Linkuri accesibilitate

Belarus: un activist și-a tăiat gâtul în ședința de judecată


Un activist din Belarus și-a tăiat gâtul în timpul unei ședințe de judecată, în semn de protest
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

Un activist din Belarus și-a tăiat gâtul în timpul unei ședințe de judecată, în semn de protest

Activistul Stepan Latipau din Belarus și-a tăiat gâtul în timpul unei ședințe judecătorești de astăzi, după ce a fost avertizat că, dacă nu ar pleda vinovat de participarea la protestul în masă, familia și vecinii săi vor fi urmăriți penal.

După ce s-a automutilat în timpul ședinței de astăzi, a fost dus de urgență la spital, unde presa locală a spus că este încă în viață.

Înregistrările video ale incidentului au arătat că activistul a fost transportat de la sala de judecată la o ambulanță, cu sânge pe haine și pe față. Când a fost scos din celulă, activistul era inconștient.

„A fost amenințat cu persecuția familiei sale dacă nu se recunoaşte vinovat. Acesta este rezultatul terorii de stat, represiunilor, torturii din Belarus. Trebuie să o oprim imediat!”, a scris pe Tweetter lidera opoziţiei aflată în exil, Svetlana Țihanovskaia.

Latipau a fost reținut pe 15 septembrie, în timp ce încerca să oprească poliția și muncitorii să șteargă o pictură murală într-o curte rezidențială care arăta culorile roșu și alb ale steagului istoric al țării, devenit simbol al opoziției. Curtea devenise cunoscută sub numele de Piața Schimbării, găzduind concerte nocturne și proteste împotriva regimului Lukașenka, după declarata sa victorie în alegerile din august, anul trecut. Alegerile au fost considerate fraudate atât de opoziţie, cât și de Occident, iar rezultatul lor nu a fost recunoscut de Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări democratice.

Activistul Latipau a fost acuzat de organizare de proteste, opunere de rezistență la arestare și de fraudă. De asemenea, a fost acuzat la televiziunea de stat că intenționează să otrăvească poliția. El a negat învinuirile care i se aduc.

El este unul dintre zecile de mii de bieloruși care au fost reținuți pentru că au protestat împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din august anul trecut. Sancţiunile occidentale împotriva regimului Lukașenka s-au întărit după ce un avion Ryanair a fost deturnat săptămâna trecută la Minsk pentru ca autoritățile să-l aresteze pe un jurnalist și blogger apropiat opoziţiei și pe prietena sa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG