Linkuri accesibilitate

R.Moldova intră într-o conjunctură favorabilă (Ziarul de Iași)


Noutăți în presa din România.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00

Rusia a început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, care vor avea loc pe 11 iulie, scrie Marius Diaconescu pe blogurile Adevărul. El observă solidaritatea fără fisură arătată de Occident față de eforturile Maiei Sandu de a ajunge în acest punct, după cum observă că „Doar Rusia şi-a susţinut în continuare agentul de influenţă şi chiar l-a salvat de la o arestare posibilă pentru instigare la uzurparea puterii în stat”. Departe de a fi fost liderul de care avea nevoie Moscova, Igor Dodon a fost totuși sprijinit să-și cârpească imaginea, anunțând că Rusia a trimis 142.000 de doze de vaccin Sputnik V. În realitate, au sosit doar jumătate, așa că vaccinul nu poate fi folosit lipsind doza a doua. N-are-a face! Presa de limba rusă și propaganda rusă au ținut-o pe mai departe cu știrea că Rusia a trimis 142.000 de vaccinuri, grație eforturilor lui Dodon. Pentru că, scrie Diaconescu, „Chiar dacă şi-a dovedit incompetenţa pe plan politic, Igor Dodon este încă un instrument al politicii Rusiei la Chişinău”. Alt semn de campanie: a reapărut Mark Tkaciuck, și anume cu afirmații stupefiante, consideră analistul: că Moldovei nici nu-i trebuie funcția de președinte al țării. Se adaugă aici „atacurile la persoana Maiei Sandu (…) duse de alte segmente ale propagandei ruse, în special prin presa pro-rusă din Chişinău”. Și este doar începutul! „În următoarele 10 săptămâni, scrie Diaconescu, vom asista la o serie de atacuri, multe murdare, în care vor fi activate toate instrumentele propagandei ruse la Chişinău: presa pro-rusă, formatori de opinie, agenţi de influenţă, agenţii de sondare a opiniei publice, donaţii de vaccinuri Sputnik etc”.

Radu Popescu scrie în Ziarul de Iași că „Sarabanda de minciuni livrate pe bandă rulantă (de Igor Dodon) l-ar face invidios până şi pe Victor Viorel Ponta”, chiar dacă „Probabil niciodată stânga promoscovită nu a avut un lider mai slab, mai ezitant şi mai lipsit de charismă” ca el. Odată cu semnarea de către Maia Sandu a decretului de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor legislative, (…) Republica Moldova intră într-o conjunctură favorabilă în care se întrezăreşte o reală şansă de resetare şi reformare a actualei clase politice de peste Prut”. Motiv de bucurie, dacă nu s-ar vedea de pe acum care vor fi „viitoarele subiecte de campanie ale socialiştilor de peste Prut: forţele externe care vor răul ţării, dictatura NATO, uzurpatorii, ortodoxia şi suveranitatea”. „Noi, a spus recent Dodon, trebuie să demonstrăm că nu vom ceda ţara noastră planurilor NATO. Şi socialiştii, şi alte partide de pe eşichierul de stânga trebuie să fie pregătiţi, ca în cadrul viitoarelor alegeri, să vină în apărarea poporului nostru moldovenesc ortodox”.

Teodor Baconschi a consultat un studiu recent publicat de analistul Daniel Milo, consultant al fundației Globsec din Bratislava. Cercetarea e prezentată succint în Libertatea, cu precizarea că „privește imaginea Rusiei în Europa de Est și Balcanii de Vest și a fost realizată după un sondaj de opinie din octombrie 2020”. Avem aici, practic, imaginea Rusiei în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia și Slovacia. Prima concluzie este că imaginea nu e omogenă, dat fiind parcursul diferențiat al acestor state. „În regiunea fostului CAER nu există un profil universal al susținătorului sau adversarului Rusiei”. Și totuși, „grosul populației nutrește sentimente ostile față de Kremlin”.

XS
SM
MD
LG