Linkuri accesibilitate

Consilier de la Kremlin: președintele rus s-ar putea întâlni cu omologul său american în iunie


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Președintele rus s-ar putea întâlni cu omologul său american în iunie, a afirmat un consilier de la Kremlin în 25 aprilie. Mai devreme luna aceasta, Joe Biden a propus o întîlnire față-n față cu Vladimir Putin, în contextul deteriorării substanțiale a relațiilor dintre Statele Unite și Rusia.

Kremlinul a sugerat că vede pozitiv oferta acestei întâlniri la cel mai înalt nivel, iar discuțiile cu Washingtonul sînt în curs. Principalul consilier de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a spus că deși nu s-a luat o decizie definitivă, summitul ar putea avea loc în iunie. „A fost numită luna iunie, se vorbește chiar de date concrete”, a spus Ușakov la televiziunea de stat Rossyia-1. „Vom lua o decizie în funcție de mai mulți factori”, a adăugat Ușakov, care e fostul ambasador rus în Statele Unite.

Un summit în iunie ar putea coincide cu vizita lui Biden în Marea Britanie (pentru summitul G7) și la Bruxelles (pentru summiturile NATO și UE). Casa Albă a spus că un summit Biden-Putin ar putea avea loc într-o țară europeană neutră, Austria și Finlanda declarându-se interesate să să-i găzduiască pe cei doi lideri. Tensiunile dintre Rusia și Statele Unite au continuat să crească în intensitate din cauza conflictului din Ucraina, noile sancțiuni impuse de americani rușilor în urma atacurilor cibernetice și amestecului în alegeri, și din cauza problemei legate de liderul de opoziție rus Alkesei Navalnîi.

XS
SM
MD
LG