Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns Veaceslav Platon din acuzat, acuzator


Procurorii moldovenei au renunțat, așa cum se știe, la acuzațiile împotriva lui Veaceslav Platon într-un dosar în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Ar fi obținut credite de la bănci, pe care le-ar fi stins cu bani din Banca de Economii – așa suna, pe scurt, ceea ce de ce a fost acuzat.

Cum a ajuns Veaceslav Platon din acuzat, acuzator
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

„Fapta incriminată nu a fost comisă de Veaceslav Platon” – au spus, însă, procurorii zilele trecute, urmare a unui proces de revizuire. Până să se pronunțe, însă, decizia de achitare, au apărut voci care spun că procurorii nu aveau de fapt acest drept – să renunțe la învinuiri, odată ce instanța de judecată deja s-a pronunțat.

Cu toate că în spațiul public se invocă idei că procurorii ar fi făcut un lucru neadmis să renunțe la acuzații tocmai acum, într-un proces de revizuire survenit după o hotărâre judiciară definitivă, fie și anulată, oamenii legii sunt de altă părere și sugerează că legea permite acest lucru, iar Ion Caracuian, șeful Procuraturii Criminalității Organizate și Cauze Speciale - pe scurt PCCOCS - ne-a explicat și de ce:

„Este permis de codul de procedură penală. Sunt căi ordinare, sunt căi extraordinare, căi de revizuire - trebuie să citească codul și să înțeleagă toate aceste lucruri”.

De numele lui Veaceslav Platon, controversat om de afaceri, de 48 de ani, cu mai multe cetățenii, în R. Moldova s-au legat de-a lungul anilor mai multe pretinse ilegalități, de la Laundromat-ul rusesc până la deposedări ilegale. În niciuna, însă, nu a compărut în fața judecății, cu excepția celei actuale, revizuită și ea însă, prin voința procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a spus anul trecut că e total fabricată.

Eliberarea sa din detenția după acea declarație a procurorului a fost criticată de mulți, mai ales de actuala președintă, care a spus, fără a se referi la acel dosar anume, că e dovadă a unei justiții „rămase la cheremul unor grupări criminale”, invocând numele lui Igor Dodon în calitate de autor.

Despre ordonanța de acum a procurorilor, Maia Sandu a spus din nou că e îngrijorător de rapidă și că îi va analiza legalitatea, pentru că ar fi vorba în general de „o grupare care ar putea aduce daune securității financiare a statului”.

Platon i-a răspuns joi într-o conferință cu mai multe acuzații, inclusiv că i-ar împiedica pe procurori să-i ajungă din urmă pe adevărații făptași - Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Că retragerea acuzațiilor din partea procuraturii ar fi problematică și din punctul de vedere al procedurilor, a semnalat în spațiul public deputatul platformei DA, Dinu Plângău.

„Există principiul puterii actului judecat. Dacă el a fost confirmat de judecător că este vinovat – tot prin decizia judecății se constată contrariul. Trebuie să se respecte procedurile. Apoi, respectă-ți obligațiunile în cadrul unui proces – procurorii într-un proces formulează acuzații, avocații sunt cei care se ocupă de apărare. ”

Au fost făcute modificări în legislația penală care le permit lor aceste lucruri

Alți juriști împărtășesc totuși mai puțin această interpretare a normei legale, iar Ștefan Gligor, un politician de la Chișinău, care a concurat pentru șefia procuraturii odată cu Stoianoglo, ne-a explicat unde vede el problema în felul cum se comportă procuratura în raport cu omul de afaceri: „Au fost făcute modificări în legislația penală care le permit lor aceste lucruri. Dar faptul că împotriva lui Platon a fost instrumentată o cauză fictivă, sau cu învinuiri parțiale, sau incomplete nu înseamnă că el nu trebuie să fie cercetat pentru infracțiunile pe care le-a comis sau este bănuit pe teritoriul R. Moldova, inclusiv de organizarea laundromat-ului, sau pentru atacurile din sistemul nebancar al asigurărilor și sistemul bancar.”

Ștefan Gligor consideră așadar mai suspectă nu atât renunțarea la acuzațiile din acest dosar, ci faptul că procuratura s-ar eschiva să-l cerceteze pe Platon pentru alte fapte, adăugând că acest ar fi în plin proces de operațiuni de recuperare a unor active obținute în mod dubios anterior.

Într-o apariție mediatică de acum câteva luni, Alexandr Stoianoglo a spus că cel puțin într-un dosar, cel al laundromatului rusesc, Platon nu poate fi cercetat și asta pentru că Rusia nu ar fi înaintat nici o pretenție Chișinăului în acest sens.

XS
SM
MD
LG