-
ANTICORUPȚIE observă că fostul judecător ucrainean Mykola Ceaus susține miercuri într-o nouă înregistrare video publicată pe Telegram, a doua din această săptămână, că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale”. Asta deși într-o altă înregistrare, publicată pe același canal de Telegram cu doar două zile mai devreme, el spunea că este în siguranță. Portalul menționează că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a reacționat la imaginile video în care a apărut Ceaus, anunțând că acestea „sunt în proces de verificare de către organul de urmărire penală”. Ceaus ar fi fost răpit, pe 3 aprilie, de lângă o sală de sport din Chișinău, amintește Anticorupție. - DESCHIDE.MD preia un comentariu al analistului român Cristian Hrițuc, care avertizează că filiala de la Chișinău a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR Moldova), este „un cal troian făcut cadou de Rusia” și că acest lucru trebuie să-l înțeleagă unioniștii de bună credință din R.Moldova. „Dacă politicieni precum Chirtoacă, Munteanu vor să se salveze și au interese personale, electoratul unionist de bună credință trebuie să fie extrem de atent și să analizeze tot parcursul acestei formațiuni politice, să urmărească mesajele și comportamentul liderilor AUR România și să se uite pe istoricul lui George Simion”, accentuează expertul de la București. El este de părere că AUR Moldova, în cazul puțin probabil în care va intra în Parlamentul de la Chișinău, va reprezenta principalul pericol la adresa ideii unioniste, devenind actorul politic extremist care va promova exact discursul pe care și-l dorește Federația Rusă.
- JURNAL TV denunță o tentativă de corupere a electoratului din Chișinău, prin intermediul reprezentanților PSRM din Consiliul Municipal al Capitalei. Astfel, în ajun de alegeri, fracțiunea PSRM din Consiliul municipal Chișinău a solicitat instituțiilor de învățământ să întocmească liste cu copiii din familii dezavantajate, care ar avea nevoie de... ochelari de vedere. Potrivit socialiștilor, ochelarii optici vor costa 900 de lei perechea, iar banii ar urma să fie scoși din bugetul municipal. Consiliera PSRM Ludmila Polodiuc, autoarea proiectului, nu a putut să le spună jurnaliștilor cine și cum a stabilit acest preț, dar s-a arătat deranjată de faptul că informația a ajuns în presă. „Este un document intern. De unde ați primit informația?”, s-a interesat Polodiuc.
- De ce R.Moldova rămâne fără producția de lapte?, se MOLD STREET, constatând că importurile de lapte au ajuns la peste 162.000 de tone și asigură circa 33% din necesitatea procesatorilor. Una dintre cauzele acestei stări de lucruri ar putea fi, conform unui studiu realizat de Agenția de Investiții, faptul că 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare provine de la întreprinderile agricole. Asta ar însemna că R.Moldova, de facto, nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială, și nu industrială. Reprezentanții sectorului susțin că soluția principală pentru ca producătorii de lapte să depășească criza de producție este accesul la finanțare. Conform unor estimări ale portalului, pentru scoaterea sectorului din criză sunt necesare investiții de circa 13 miliarde de lei, în tot lanțul valoric din domeniu.
- Șeful Misiunii UE de la Chișinău, Peter Michalko, a comentat într-un interviu pentru NEWSMAKER recentele declarații ale liderului comuniștilor moldoveni, ex-președintele Vladimir Voronin, potrivit căruia victoria forțelor de dreapta la alegerile anticipate din 11 iulie ar putea fi urmată de nașterea multor „copii cu pielea închisă la culoare”. Noul aliat al PSRM a făcut referire la o „invazie” a soldaților NATO în R.Moldova. Potrivit ambasadorului european, declarațiile rasiste ale politicianului nu pot fi acceptate și tolerate în niciun fel. De asemenea, Peter Michalko a spus că discursul de ură utilizat de unii politicieni în timpul alegerilor trebuie pedepsit în mod corespunzător. „Dacă acest lucru este spus în timpul campaniei electorale, atunci este o încălcare gravă a principiilor alegerilor, în cadrul cărora trebuie să fie respectate inclusiv drepturile omului”, subliniază Michalko.
- SĂNĂTATE INFO a reușit să stea de vorbă cu Mihail Ciocanu, directorul Institutul de Medicină Urgentă, instituție din prima linie a luptei cu COVID-19 din care 19 reanimatologi s-au adresat cu o scrisoare deschisă autorităților pentru a se plânge că le-au fost reduse salariile. Ciocanu neagă acest fapt și spune că medicilor li s-a tăiat doar din indicatorii de performanță, deoarece volumul de muncă în secția COVID-19 s-a diminuat, la fel și numărul bolnavilor. Pe de altă parte, doctorii cu care au discutat jurnaliștii acuză administrația că nici măcar nu a informat personalul medical despre aceste reduceri. „Ni s-au tăiat 30% din salariu de pe 1 aprilie, fără nicio informare în prealabil. Se zvonește că degrabă revenim la același salariu de până la pandemie. Administrația spune că nu sunt bani, numai datorii”, spune unul dintre semnatarii petiției, sub acoperirea anonimatului.
- ZIARUL DE GARDĂ reține afirmația șefului fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, potrivit căruia „moldovenii din străinătate nu vor mai avea o țară unde să revină, dacă vor susține masiv la anticipate partidele de dreapta”. Socialistul a mai acuzat PAS, în cadrul unei emisiuni la REN TV Moldova, că ar face presiuni asupra formațiunile unioniste ca acestea să nu se înregistreze în cursa electorală. Publicația amintește că, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon, atunci președinte în exercițiu al R. Moldova, s-a arătat deranjat de numărul mare al moldovenilor care s-a prezentat la urnele de vot peste hotare, numindu-i pe cetățenii din diasporă „electorat paralel”.
- Jurnaliștii de la ZONA DE SECURITATE readuc în atenție tragedia de pe Nistru, din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Ei notează că misterul din jurul înecului unui pescar, pentru care de vină ar putea fi așa-zișii „grăniceri” transnistreni, nu a fost elucidat. Expertiza medico-legală efectuată de medicii legiști din Ștefan Vodă este ținută în secret de ochii jurnaliștilor, chiar dacă rudele decedatului au primit constatările privind cauza decesului, subliniază portalul, arătând că autoritățile publice locale sunt îngrijorate nu doar de prezența continuă a acestor forțe ilegale în imediata apropiere de sat, dar și de potențialele tensiuni de la alegerile parlamentare anticipate ce pot apărea pe fonul acestei întâmplări. Iar familia victimei mărturisește că „dacă nu săreau „grănicerii” în apă să-l prindă era viu și-n ziua de azi”.
AUR, „principalul pericol la adresa ideii unioniste” (C.Hrițuc/ Deschide.md)
Revista matinală a presei de la Chișinău.
Cele mai citite articole
1