Vasile Botnaru stă de vorbă cu istoricul și analistul politic Gheorghe Cojocaru care comentează începutul tulbure al campaniei electorale pe fondul crizei pandemice.
Gheorghe Cojocaru: „Rând pe rând, partidele depun la Comisia Electorală Centrală dosarele de participare în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate, iar cu apropierea datei-limită de 11 iunie de înscriere în competiție, șansele unificării forțelor de dreapta proeuropene scad cu fiecare zi. Spre deosebire de anul 2019, când dreapta s-a prezentat în alegeri în cadrul Blocului ACUM, obținând un scor bun, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a accede la guvernare în coaliție cu socialiștii, în acest scrutin fostul Bloc ACUM s-a împărțit în trei partide, care se bat între ele și care sunt atacate, la rândul lor, de alte câteva grupări politice rivale de pe același segment de dreapta.”
Europa Liberă: După ce presiunea COVID-ului a mai scăzut, lumea se uită mai cu multă atenție la acest spectacol electoral, în care, trebuie să recunoaștem, liderii partidelor de dreapta se ceartă, fiecare susținând că o eventuală coalizare se poate face cu epicentrul în jurul formațiunii pe care o reprezintă. E un refren cunoscut, nu e inventat în această campanie. Toate acestea se întâmplă în timp ce, conform sondajelor de opinie, dacă e să le credem, doar PAS-ul va trece în viitorul parlament. În această situație, cum explicați o asemenea poziționare a partidelor de dreapta?
Gheorghe Cojocaru: „Spectacolul de care vorbeați nu are nici măcar elemente de originalitate, scenariul e unul și același de aproape trei decenii de când în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare, doar actorii se schimbă, dar, din păcate, mai toți de mâna a doua. Corigenți la lecția de istorie recentă, puzderia de lideri de pe dreapta scenei publice se complac în declarații sterile, scot mult zgomot din nimic și trag spuza pe turta lor de partid, oferind publicului un spectacol ieftin și dezolant. Datele sondajelor de opinie, în care nu se văd nici cu lupa, pentru ei sunt irelevante, la avertismentele din presă asupra unui iminent eșec se arată surzi și muți. Într-un cuvânt, cel care își taie craca de sub propriile picioare n-are cum fi bănuit de prea multă minte și lumea, de regulă, preferă să treacă pe alături de asemenea specimene.”
Europa Liberă: Asta lumea care are o minimă educație electorală sau discernământ politic, dar, fiți de acord, indecișii vor fi puși într-o situație dificilă din cauza acestor partide considerate de ocazie, care, așa cum declară și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar putea duce la divizarea votului electoratului proeuropean, ceea ce, evident, va aduce profit socialiștilor, cuplați cu comuniștii, și Partidului „Șor”, iarăși fac trimitere la sondaje, nu doar la cel mai recent. În situația aceasta de fragmentare a dreptei, cum se va descurca alegătorul în fața urnei de vot?
Gheorghe Cojocaru: „Alegătorul va trebui să facă o alegere rațională. Micile grupări politice de dreapta, dacă vor arăta același scor pe care l-au înregistrat liderii lor la alegerile prezidențiale trecute, ar acumula fiecare aparte câte 1, 2, 3%, ceea ce este sub pragul de trecere de 5 la sută, iar împreună – 6-7 la sută, care vor fi redistribuite în mod egal între partidele care vor ajunge în viitorul parlament. Adică, ipotetic vorbind, vor aduce poclon stângii, pe care acum o combat cu ardoare nedisimulată, vreo cinci mandate de deputat, ceea ce ar putea înclina definitiv balanța și ar putea pecetlui soarta cursului proeuropean al președintei Maia Sandu. Însă oamenii care participă la alegeri, dând drumul buletinului în urna de vot, au anumite speranțe și așteptări și nimeni nu dorește să-și arunce votul în vânt. Prin urmare, vor trebui să se gândească bine înainte de a pune ștampila pe buletinul de vot.”
Europa Liberă: Și totuși, dacă eu aș fi un alegător și v-aș cere un sfat, uitându-mă la alegerile prezidențiale de anul trecut, când în primul tur au participat mai mulți pretendenți, practic, aceiași care și astăzi încearcă să se impună pe eșichierul politic sau să ajungă în viitorul legislativ. Până la urmă, pe cine mă veți sfătui să sprijin, ca să nu dau greș?
Gheorghe Cojocaru: „Alegerile parlamentare, spre deosebire de cele prezidențiale, se desfășoară într-un singur tur, astfel încât totul se va decide în ziua de 11 iulie. Greșelile la vot vor trebui suportate patru ani de acum încolo. În situația în care partidele de dreapta nu-și vor da mâinile unele altora pentru a merge împreună în alegeri, votul proeuropean va trebui direcționat către partidele cu șanse de calificare. Or, pe dreapta singura formațiune care se va regăsi cu certitudine în viitorul parlament este Partidul Acțiune și Solidaritate și, din această perspectivă, apelul liberal-democraților către actorii politici cu șanse minuscule electorale de a se abține de la o participare decorativă la scrutin și a susține PAS-ul merită luat în considerare.”