Linkuri accesibilitate

Arși de Sputnik: un „târg” cu Moscova riscă să îngroape social-democrația cehă


După ce Cehia a intrat într-un conflict diplomatic cu Rusia acuzându-i agenții că au pus la cale explozii într-un depozit de armament cehesc, presa a aflat că un vice-prim-ministru ceh ar fi fost gata să treacă sub tăcere scandaloasa dezvăluire în schimbul... unui milion de vaccinuri Sputnik și a găzduirii unui summit americano-rus la Praga.

Jan Hamáček este liderul Partidului Social-Democrat (ČSSD), partener la guvernare al mișcării ANO, condusă de controversatul multimiliardar Andrej Babiš, care este premier.

Pe vremuri unul din cele două partide puternice din Cehia, ČSSD se află de mai mulți ani în declin de popularitate, atât datorită politicilor neinspirate ale liderilor săi, cât și „furtului” de alegători de către alte partide, mai noi, inclusiv actualul partener, ANO. Unele sondaje de opinie făcute înaintea declanșării noului scandal sugerau că ČSSD nu va mai intra în legislativ la toamnă.

Potrivit presei de la Praga, liderul social-democraților, Hamáček, a crezut că va reuși să-și salveze partidul printr-o manevră riscantă, care pare să fi eșuat. În urmă cu mai puțin de o lună, Hamáček, care este și ministru de interne, a aflat, înaintea altora, că potrivit datelor serviciilor de informații cehești, exploziile produse în 2014 la un depozit de arme din estul Cehiei, soldate cu doi morți, au fost puse la cale de agenții ruși din GRU – în frunte cu cei doi căutați de britanici pentru tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal, din Anglia, din 2018.

Rușii ar fi vrut astfel să prevină intrarea armelor pe mâinile unor țări sau grupări ostile lor, ca Ucraina sau militanții sirieni.

Implicarea rusească în exploziile de la Vrbetice a fost adusă la cunoștința publicului cehesc de Jan Hamáček și premierul Andrej Babiš. Au urmat expulzări de diplomați ruși de la Praga și cehi de la Moscova și o răcire accentuată a relației bilaterale.

Cehii au cerut sprijinul NATO și UE, din care fac parte, iar o mână de țări est-europene din cele două organizații s-au solidarizat cu ei, expulzând diplomați ruși.

Unele publicații scriu însă că absența unui răspuns occidental mai amplu și mai ferm s-ar datora tocmai faptelor pe care guvernul de la Praga le-a ascuns – adică „târgul” pe care vicepremierul Hamáček ar fi fost gata să-l facă la Moscova.

Dezvăluirea planului aparține site-ului de știri Seznam Zpravy. Hamáček neagă informațiile și a anunțat că va da autorii articolului în judecată, cerând despăgubiri de 10 milioane de coroane (400.000 de euro).

Hamáček a spus pe față, în perioada incriminată, înainte să se afle public despre explozii, că vrea să meargă în vizită la Moscova, inclusiv ca să discute despre Sputnik și despre summit, dar după critici din tot spectrul politic a renunțat la plecare, spunând că a intervenit o problemă de agendă.

Cehia a fost una din țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, mai ales în toamna anului trecut și la începutul anului curent. Apariția vaccinurilor a fost pentru liderii cehi un motiv de speranță că pandemia va fi depășită, iar reputația lor politică se va reivigora. Premierul Babiš s-a numărat printre cei câțiva lideri din UE care au acuzat Comisia Europeană că ar distribui inechitabil vaccinurile, dar nu a sugerat tranșant că ar fi bine să se cumpere Sputnikul rusesc, neomologat de EMA.

Sputnikul este dorit de comuniștii cehi (nereformați), de președintele pro-rus Milos Zeman și, potrivit unor sondaje, de aproximativ 10% din cehi.

În ochii lor, speculează unii jurnaliști cehi, Hamáček ar fi fost eroul care aduce vaccinul de la răsărit, și poate i-ar fi dat la toamnă votul.

Asemenea târguri rușinoase pun în pericol securitatea țării

Deocamdată, însă, afacerea pare să fi creat noi fisuri în șubreda social-democrația cehă. Liderii unor organizații teritoriale au spus pe față că Hamáček trebuie să-și dea demisia de la partid – în vreme ce opoziția de dreapta din parlament îi cere să plece din guvern. „Asemenea târguri rușinoase pun în pericol securitatea țării”, a avertizat Petr Fiala, președintele partidului de centru-dreapta ODS.

Chiar dacă informațiile despre „târgul” cu rușii plănuit de liderul social-democrat nu sunt 100% confirmate, observatorii politici de la Praga sunt de acord că ele nu vor ajuta Cehia în ochii aliaților ei occidentali, mai ales venind după o serie lungă de luări de poziție pro-ruse și pro-chineze ale controversatului președinte Milos Zeman, un fost social-democrat alunecat în ultimul deceniu spre poziții populiste, social-conservatoare.

Zeman, de altfel, a spus că în dosarul exploziilor din 2014 ar exista două variante cu care lucrează poliția – una cu implicare rusească, alta fără - contrazicând guvernul, poliția și serviciile de informații ale propriei țări, dar atrăgându-și laude la Moscova.

Dacă Hamáček cade, el va fi a doua victimă ilustră a dragostei de Sputnik din spațiul post-cehoslovac. La sfârșitul lunii martie și-a dat demisia premierul slovac Igor Matovic, care a vrut și el să-și surprindă compatrioții cumpărând în secret vaccinul rusesc – 2 milioane de doze. Autoritățile medicale slovace au refuzat să administreze vaccinul populației, spunând că nu știu destul despre el, Rusia s-a supărat și a cerut vaccinele înapoi, iar Matovic a demisionat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG