spus că nu există „nici probă, nici dovadă” că cei doi agenți GRU ruși căutați în legătură cu o posibilă implicare în explozie au fost la depozitul de armament. Zeman, ale cărui puteri sînt mai degrabă protocolare, a exprimat deseori puncte de vedere pro-rusești, și e considerat ca fiind prietenos față de Moscova.

Explozia din 16 octombrie 2014 a aruncat în aer 50 de tone de muniție. Două luni mai târziu, la același depozit au explodat alte 13 tone de muniție.

În replică, guvernul ceh a anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși considerați spioni, declanșînd o serie de acțiuni diplomatice de ripostă între cele două țări.

Rusia a negat că e implicată în explozie.

Presa cehă a relatat că muniția și armamentul distrus în explozia de la Vrbetice, în care au fost ucise două persoane, erau destinate forțelor guvernamentale ucrainene care luptă contra separatiștilor sprijiniți de Rusia în estul Ucrainei.

Cei doi ofițeri de informații căutați în legătură cu explozia din 2014 sănt aceiași ofișeri GRU ruși acuzați de tentativa de asasinare cu un agent neuro-txic militar împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal. Skripal și fiica lui au supraviețuit atacului cu ceea ce anchetatorii britanici au stabilit că a fost agentul neurotoxic de proveniențăr sovietică Noviciok. O femeie din Marea Britanie care a venit accidental în contact cu substanța a încetat din viață

XS
SM
MD
LG