Linkuri accesibilitate

Cuţitul a ajuns la osul feroviarilor, spun liderii sindicali (VIDEO)


Protestul feroviarilor, 4 martie 2021
Protestul feroviarilor, 4 martie 2021

Problema achitării salariilor la Calea Ferată este una cu barbă.

La Chișinău și în alte localități au avut loc astăzi proteste ale feroviarilor nemulțumiți de amânarea cu luni de zile a plății salariilor și de deriva în care pare să se afle în general Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova”. O relatare despre aceste revendicări și despre felul cum au fost exprimate în capitală.

Cuţitul a ajuns la osul feroviarilor, spun liderii sindicali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

În jur de 50 de lucrători feroviari din mai multe zone ale ţării au protestat joi în faţa Parlamentului şi Președinției, cerând demisia actualei conduceri a întreprinderii de stat Calea Ferată, care nu le mai achită salariile din noiembrie anul trecut.

Președintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, spune că problemele financiare cu care se confruntă întreprinderea, inclusiv datoriile salariale, datează de mai mulţi ani, iar pe fundalul crizei economice generate de pandemie s-au acutizat. Zaporojan mai afirmă că peste 6 mii de angajați nu și-a văzut banii câștigați din noiembrie, iar datoriile salariale pentru câteva luni se ridică la 100 de milioane de lei. Feroviarii protestează de câteva luni înaintând demersuri la mai multe instituţii responsabile, dar deocamdată au obținut doar promisiuni că revendicările lor vor fi soluționate, mai precizează Ion Zaporojan.

Protestul feroviarilor de la Chișinău: „Este distrus CFM, la fel cum e distrusă și țara”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

„Am umblat şi le-am spus să facă ceva, să ia măsuri, să se implice conducătorii statului. Am umblat eu personal, dar nu am fost auzit din păcate nici de parlamentari. Acum cuţitul a ajuns la os. S-au făcut multe, sunt sesizări, dar e o ignorare totalmente.”

Problema achitării salariilor la Calea Ferată este una cu barbă, a început încă în 2015, când mai mulţi angajaţi nu şi-au primit lefurile pentru mai mult de jumătate de an. Datoriile salariale au fost stinse abia la începutul anului trecut, după ce întreprinderea a contractat un credit. Liderul sindicalist Ion Zaporojan spune că situaţia a început să se înrăutățească pe parcursul anului trecut, inclusiv din cauza restricţiilor sanitare care au redus simţitor transportul de mărfuri şi pasageri.

La sfârșitul anului trecut, Calea Ferată înregistra aproape jumătate de miliard de lei datorii. Datele au fost prezentate la finele lunii ianuarie curent de către administrația întreprinderii şi reprezentanţi ai Agenţiei Proprietăţi Publice în cadrul unor audieri organizate de comisia economie din Parlament. Directorul interimar al Căii Ferate, Adrian Onceanu, declarase atunci că pentru a stinge datoriile către angajați ar urma să fie vândut echipament uzat la fier vechi, să fie înstrăinate imobilele și terenuri neutilizate.

Stația Basarabeasca, 14 februarie 2021
Stația Basarabeasca, 14 februarie 2021

Adrian Onceanu va fi audiat săptămâna viitoare la comisia parlamentară de anchetă care a fost creată recent la inițiativa socialiștilor pentru a clarifica situația financiară critică de la Calea Ferată. Comisia s-a reunit azi în şedinţă pentru a discuta cu feroviarii, după ce doi deputați au şi ieșit în fața protestatarilor veniți la parlament.

Deputatul socialist Oleg Lipskii a spus că problemele întreprinderii de stat sunt grave, începând de la infrastructura foarte învechită.

Protestul din 4 martie
Protestul din 4 martie

„Această cale ferată a fost mulsă în ultimii anii de cine şi cum a putut. Continuă încercările de a stoarce întreprinderea. Recent a fost demarat un tender pentru fierul vechi câştigat de un agent economic care nu vrea să achite imediat banii. Deci încercările de a distruge calea ferată continuă. Noi nu o să permitem acest lucru. Dar fără un guvern funcţional nu putem soluţiona problemele, inclusiv achitarea salariilor pentru că guvernul e cel care gestionează banii publici.”

Opoziţia parlamentară a acuzat anterior actuala conducere a Căii Ferate că i-ar fi loială fostului președinte Igor Dodon și că în spatele dezastrului financiar s-ar ascunde alte interese, inclusiv înstrăinarea întreprinderii de stat în condiții mai puțin transparente. Aceste alegații au fost respinse însă de managementul întreprinderii.

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari a reiterat azi în faţa protestatarilor că se urmăreşte falimentarea Căii Ferate, care este un obiectiv strategic pentru economia ţării. „Guvernul trebuie cât mai repede să ia sub controlul lui această întreprindere, să propună un plan anticriză şi să schimbe în totalitate managementul”, a spus Slusari.

Despre reformarea Căii Ferate se discută de mai mulţi ani. În 2017 Guvernul a aprobat o concepţie de restructurare a întreprinderii de stat şi a sectorului feroviar pe perioada 2018-2021. Pe lângă reformarea şi revitalizarea sectorului, documentul prevede ca un scenariu „posibil” închiderea Căii Ferate.

XS
SM
MD
LG