Linkuri accesibilitate

Problemele de la Calea Ferată sub lupa Consiliului Suprem de Securitate


Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova, care a examinat marți situația de la Calea Ferată, a cerut guvernului demisionar să găsească în regim de urgență resurse pentru restanțele salariale către cei peste 6 mii angajați care nu și-au mai ridicat lefurile de patru luni. Totodată, a cerut executivului să prezinte un plan de restructurare în termen de zece zile, cu reeșalonarea celorlalte datorii. Discuția vine după ce numeroși angajați au făcut grevă ieri și alaltăieri, la mai multe noduri feroviare.

Problemele de la Calea Ferată sub lupa Consiliului Suprem de Securitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Printre recomandările Consiliului Suprem de Securitate, pe lângă stingerea datoriilor pentru neplata salariilor, figurează demiterea actualului director interimar, care a demonstrat „performanța proastă și management defectuos”, mai mult, potrivit președintei Maia Sandu, „conducerea CFM a dus întreprinderea conștient la faliment, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari”.

Se propune astfel ca Agenția Proprietății Publice (APP), în termen de zece zile, să prezinte CSS un plan pentru remedierea situației, de reeșalonare a datoriilor cui prioritizarea achitării salariilor. Să fie demarat un concurs transparent de selectare a viitorului administrator al întreprinderii.

Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție li se sugerează să accelereze urmărirea penală pe dosarele deschise pe fraudele de la Calea Ferată și să investigheze activitatea ultimului director.

Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

În contextul politic tumultos, când nu doar executivul este în exercițiul funcțiunii, dar există șanse ca și legislativul să fie dizolvat, în grija cui va fi remunerarea salariaților, l-am întrebat pe consilierul prezidențial responsabil de domeniul economic Veaceslav Negruța. „Azi a fost cea de-a treia încercare de a avea ședința Consiliului Suprem de Securitate la subiectul CFM. Celelalte două încercări de a discuta subiectul deloc ușor au fost amânate din considerentele că managementul a refuzat sau sub pretextul de îmbolnăvire nu a considerat necesar să se prezinte la ședință. De aceea azi ședința totuși a avut loc; au fost un director adjunct și reprezentanții Agenției Proprietății Publice.

Guvernul să găsească soluții să stingă cel puțin o parte din datoriile față de angajați la această întreprindere

Salariile, într-adevăr, și oamenii care muncesc acolo sunt prioritatea numărul unu. Asta se vede și din recomandările făcute în decizia finală a Consiliului Suprem de Securitate, unde este clar este indicat guvernului, în termen foarte restrâns, să găsească soluția și sursa financiară pentru a stinge cel puțin o parte din datoriile față de angajați la această întreprindere. Este necesară implicarea factorilor de decizie pentru a indica acele soluții și ele pot fi multiple, nu doar din banul public și atunci rolul guvernului este de a pune la dispoziție factorilor de decizie inclusiv de la Calea Ferată ca în termen restrâns să stingă o parte din datorii față de propriii angajați.”

Chiar dacă Calea Ferată este o întreprindere la autogestiune, statul are datoria să ajute acești angajați, spune consilierul prezidențial Veaceslav Negruța, adăugând că deși această guvernare e pe ducă, soluția trebuie să vină de la executiv.

În total, 165 de milioane de lei datorează întreprinderea de stat celor peste șase mii de angajați, alte câteva sute de milioane de lei Calea Ferată datorează altor creditori.

Problemele CFM nu sunt de dată recentă, sunt de decenii, spun mai mulți experți din domeniu, aceste evoluții negative au fost prevăzute, dar s-a ajuns în acest moment deoarece mulți politicieni au încercat să evite reformele.

XS
SM
MD
LG