Linkuri accesibilitate

Dodon se teme de ce-ar putea urma dacă n-ar obține un mandat de parlamentar (Sebastian Rusu/Adevărul.ro)


Noutăți în presa din România.

Presa din România: Soarta lui Dodon depinde de rezultatul alegerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

O comparație între Igor Dodon și Alexandr Lukașenka vine de la sine în articolul lui Sebastian Rusu din Adevărul: în timp ce Dodon merge în vizită la Minsk în încercarea de a mai salva ceva din propria imagine în ochii puterii de la Kremlin, Lukașenka nu are de ce să-și facă probleme: țara lui, cu enclava Kaliningrad, e mult mai importantă pentru Rusia lui Putin decât mica Moldovă. Oricum, s-a observat că Dodon se teme de ce-ar putea urma dacă n-ar obține un mandat de parlamentar la alegerile din 11 iulie: investigații ale echipei Maiei Sandu în afaceri precum „furtul miliardului” l-ar putea duce în pușcărie, cum a pățit Vlad Filat.

New.ro publică poziția deputatului liberal Alexandru Muraru față de înființarea filialei Alianței pentru Unirea Românilor în Republica Moldova. AUR va participa la alegerile din 11 iulie, iar Muraru avertizează că asocierea de orice fel ei e nocivă. „Este un partid care se hrăneşte din ură şi care contribuie la destabilizarea societăţii, ceea ce ar servi interesului unor forțe din Est, spune politicianul. AUR nu reprezintă valorile unionismului, ci valorile autohtonismului naţionalist care ne îndepărtează de Europa Occidentală”. „În România a adunat un cumul de factori care să-l scoată în afara legii. Este de aşteptat că acelaşi comportament îl va avea şi peste Prut”. Soluția ar fi să fie izolat cât mai repede, iar sfatul are în vedere faptul că „Republica Moldova este cel mai important proiect al României în privinţa politicii externe”.

Partidele nou apărute ar fi de trei feluri: extremiste, efemere și cele „care rămân”

Se extinde în Europa criza coalițiilor, pe fondul „apariţiei partidelor anti-sistem, alături de cele extremiste, populiste şi progresiste, a aşa numitelor partide noi, care neagă politicile convenţionale, clasice, tradiţionale și creează un spaţiu major al incompatibilităţilor declarate chiar din campaniile electorale”, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. Belgia este déjà un caz școală, cu cea mai lungă perioadă de criză politică înregistrată vreodată, dar sunt dificultăți tot mai dese în a forma coaliții de guvernare în Bulgaria, Spania, Israel și Republica Moldova. Partidele nou apărute ar fi de trei feluri: extremiste, efemere și cele „care rămân”. Aspecte din acest fenomen sunt prezente în Republica Moldova, și e foarte important pentru viitorul scor al Partidului Acțiune și Solidaritate cine „va rămâne ”, adică va intra în parlament, putând contribui, sau nu, la viitoarea coaliție. Nu e exclus un rezultat cu majoritate absolută pentru PAS, cum a fost în cazul lui Zelenski în Ucraina, scrie Chifu, dar nu trebuie omis faptul că acum Zelenski și partidul Servitorul Poporului se află la o cotă de popularitate comparabilă cu cea a lui Blocului Petro Poroșenko înainte să piardă alegerile.

După scandalul cam ridicol legat de împușcarea ursului Arthur de către un prinț austriac, Victor Pițigoi, jurnalist recent sărbătorit la 94 de ani de către spotmedia.ro, aduce în discuție un caz cu mult mai delicat : moartea unui bebeluș după botez, la Suceava. Recent, expertiza medico-legală a stabilit că copilul avea probleme de sănătate. Cu bun simț, Victor Pițigoi ne îndeamnă să nu declarăm copilul vinovat. Și nici pe preot, care a făcut doar ce a fost învățat să facă. Biserica Ortodoxă Română nu s-a preocupat niciodată să acopere și juridic tradiția vechilor canoane. E timpul ca și pentru botez să fie instituită prin lege cerința unui certificat de sănătate, așa cum se cere la căsătorie.

XS
SM
MD
LG