Linkuri accesibilitate

Grupul de la Vișegrad se declară solidar cu Cehia în confruntarea cu Rusia


Grupul de la Vișegrad: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Grupul de la Vișegrad: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Premierii Poloniei, Ungariei și Slovaciei și-au exprimat, luni, „solidaritatea totală” cu Cehia, în privința „implicării unor agenți ai serviciilor secrete rusești în explozia depozitului de muniție de la Vretice” în 2014, se spune într-o declarație adoptată după o reuniune online de urgență a țărilor de la Vișegrad.

Tot luni, un membru al Ambasadei ruse la București a fost declarat persona non-grata. Potrivit unui comunicat al diplomației de la București, este vorba de Alexei Grișaev, adjunct al atașatului militar, „având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova a avertizat că Rusia nu va rămâne fără răspuns. „Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la paşii corespunzători în relaţia cu Moscova” a mai declarat luni Zaharova, pentru agenţia de presă oficială TASS, citată de Agerpres.

Conform unor surse guvernamentale citate detaliat de postul de televiziune Digi24, Alexei Grișaev ar fi agent GRU și ar fi încercat să racoleze cetățeni români aflați în posturi guvernamentale în vederea furnizării de informații legate de activități militare NATO.

Citește și: Expulzarea spionilor ruși din ambasade.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG