Linkuri accesibilitate

Moldova este prizoniera moștenirii lui Plahotniuc (Ileana Racheru/22)


Noutăți în presa din România.

În ediția electronică a revistei 22, Ileana Racheru apare cu un articol trimis după apariția numărului în print, și care se ocupă de moștenirea sinistră lăsată Republicii Moldova de Vlad Plahotniuc și colaboratorii săi. În fapt, ceea ce s-a petrecut pe 23 aprilie, când majoritatea de stânga condusă de Igor Dodon a decis revocarea din funcție a președintei Curții Constituționale, dovedește că „La aproape doi ani de la fuga oligarhului-mafiot Vladimir Plahotniuc, Moldova este prizoniera moștenirii lăsate de acesta”: „un parlament care a rezultat din adoptarea unui sistem electoral criticat de Comisia de la Veneția și în care aproximativ 70% dintre deputați au fost trimiși să reprezinte interesele fugarului și ale rețelelor de corupție patronate de acesta”. Ileana Racheru scrie însă că, în sfârșit, „De-a lungul timpului, cetățenii R. Moldova au aflat că PSRM era finanțat din paradisuri fiscale, că Dodon era președintele – kuliok (punga cu bani de la mafiotul Plahotniuc), sau că a fost agentul „Kremlinovici” al serviciilor secrete rusești”.

Matei Martin (Dilema Veche) observă și el semne îmbucurătoare în felul în care s-a călit opoziția din Rusia sub tirul măsurilor extrem de dure de anihilare a ei. Cazul Navalnîi o dovedește din plin: „Dincolo de forma pe care o iau măsurile întreprinse de regim pentru a-și elimina opozanții, e clar că mișcarea de rezistență se profilează tot mai clar. Nici măcar dacă Justiția va confirma încadrarea solicitată de procurori și va scoate definitiv în afara legii organizația lui Alexei Navalnîi, aceasta nu își va înceta activitatea. Navalnîi și colaboratorii săi s-au călit deja după îndelungate hărțuieli ale autorităților. (...)(care) chiar i-au întărâtat pe susținători. Nici măcar arestarea lui Navalnîi pe aeroportul moscovit, imediat după întoarcerea de la Berlin, unde s-a tratat în urma tentativei de otrăvire, nu a oprit mișcarea”.

Spotmedia.ro publică două comentarii politice în care e vorba despre declinul imaginii Partidului Național Liberal și, în același timp, despre declinul puterii cvasi-absolute a liderului liberal Ludovic Orban. În recenta conferință de presă, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat susținerea pentru liderul liberal Florin Cîțu, care este premier, ba mai mult, a cerut urgent o rezolvare în spiritul anticorupției a situației a doi lideri ieșeni, inculpați pentru corupție. Cei doi s-au autosuspendat din funcțiile deținute în partid. Nu și din cele publice (unul este parlamentar, celălalt este primarul Iașului). Ce e așa de grav? Faptul că Ludovic Orban închide ochii, ba chiar susține personaje suspecte de corupție din interes electoral: organizația de Iași este foarte puternică și are nevoie de ea în alegerea de președinte al partidului care va avea loc curând. Mihai Oprișor crede că, și autosuspendați, cei doi vor continua să-l sprijine pe Orban, iar președintele Iohannis și premierul Câțu au pierdut deja această „bătălie”.

Explicația întreagă e de găsit în textul Ioanei Ene-Dogioiu. Ea spune că în spatele lui Costel Alexe și al lui Mihai Chirică se află Relu Fenechiu, un personaj binecunoscut ca fost politician și ca „mafiot”, și chiar că gemenii Muraru, promovați de președintele Klaus Iohannis (unul dintre ei va pleca ambasador în Statele Unite), ar face parte din aceeași grupare.

XS
SM
MD
LG